Home Auto util 7 metode ieftine pentru a-ți face mașina veche să arate și să meargă ca una nou-nouță

7 metode ieftine pentru a-ți face mașina veche să arate și să meargă ca una nou-nouță

de

Mulți șoferi se plictisesc de mașina lor înainte ca aceasta să atingă un grad de uzură care să ceară să fie schimbată. Însă când nu îți permiți un autoturism nou, soluția este să îl faci pe cel vechi să meargă și să arate ca și când abia l-ai cumpărat.

Prelungește durata de viață a automobilului

Buna funcționare a mașinii tale ține de mai multe aspecte: ce benzină îi pui, cât de des îi schimbi uleiul, cât de frecvent mergi cu ea la service-ul auto, dar și cum protejezi elementele expuse unui grad mai mare de uzură. De exemplu, unele piese precum rulmenții, articulațiile sau balamalele sunt primele care se uzează, mai ales dacă nu le protejezi. Aceaste tipuri de vaselina de calitate sunt cele mai bune pentru a-ți proteja mașina de oxidare, coroziune și umiditate și îi va prelungi durata de viață. Poți alege vaselina fie în funcție de compoziția sa, fie în funcție de gradul de vâscozitate, astfel încât automobilul tău să ruleze ca nou mai mult timp.

Schimbă filtrele aerului condiționat

La fel ca aerul condiționat de acasă, și pe cel din mașina ta se poate forma mucegai și se pot depune bacterii. Asta înseamnă că aerul care pătrunde ulterior în mașină poate avea efecte nocive asupra sănătății tale. Pentru a scăpa de această problemă, schimbă filtrele aerului condiționat la intervale regulate de timp și încarcă freonul de fiecare dată când este nevoie, pentru ca sistemul să funcționeze la capacitate maximă.

Echilibrează-ți și îndreaptă-ți roțile

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă șoferii români este denivelarea roților, din cauza gropilor pe care le iau. Asta îți scade puterea de control asupra mașinii și, în plus, autoturismul tău nu mai poate absorbi șocurile de la impact la fel de bine. Un mecanic bun îți va echilibra și îndrepta roțile, astfel încât să nu fie nevoie să le înlocuiești cu totul. Bineînțeles, pentru ca mașina ta să funcționeze la capacitate maximă, nu uita să treci la cauciucurile de iarnă când temperaturile scad sub 10 grade Celsius și să le înlocuiești cu cele de vară în anotimpul cald.

Corecteză zgârieturile sau loviturile

Dacă ai avut incidente în trecut care și-au pus amprenta pe mașina ta și au lăsat zgârieturi, lovituri, semne inestetice sau dacă există locuri pe caroserie cuprinse de rugină, o soluție este să aplici un strat nou de vopsea. Există însă și creioane cu vopsea, care te ajută să maschezi micile imperfecțiuni ale caroseriei și să corectezi aceste defecte astfel încât să devină aproape invizibile.

Fă o curățenie generală

Chiar dacă îți speli în mod regulat mașina și aspiri interiorul, pentru a-ți menține mașina ca nouă trebuie să programezi și o curățenie generală. Asta înseamnă că va trebui să speli covoarele, să cureți și să lustruiești tapițeria, să scapi de toate lucrurile pe care le păstrezi în mașină, dar nu le folosești, și să cureți bine portbagajul. Acordă atenție sporită colțurilor prin care se adună de obicei murdăria și sterge-le bine. Iar dacă ai suficientă răbdare, aruncă o privire și sub capotă, unde aproape toți șoferii omit să curețe. Asta va da o nouă față mașinii tale și o va face să arate din nou ca atunci când ai cumpărat-o.

Dă o față nouă bordului

Concentrează-ți atenția asupra zonelor de pe bord pe care le atingi cel mai des. Poți îmbrăca volanul într-o husă nouă și se găsesc huse și pentru bord, dacă acesta este atât de deteriorat încât simți nevoia să îl schimbi. De asemenea, dacă LED-urile care iluminează bordul nu mai funcționează la fel de bine și vizibilitatea este scăzută mai ales pe timpul nopții, le poți înlocui singur cu unele mai performante.

Schimbă sistemul de sunet

Chiar dacă ai mașina de câțiva ani, cel mai probabil sistemul de sunet este deja depășit. În funcție de cât ești dispus să cheltui, pe piață se găsesc numeroase sisteme performante care îți permit să-ți conectezi MP3 player-ul, iPod-ul sau smartphone-ul și să asculți ce muzică vrei. Un upgrade al sonorizării poate fi însă destul de costisitor, cele mai performante sisteme depășesc 200 de euro. De asemenea, poți investi și într-un sistem GPS, care a devenit mult mai accesibil în ultimii ani. Astfel, nu vei mai sta cu ochii pe bateria telefonului de fiecare dată când pleci în vacanță.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: oneinchpunch

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.