Zvonurile se confirmă. Conform anunțului oficial din 26 august, înaintea MP al Belgiei de la Spa, Audi intră în Formula 1 cu propriul motor integrat într-un sistem de propulsie hibrid începând din 2026. Partenerul lui Audi va fi anunțat până la finalul anului, dar zvonurile vorbesc despre Sauber, conform auto motor und sport.
De ce doar în 2026? pentru că în 2026 intră în vigoare noile reguli pentru motoare. Acestea au fost anunțate pe 16 august într-un document de 154 pagini în care se dau toate detaliile despre tehnologie, finanțe și aspecte sportive.
Pe 26 august 2022 într-o conferință de presă ținută înaintea MP al Belgiei Audi a confirmat zvonurile care circulau de ceva vreme. Audi va intra în premieră în F1 cu propriul motor integrat într-o structură de propulsie hibridă.
Sunt mai multe motive pentru care Audi a decis să intre în F1. Conform noului regulament a fost introdus un plafon de costuri pentru sistemele de propulsie care va fi adăugat la plafonul de costuri existent pentru echipe pentru 2023. De asemenea, problema sustenabilității a fost impotantă pentru Audi, deoarece în viitor accentul se va pune pe electrificare și combustibili ecologici. În plus, F1 și-a propus un obiectiv ambițios de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor în 2030.
Audi va intra în F1 ca furnizor de motoare dar revista parteneră auto motor und sport anunță că Audi va începe un parteneriat cu Sauber și ulterior va prelua marca urmând să cumpere câte 25% din acțiuni în următorii 3 ani începând din 2023., adică 75% în total. Restul de 25% va fi păstrat de actualul proprietar Finn Rausing conform înțelegerii. Rămâne de văzut dacă după ce va prelua 75%, mașina se va numi Sauber-Audi sau doar Audi.
Motoarele vor fi construite la centrul din Neuburg
Motoarele de F1 vor fi construite la centrul de dezvoltare a sporturilor cu motor de la Neuburg, în Bavaria în timp ce șasiul se va dezvolta în continuare la Hinwil. Audi deține la Neuburg din 2014 un centru modern pentru competențe sportive care include și o uzină de ultimă generație pentru construcția de motoare și componente hibride. Audi are acolo bancuri de testare care sunt compatibile și cu motoarele de F1 dar, totuși, Audi a comandat la firma AVL din Graz bancuri de testare specifice pe care pot fi testate motorul și transmisia sau mașina completă.
Audi are deja 120 oameni angajați la Neuburg care lucrează pentru viitorul propulsor de F1 încă din luna martie a acestui an iar echipa se va mări la 200 persoane până la finalul acestui an și la 300 oameni când se va apropia monetul debutului în F1.
“Știm că ceilalți producători au o istorie mai îndelungată în F1 și de aceea au un avans tehnologic. Dar noile reguli ne oferă șansa de a intra acum pe piață”, a explicat Markus Duesmann, CEO-ul Audi, cu ocazia anunțului oficial. Odată cu anunțarea proiectului F1, s-a confirmat pentru prima dată că programul de prototipuri LMDH pentru WEC, planificat inițial, a fost anulat, dar că programul Dakar și programul pentru clienți cu mașini GT vor continua.
Audi speră să devină competitivă în F1 în 3 ani. “Vrem să fim competitivi în trei ani”, a declarat Duesmann. Iar Oliver Hoffmann, șeful de dezvoltare de la Audi a spus: “Ne așteaptă o mare provocare dar regulile permit noilor veniți să concureze la egalitate cu producătorii existenți.”
După anunțul lui Audi, se așteaptă ca și Porsche să intre în Formula 1. Sunt speculații că producătorul de mașini sport din Stuttgart își va confirma intrarea în F1 prin achiziționarea a 50% din Red Bull Technology chiar săptămâna viitoare. Pe lângă Audi și Porsche, sunt zvonuri că și alți producători se gândesc să intre în F1 cu propriul motor.
Dar Duesmann a subliniat foarte clar că nu vor exista sinergii cu Porsche: “Am concurat deja împotriva Porsche la Le Mans cu un proiect complet diferit și vom continua așa și în Formula 1. Motorul nostru va fi construit în Germania, iar cel al Porsche în Anglia. Această abordare are sens, deoarece bazele noastre de clienți sunt, de asemenea, diferite.”
Revenirea interesului pentru F1 se datorează noilor reglementări. Noul președinte al FIA, Mohammed bin Sulayem, a declarat cu mândrie: “Am creat o platformă cu pachetul nostru de reguli care este atractivă pentru producătorii de automobile.”