Un studiu realizat de Asociația Constructorilor de Automobile (ACEA) a relevat că introducerea normelor Euro 7 este între 5 și 10 ori mai scumpă decât estimase Comisia Europeană.
ACEA a realizat un studiu amplu pentru a afla cu cât se vor scumpi mașinile în urma introducerii normelor Euro 7 iar rezultatele sunt șocante. Diferențele între estimările ACEA și cele ale Comisiei Europene (CE) sunt uriașe fiind de 5-10 ori mai mari.
În cazul autoturismelor cu motor pe benzină, estimarea ACEA este de 1862 euro comparativ cu 184 euro făcută de CE adică de 10 ori! La motoarele diesel, creșterea este de 5 ori, însă suma finală este mult mai mare, de la 446 euro la 2762 euro.
În cazul camioanelor și autobuzelor care funcționează cu motoare diesel, creșterea este de 4 ori, de la 2765 euro la nu mai puțin de 11.707 euro. Este practic aproape 10% din prețul unui cap tractor.
Rezultatele ACEA sunt în concordanță cu estimarea producătorilor care variază de la 1600 euro (Renault) la 3000 euro (VW). Aceste creșteri de prețuri vor afecta în special mașinile de clasă mică și compactă.
În 2022, în Europa, din cele aproape 10 milioane mașini noi vândute (unul din cele mai scăzute niveluri din toate timpurile), 22% au fost modele de clasă mică și 15% modele de clasă compactă. Deci practic, mașiniule mici și compacte reprezintă încă 37% din piața auto europeană.
Dacă luăm de exemplu, cazul unui Renault Clio care poate fi cumpărat începând de la 15-16000 euro, odată cu introducerea normelor Euro 7, prețul acestuia va sări la minim 17-18.000 euro, adică peste 10% din prețul de dinaintea introducerii normelor Euro 7. Iar Renault Clio este printre cele mai abordabile mașini de clasă mică din Europa.
Practic, Euro 7 are exact efectul invers în sensul că va obliga pe producători să renunțe la aceste modele din cauza creșterii prețurilor și să se orienteze spre SUV-uri care sunt mai grele, au rezistență mai mare la înaintare și, inevitabil, sunt mai poluante.
În plus, Euro 7 va îngrădi dreptul la mobilitate al multor oameni care nu își vor mai putea permite să își cumpere o mașină de clasă mică.
În cazul camioanelor, scumpirea în medie cu aproape 12.000 euro a unui camion va reprezenta o nouă sursă de inflație care va conduce la mărirea substanțială a costurilor de transport pentru bunuri de larg consum și alimente.