Cele mai întâlnite defecțiuni la Ford Mondeo țin mai degrabă de modul în care a fost exploatată mașina și de numărul de kilometri parcurs de foștii proprietari.
Cine vrea un Ford Mondeo, trebuie să se decidă mai întâi asupra uneia dintre cele trei versiuni de caroserie disponibile – sedan, hatchback şi break. În oferta de maşini folosite domină Turnier – şi este cea mai scumpă pe piețele vestice, chiar dacă există foarte multe modele la vânzare. Cu toate acestea, cele mai multe variante sedan se află într-o stare tehnică mult mai bună în comparaţie cu breakurile mai mari, dar uzate. Toate variantele respectă principiile Mondeo: sunt spaţioase, agile, sigure, robuste şi fiabile.
În principiu, sunt recomandate modelele după faceliftul din 2003. La acel moment, Ford a îmbunătăţit semnificativ manopera, precum şi materialele de la interior. Important: la toate modelele acordaţi atenţie ruginii de pe cantul uşilor şi al pasajelor roţilor. Frâna de parcare şi capetele de bară sunt pe lista cu cele mai întâlnite defecțiuni la Ford Mondeo.
Defecțiuni frecvente la Ford Focus. Raport DEKRA
Mai mare, mai robust şi mai sigur, următorul Mondeo – disponibil din martie 2007 – oferă, ca opţiuni, faruri cu xenon, cu lumini adaptive, avertizare acustică la parcare şi amortizoare adaptive. Doar partea electrică şi cea electronică pot fi incluse pe lista cu ele mai întâlnite defecțiuni la Ford Mondeo. Ca motorizare de vârf este disponibil motorul turbo cu cinci cilindri, de 2,5 litri, de la Volvo, care furnizează 225 CP. Viteza maximă 245 km/h. Vă interesează? Atunci daţi o atenţie sporită şi discurilor de frână, pentru că cele mai puternice modele prezintă o uzură semnificativ mai mare a frânelor. Cele mai multe modele disponibile sunt propulsate de un motor rafinat – 2.0 TDCi, cu patru cilindri, de 130 sau 140 CP -, care este adecvat ca performanţe și are un consum relativ bun.
Evaluare auto motor și sport
+ spaţiu mare la interior şi portbagaj
+ confort bun al suspensiei
+ manevrabilitate peste medie
+ ținută de drum sigură
+ modele bine echipate
+ frâne eficiente
+ varietate mare de motorizări
+ scaune confortabile
– transmisie greoaie (până în 2007)
– caroserie cu vizibilitate redusă
– motoare de 2,0 litri, pe benzină şi diesel, cu rafinament limitat (până în 2002)
– inerţie la transmisia cu dublu ambreiaj
Motorizări recomandate
● benzină, 1,6 litri, de 110 CP: consum aprox. 7,5 l/100 km.
● benzină, 1,8 litri, de 115 CP: motor de bază, cu patru cilindri, discret şi cursiv, consum aprox. 8,5 l/100 km.
● benzină, 2,0 litri, cu patru supape, 145 CP: motor cu patru cilindri, de turaţie înaltă, cu rafinament corespunzător, consum aprox. 10,5 l/100 km.
● TDCi, 2,0 litri, de 130/140 CP: diesel puternic, cu injecţie common-rail, rafinament bun, dar cu slăbiciuni vizibile la demaraj, consum aprox. 7,5 l/100 km.
Istoria modelului
2000 ediţie nouă cu motoare pe benzină şi diesel modificate.
2002 versiune sport Mondeo ST 220 de 226 CP.
2003 facelift, motor nou pe benzină, 1,8 litri, cu injecţie directă.
2005 facelift discret cu modificări în faţă şi în spate.
2007 lansarea generaţiei a treia, dimensiuni mai mari şi motoare noi.
2010 facelift extins, motoare noi (2.0 SCTi/240 CP, 2.2 TDCi/200 CP), echipare mai bogată
Cele mai întâlnite defecțiuni la Ford Mondeo
● uzură a capetelor de bară
● defecţiuni ale frânei de parcare
● blocaje ale farurilor
● probleme la partea electrică
● unele modele au probleme cu discurile de frână