La 5 noiembrie au debutat înscrierile pentru cea de a 12-a ediție a celui mai dificil raliu hard enduro din lume. Numărul locurilor disponibile este limitat la 350, iar raliul se va desfășura în perioada 14–18 iulie 2015, la Sibiu și în împrejurimi.
În 2014, am avut parte de un record în privința numărului de participanți, toate locurile disponibile fiind ocupate deja din luna ianuarie. Încă de anul trecut s-a decis ca, din rațiuni de siguranță, numărul participanților să fie limitat la 350, așa că toți cei care doresc să își depășească limitele în aventura din Carpați ar fi bine să se asigure că vor fi pe lista de înscriși. Începând cu ediția 2014, în cadrul raliului au fost create trasee pentru clasele Gold (aur – cel mai dificil), Silver (argint), Bronze (bronz) și Iron (fier), cea din urmă fiind gândită mai mult pentru debutanți, dar totuși nu vă imaginați că este o plimbare prin parc. Dacă în acest an la clasele Silver, Bronze și Iron s-a putut concura atât individual, cât și în echipă, în 2015 se va concura doar individual. Piloții se vor putea ajuta între ei, însă nu se va mai puncta și în clasamentul pe echipe. Cu alte cuvinte, la cea de a 12-a ediție vom avea o concurență acerbă pentru topul 10 al fiecărei clase.
Totul va începe în Sibiu, în 14 iulie 2015, cu Prologul, show-ul urban creat pentru public și care determină ordinea de start în prima dintre cele patru zile în munți. Imediat după încheierea ediției 2014, track managerii au început să caute noi trasee, iar cu aproximativ 9 luni înainte de startul următor au deja câteva surprize atât pentru cei de la clasa Gold, cât și pentru Silver, Bronze și Iron.
Ediția din 2014 a fost cea în care Jonny Walker a devenit cel mai tânăr câștigător al raliului. În vârstă de 23 de ani, britanicul, care este pilot oficial KTM, l-a devansat pe Graham Jarvis, riderul cunoscut și sub titulatura de Rege al Carpaților după ce a câștigat de patru ori Red Bull Romaniacs. Pe trei a încheiat Wade Young, un sud-african în vârstă de doar 18 ani, care a izbutit să ajungă pe podiumul clasei Gold chiar de la a doua participare în cel mai dificil raliu hard enduro din lume.
Romaniacs 2014: Carpații au un nou rege
Red Bull Romaniacs 2014 în cifre
350 – numărul concurenților;
40 – numărul națiunilor reprezentate în competiție;
400 – numărul total al membrilor echipei de organizare în timpul raliului;
12 – numărul țărilor din care provin membrii echipei de organizare: România, Austria, Germania, Danemarca, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Elveția, Africa de Sud, Serbia, Norvegia, Spania, Rusia;
30.000 – de litri (30 de tone) de carburant utilizat în timpul celor patru zile de off-road de către concurenți, presă, track manageri, asistenții de pe traseu și echipa de curățare a traseului;
400 – litri de ulei pentru motoare în doi timpi utilizat în timpul celor patru zile de off-road de către concurenți, presă, track manageri, asistenții de pe traseu, echipa de curățare a traseului;
3582 – litri de apă plată Borsec consumată în timpul evenimentului;
850 – de persoane au fost cazate în Voineasa, între două dintre etapele din munți, raliul revitalizând stațiunea din Munții Lotrului;
1000 – de persoane au fost cazate în Sibiu pe perioada raliului;
8 – luni au fost necesare pentru pregătirea traseului ediției a 11-a.
Despre Red Bull Romaniacs
În urmă cu 16 ani, Martin Freinademetz (campion mondial de snowboard și un pasionat al sporturilor extreme în general) a descoperit, în șaua motocicletei, frumusețea Carpaților. Alături de echipa de la Xventure, și-a dorit o cursă care să îmbine rally-raidul cu enduroul și așa a apărut cel mai dificil raliu hard enduro din lume, o competiție făcută de rideri pentru rideri.
În 2004, Sibiul a devenit pentru prima dată locul unde piloți din toată lumea își depășesc limitele în încercarea de a ajunge la finișul raliului Red Bull Romaniacs. Chiar din primul an, Prologul din centrul Sibiului a devenit un punct de reper al cursei și a arătat lumii întregi că hard enduro sau enduro extrem înseamnă o provocare care poate fi urmărită de mii de spectatori.
În cele 11 ediții, raliul a explorat Carpații, iar frumusețea peisajelor românești a devenit celebră peste tot în lume. Cyril Despres (de cinci ori câștigător al Raliului Dakar) a fost primul motociclist care a câștigat Red Bull Romaniacs, repetând performanța în 2005 și 2007. Cel mai titrat pilot din competiție este Graham Jarvis, britanicul care s-a impus de patru ori pe traseele inedite din Carpați. Actualul rider Husqvarna a câștigat titlul în 2008, 2011, 2012 și 2013.
Formatul competiției
Orice ediție începe cu Prologul din inima Transilvaniei. Tone de piatră, bușteni, cauciucuri și mașini sunt aduse în centrul orașului Sibiu și sunt transformate într-un traseu care este proiectat pentru a arăta cu ce se vor confrunta piloții în timpul celor patru zile de off-road. Clasamentul din oraș este luat în considerare atunci când se stabilește ordinea de start pentru prima zi de off-road (prima zi în munți).
Indiferent de clasa la care s-au înscris, Gold, Silver Single, Silver Echipe, Bronze Single, Bronze Team, Iron, riderii au parte în fiecare zi de provocări extreme. În unele zone ale traseului este dificil să urci și să cobori la pas, însă concurenții străbat aceste porțiuni în șa.
Trasele zilnice măsoară între 100 și 200 km, în funcție de clasă, iar piloții le parcurg cu ajutorul GPS-ului – în fiecare seară se încarcă harta pentru ziua următoare.
Pentru a fi pe lista celor care termină raliul, un rider trebuie să aibă suficiente abilități pentru a-și duce motocicleta în fiecare zi la finiș, trebuie să vină cu motocicleta bine pregătită pentru un eveniment de enduro extrem, să aibă o bună condiție fizică și psihică și să se antreneze pentru utilizarea GPS-ului.
Unul dintre lucrurile cele mai impresionante la Red Bull Romaniacs este faptul că amatorii sunt tratați în același mod ca și piloții profesioniști. Un concurent de la clasele Bronze sau Iron este la fel de important pentru echipa Red Bull Romaniacs ca un rider de la echipele de uzină. Practici enduro extrem ca un hobby, dar, venind la cel mai dificil raliu hard enduro, din lume vei sta la aceeași masă cu piloții profesioniști.
Înscrierile pentru cea de a 12-a ediție a Red Bull Romaniacs se fac pe site-ul competiției: http://www.redbullromaniacs.com/ro/start/inscrieri-2015/
Comentarii închise.