Home Modele noi Alfa Romeo 33 Stradale – Primul model Alfa (și) electric

Alfa Romeo 33 Stradale – Primul model Alfa (și) electric

de Dan Damian
Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa a ales să prezinte primul său model electric într-un mod foarte original. Care nu este despre electrice, ci despre istorie. Și cu benzină.

Acesta ar trebui să fie primul model Alfa Romeo electric. Dar este și electric. De fapt, este în primul rând un tribut adus unei legende Alfa, la 56 de ani de la debutul acesteia. Noua Alfa Romeo 33 Stradale este o interpretare modernă a modelului cu același nume care a debutat în 1967 și care este considerat una dintre cele mai frumoase modele din lume, bă chiar și unul dintre primele modele demne de calificativul supercar.

Înainte de a vă spune ce este cu acest model, trebuie să știți că nu este unul de masă. Nu are cum. Doar 33 de exemplare vor fi produse, toate vândute deja.

Alfa Romeo 33 Stradale

Constructorul italian a intrat în istorie cu modelul din 1967 și așa vrea să fie și acum, cu noul Alfa 33 Stradale. Designul mașinii este greu de descris, dar dacă priviți mașina lângă modelul pe care îl omagiază înțelegeți finețea interpretării moderne. Portiere cu deschidere butterfly, capotele cu deschidere în genul modelelor de competiție, prize de aer pe aripile spate, totul a fost conceput în ideea de frumusețe și performanță. Alfa Romeo 33 Stradale are un coeficient aerodinamic de 0,375, fără elemente de aerodinamic activă. Capota este extrem de profilată, cu un V puternic, care se termică în sigla Alfa și faruri eliptice în partea inferioară, subliniate de o multitudine de mici “gheare” LED.

Observați și stopurile rotunde, tubulare, cu efect 3D care par să ajungă în spate de la mijlocul aripilor spate și difuzorul puternic la nivel vizual, care formează, practic, jumătate din spatele mașinii.

Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa a vrut și performanță, astfel încât a utilizat mult aluminiul și fibra de carbon. De exemplu, plafonul, dar și cadrul portierelor este realizat din carbon. Amortizoarele sunt adaptive, iar sistemul de frânare (brake by wire) de la Brembo are șase pistonașe pe puntea față și patru pe spate. Evident, discurile sunt din ceramică și fibră de carbon, cu etrierii în culoarea dorită de client. Ca orice veritabil supercar, Alfa Romeo 33 Stradale își poate ridica (sistem hidraulic) puntea față cu 50 mm, pentru putea trece mai ușor peste obstacole.

Alfa Romeo 33 Stradale

Interiorul este în același stil retro, dar cu interpretare modernă. Tabloul de bord este în stil 3D, cu ceasuri conturate (tipic Alfa) dar afișaj digital. Nu căutați un display central – nu există. Complet nedigitală este consola centrală, cu comutatoare fizice, stilizate, din aluminiu: pentru modurile de condus (Strada/Road și Pista/Track), setarea amortizoarelor diferite comenzi care țin de conectivitate și stilul de manșă dublă al comenzilor transmisiei. De asemenea, interiorul poate fi creat în două configurații: Tributo (bazat pe piele și aluminiu) și Alfa Corse (cu fibră de carbon și Alcantara). Scaunele cu model retro sunt tipice modelelor de curse din trecut, cu extra susținere laterală. Doar două, pentru că Alfa 33 Stradale are doar două locuri.

Alfa Romeo 33 Stradale

Benzină și electric

Teoretic, acesta este primul model Alfa cu propulsie electrică. Doar că e la alegere. Alfa Romeo 33 Stradale poate fi comandat cu motorul V6 de 2,9 litri (același de pe Giulia și Stelvio Quadrifoglio), doar că aici dezvoltă peste 620 CP, cuplat fiind la aceeași cutie DCT cu 8 trepte, tracțiune spate. Mașina poate atinge viteza maximă de 333 km/h și accelerează până la 100 km/h în sub 3 secunde (observați omniprezența cifrei 3). Doar că Alfa 33 Stradale poate fi echipată și cu motorizare electrică, de 750 CP, cu autonomie estimată la 450 km. Nu se spune nimic despre performanțele dinamice sau capacitatea bateriei versiunii electrice. Nici măcar dacă are unul sau două motoare (adică tracțiune spate sau integrală).

Alfa Romeo 33 Stradale

Custom-build

Alfa Romeo 33 Stradale a fost concepută de Alfa Romeo Bottega, o echipă de profesioniști care s-au ocupat de designul și alegerea materialelor împreună cu clienții (încă de la începutul proiectului), astfel, nici unul dintre cele 33 de exemplare care vor fi produse nu este identic cu vreun altul. Mai mult, seria de șasiu, formată din opt caractere alese de client, care sunt inscripționate pe tunelul central. Prețul unui exemplar este undeva la puțin sub 3 milioane de euro.

Interesant este faptul că, deși toate cele 33 de exemplare sunt deja vândute, italienii nu spun nimic despre proporția între modelele pe benzină și cele electrice (evident, alese de clienți).

Alfa Romeo 33 Stradale (1967)

Modelul 33 Stradale, lansat în 1967, a fost inspirat de versiunea de competiții Tipo 33, care a marcat, la acel moment, întoarcerea mărcii italiene în lumea motorsportului. Versiunea de serie a fost produsă în doar 18 exemplare, dintre care unul este expus în muzeul Alfa Romeo din Arese. Evident, 33 Stradale este un model de colecție extrem de căutat și extrem de scump.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.