Ford Kuga vrea să le arate tuturor de ce e în stare. Dacă va reuși, ne lămurește o comparație cu cel mai bun din clasă: VW Tiguan.
Text: Michael von Maydell. Foto: Wolfgang Groeger-Meier
Un european cucerește lumea. Ce afirmație, ce anunț! Cine nu se gândește acum la Cristofor Columb sau la Vasco da Gama? Ei bine, în acest caz, uzinele Ford din Köln sunt cele care doresc să pornească în expediție. Cu noua Kuga. 100 din cele 193 de țări membre ONU vrea ea să cucerească – împreună cu fratele construit similar în SUA, Escape, care se vinde deja din luna mai 2012 și se produce în Louisville, Kentucky. Kuga, care este disponibilă martie 2013, se produce în Valencia.

Ford Kuga: Spoilerul, doar sugerat, este de serie. Opțional, ușa portbagajului e dotată cu senzori și se deschide automat.

VW Tiguan, care e mai scurt, are un aspect mai puțin dinamic, dar oferă cam același spațiu și o senzație plăcută de larghețe. Marginea portbagajului este însă cam înaltă.
Cu predecesorul său de succes (28% creștere în anul 2012), noul model nu prea mai are însă nimic în comun. Nu este doar mai lung cu 8 cm, ci și mai scund, și mai îngust – la un ampatament neschimbat, de 2,7 metri. Astfel, Kuga e o apariție nu doar mai modernă, ci și mai dinamică, pierzând însă din individualism. Și volumul portbagajului a crescut, de la 410 la 481 de litri (în funcție de poziția spătarelor), cu o capacitate maximă de 1653.
Pentru lansarea pe piața din Europa, automobilul cu patru portiere va fi disponibil în cunoscutele versiuni Trend și Titanium, cu două motoare EcoBoost pe benzină, de 1,6 litri (150 și 182 CP), precum și două 2.0 TDCi (de 140 sau 163 CP). În versiunile de serie, puternicele agregate sunt conectate cu tracțiune integrală, inclusiv distribuirea sarcinii pe roți. În plus, cele două motoare cu autoaprindere pot fi comandate cu un sistem de transmisie cu ambreiaj dublu (1750 de euro). Costurile pentru 2.0 TDCi 4×4 Titanium de 163 CP din test: 31.500 de euro, preț pentru Europa de Vest.
Test comparativ: SUV-uri cu motoare diesel
Pentru a stabili ce potențial de cuceritor are Kuga cu adevărat am aranjat o excursie cu cel mai vândut SUV compact, VW Tiguan 2.0 TDI 4Motion (140 CP). Pentru o echipare asemănător de luxoasă, inclusiv climatizare automată și scaune din piele, ar trebui să scoatem din buzunar peste 33.000 de euro. Fordul este deci ceva mai accesibil.

Ford Kuga: Cockpit cu materiale scumpe, cu lac, consolă mediană cu care trebuie să te obișnuiești și tastă Power în dreptul genunchiului.
Așadar, să continuăm. Deschidem portierele. Și, ia te uită – automobilul 4×4 produs la Wolfsburg este într-adevăr mai scurt cu 9 cm față de Ford, dar oferă cam tot atâta spațiu și destul loc în portbagaj (470 de litri). În ambele SUV-uri, pasagerii din spate își pot regla spătarele, dar o banchetă ajustabilă pe lungime are doar Tiguan. Iar când încercăm să le rabatăm, constatăm că Ford și-a prelucrat mult cinematica – prin apăsarea unei manete, scaunele se transformă în suprafață de încărcare. În schimb, în Tiguan există o treaptă deranjantă și 143 de litri mai puțini pentru depozitare.
Și cum stau lucrurile în față? Mda. Cockpitul complet nou din Kuga este considerabil mai bine finisat decât înainte, dar sistemul cu touchscreen, taste inteligent plasate și monitor mare a lăsat loc instalației din Focus – cu mult prea multe multe taste și prezentare cu hărți mai mici. De aici rezultă un avantaj clar pentru Tiguan. Bine cunoscuta sa navigație RNS 510 nu strălucește prin rapiditate, dar e mai ușor de utilizat și dispune de un monitor mai mare. În schimb, cele două SUV-uri sunt la egalitate în privința calității finisajelor și a vizibilității, care este bună și în față, și în spate, montanții C nefiind prea masivi.
Test comparativ: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander
Tiguan însă nu poate ține pasul când vine vorba de siguranța pasagerilor. Nici tempomatul adaptiv și nici sistemul automat de frânare pentru oraș nu sunt disponibile. Dar ambii producători oferă clasicele sisteme de asistență pentru menținerea benzii și pentru parcare.
Închidem toate portierele. Pornim motorul diesel. Să vedem dacă noua Kuga e chiar la fel de ageră pe viraje ca predecesoarea sa. Nu de alta, dar există o servodirecție electrică, aceasta ocupându-se de schimbările de direcție. După primii kilometri deasupra orașului Nisa, putem deja constata că își face treaba binișor. Cu o lentoare plăcută, execută manevrele solicitate, oferă feedback suficient și permite manevre precise și rapide în curbe. La fel ca și modelul anterior, SUV-ul înalt de 1,7 metri nu are reacții bruște la schimbările de traiectorie și își menține direcția cu ușurință.

Ford Kuga: Sub podeaua stabilă a portbagajului este loc pentru roata de rezervă sau 56 de litri de bagaje.

VW Tiguan: Bancheta este fragmentată și deplasabilă pe lungime. Cine dorește să o rabateze complet și nu comandă podea dublă pentru portbagaj se alege cu o suprafață de încărcare neregulată.
Ocupanții mașinii au la dispoziție scaunele sport cu susținere laterală bună și nu sunt deranjați de nici un fel de zgomote, Fordul devenind considerabil mai silențios. Drumurile laterale și excursiile la țară sunt în continuare sarcinile favorite ale Fordului Kuga – cu atât mai mult cu cât, și acum, trece la fel de ușor peste denivelările mai mari sau mai mici, datorită roților mari, de 18 inchi.
Mulțumită amortizoarelor adaptive (cost suplimentar 982 de euro), Tiguanul, o idee mai confortabil, rămâne în continuare în cursă. Direcția sa nu este chiar așa de precisă, iar înclinările sunt ceva mai pronunțate, în schimb, dieselul e mai puternic pe virajele înguste din Alpii Maritimi. 320 Nm, de acest cuplu dispune rasatul diesel de 2 litri la 1750 rpm. Motorul 2.0 TDCi rulează ceva mai răgușit și este mai puternic cu 340 Nm de la 2000 rpm și 163 CP, dar nu își poate folosi eficient toată această putere, pe serpentine părând lipsit de forță. Motivul nu ar trebui să fie greutatea – potrivit fișei tehnice, Kuga are 1692 kg, cu doar 27 mai multe decât VW. Dar tot în fișă scrie că Fordul sprintează de la 0 la 100 km/h în 9.9 secunde, fiind cu 0.3 secunde mai rapid decât Tiguanul. Viteza sa maximă e mai mare cu 10 km/h.
Test comparativ: sisteme electronice de stabilitate
Dacă doar am prins Fordul Kuga într-o zi proastă, vom putea constata în testele următoare. În utilizarea zilnică, relevant ar fi oricum mai degrabă consumul, iar acolo, ambii concurenți scot puțin sub 6 litri. Dar pentru că doar Tiguan, cu tehnologia Bluemotion, își oprește dieselul la stop, VW s-ar putea dovedi ceva mai economic, până la urmă. Până acum, Ford a dotat cu tehnologia stop/start doar motorul de bază, pe benzină (150 CP), cu tracțiune pe față.
Pentru a putea cuceri cu adevărat lumea, Ford ar trebui să mai facă niște socoteli.
ams 2/2013
Comentarii închise.