A treia generație VW Tiguan se bazează în continuare pe arhitectura MQB în versiunea evoluată MQB Evo și utilizează motoare convenționale diesel și benzină, benzină mild hybrid și Plug-In hybrid.
Lansat în 2007, VW Tiguan a devenit rapid un bestseller pentru VW, fiind ani de-a rândul cel mai vândut SUV compact din Europa cu vânzări de peste 200.000 unități anual. Peste 7,5 milioane exemplare s-au vândut la nivel global din primele două generații. Dacă în cazul lui Passat, VW a decis să nu mai ofere o versiune cu propulsie convențională, VW nu a făcut același lucru cu Tiguan și a prezentat a treia generație, complet nouă, care se va vinde în paralel cu echivalenții electrici construiți pe platforma MEB ID.4 și ID.5.
Noul Tiguan păstrează în mare cotele de gabarit ale predecesorului. Cu 4.537 mm lungime, 1842 mm lățime și 1.642 mm înălțime, are practic aceeași lățime și înălțime dar este mai lung cu 30 mm. Și ampatamentul de 2.680 mm a rămas neschimbat însă volumul portbagajului a crescut ușor cu 37 litri până la 652 litri.
SUV-ul compact dispune de un design complet nou. În partea din față, Tiguan se aseamănă puțin cu ID.4, iar în spate stopurile integrate pe o bandă neagră pe toată lățimea mașinii ne duc cu gândul la T-Cross și sunt unite printr-o bandă LED. De asemenea, farurile cu LED sunt mai subțiri și sunt unite de o bandă orizontală neagră. Fantele grilei radiatorului sunt amplasate acum în părțile exterioare ale barei de protecție și au rol funcțional de ghidare a aerului pe lângă roți. Aceste modificări au condus la micșorarea CX-ului de la 0,33 la 0,28.
Interior cu un ecran uriaș
VW s-a aliniat modei impuse de Tesla dar nu renunță la indicatoarele de bord în spatele volanului. Astfel, noul Cockpit Digital, bazat pe cea de-a patra generație MIB4 a sistemelor de infotainment de la VW, vine cu instrumente digitale cu un strat de acoperire anti-reflex pe un afișaj de 10 inchi, un ecran multimedia uriaș cu o diagonală de până la 15 inchi (standard 12,9 inch) cu o structură a meniurilor complet nouă, un nou head-up display și un nou comutator multifuncțional pentru modurile de condus cu afișaj OLED integrat. Acest nou buton de comandă rotativ cu propriul mini-ecran poate fi utilizat pentru a controla modurile de conducere, volumul radioului sau culorile iluminării ambientale. În schimb, numeroase funcții ale autovehiculului și Infotainment pot fi ajustate cu ușurință utilizând limbajul natural, cu ajutorul noului asistent vocal IDA.
Noile scaune ergoActive Plus cu reglare pneumatică pe patru direcții a suportului lombar și funcție pneumatică de masaj cu 10 camere de presiune se potrivesc perfect lui Tiguan. În plus, există o funcție de programare pentru activarea automată a încălzirii sau ventilației în scaune la anumite temperaturi exterioare.
Tiguan este primul model pe platforma MQB care va fi lansat cu noile faruri IQ.LIGHT HD matrix cu sistem interactiv de iluminare dezvopltate pentru Touareg. În cazul lui Tiguan, un număr total de 38.400 de LED-uri multipixel (19.200 de LED-uri multipixel per far) luminează șoseaua și mediul înconjurător, sporind astfel confortul și siguranța.
Tiguan este echipat standard cu un număr mare de sisteme pentru confort și asistență ca standard. Pe lângă Side Assist (sistem de asistență la schimbarea benzii), Front Assist (frânare de urgență autonomă), Lane Assist (sistem de menținere a benzii) și Rear View (sistem de cameră video pentru marșarier), acestea includ și afișarea dinamică a indicatoarelor rutiere. Va exista de asemenea o gamă extinsă de sisteme opționale. Acestea includ, printre altele, următoarele tehnologii: Park Assist Pro cu capabilitate de parcare de la distanță (pentru intrarea și ieșirea automată din și în locuri de parcare controlată de către șofer din exteriorul autovehiculului, utilizând o aplicație pentru smartphone) sau, de asemenea, Trailer Assist (pentru manevrarea asistată cu remorcă).
Tiguan va fi disponibil cu echipările Tiguan, Life, Elegance și R-Line, ultimele două poziționate ambele ca echipări de top.
Motoare diesel, benzină, mild hybrid și Plug-in Hybrid
Marea noutate este că VW nu mai oferă cutie manuală pe Tiguan. Absolut toate motoarele, turbo diesel (TDI), turbo pe benzină (TSI), mild hybrid turbo pe benzină (eTSI) și sisteme hibrid plug-in hybrid (eHybrid), vor fi disponibile exclusiv în combinație cu cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj (DSG). La fel ca în cazul modelelor Volkswagen ID. și al noului Passat, schimbătorul cutiei de viteze s-a mutat pe coloana de direcție, în partea dreaptă a volanului. Comutatorul se rotește în față pentru „D” și înapoi pentru „R” în timp ce frâna de parcare se activează prin apăsarea în capătul comutatorului. În plus, toate modelele Tiguan dispun de padele în spatele volanului pentru schimbarea treptelor.
Iată în continuare gama de motoare:
PHEV
eHybrid 204 CP, cutie automată eDSG cu 6 trepte
eHybrid 272 CP, cutie automată eDSG cu 6 trepte
Mild hybrid
1.5 eTSI 130 CP, cutie automată DSG cu 7 trepte
1.5 eTSI 150 CP, cutie automată DSG cu 7 trepte
Turbo benzină
2.0 TSI 4Motion 204 CP, cutie automată DSG cu 7 trepte
2.0 TSI 4Motion 265 CP, cutie automată DSG cu 7 trepte
Turbo diesel
2.0 TDI 150 CP, cutie automată DSG cu 7 trepte
2.0 TDI 4Motion 193 CP, cutie automată DSG cu 7 trepte
Sistemul PHEV este complet nou renunțând la motorul turbo de 1,4 litri în favoarea lui 1.5 TSI Evo2 cu turbină cu geometrie variabilă. Prin dublarea aproape a capacității bateriei de la 10,6 la 19,7 kWh, VW promite o autonomie electrică de circa 100 km și o autonomie totală de circa 1000 km.
Acum, bateria se poate încărca la stații AC cu până la 11 kW față de numai 3,6 kW înainte și în premieră se oferă și încărcare la stații DC cu până la 50 kW.
O premieră este și noul tren de rulare adaptiv opțional DCC Pro care dispune acum de două supape de reglaj. De asemenea, și sistemul ESP este nou coordonând funcționarea diferențialului blocabil electronic (XDS) și componentele amortizoarelor adaptive ale sistemului DCC Pro. Intervenții de frânare specifice asupra roților și modificări selective ale rigidității amortizorului oferă un confort mai mare și performanță îmbunătățită la abordarea dinamică a virajelor.