Odată cu majorarea salariului minim pe economie, care ajunge la 800 de lei brut, punctul de amendă crește până la 80 de lei.
Fiecare majorare a salariului minim brut pe economie atrage după sine și o majorare a tuturor amenzilor de circulație. Corelația dintre cele două valori este stabilită prin lege, un punct de amendă reprezentând 10% din salariul minim.
Astfel, de la 1 iulie, remunerația minimă crește de la 750 la 800 de lei brut, fiind calculată pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie, reprezentând 4,74 lei/oră.
Suspendarea permisului ar putea merge până la 4 ani
Contravenţiile pentru încălcarea regulilor de circulaţie sunt încadrate în clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Pentru clasa I sunt date două sau trei puncte-amendă, pentru clasa a II-a, patru sau cinci puncte-amendă, pentru clasa a III-a, de la şase la opt puncte-amendă, pentru clasa a IV-a, de la nouă la 20 de puncte-amendă şi pentru clasa a V-a, de la 21 la 100 de puncte-amendă. Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.
Amenzile pe care le pot primi șoferii sunt cuprinse, de la 1 iulie, între 160 de lei și 1600 de lei, cu mențiunea că pentru persoanele juridice acestea merg până la 8000 de lei.