Home TesteContact Contact: Mazda CX-60 diesel – Nonconformistul

Contact: Mazda CX-60 diesel – Nonconformistul

de Dan Damian
Mazda CX-60 diesel

Am condus noua Mazda CX-60 diesel, un model complet atipic într-o lume care a înghețat chiar și dezvoltarea motoarelor pe benzină.

Care este opusul curentului downsizing? Rightsizing, spune Mazda, care nu gustă deloc motoarele cu 3 cilindri, de un litru. Și o face în numele eficienței, pentru că inginerii constructorului japonez cred că poți obține emisii mai reduse – în lumea reală – atunci când folosești un motor care nu trebuie puternic turat ca să livreze ceea ce susține în fișa tehnică.

Asta e una, dar acum vorbim despre ceva mult mai… îndrăzneț. După ce am condus noua Mazda CX-60 în versiune PHEV, a venit vremea să testăm același model, dar cu motorizare diesel. Una complet nouă, asta în timp ce majoritatea celorlalți constructori nu fac decât mici îmbunătățiri actualelor motoare pe benzină, nici nu mai vorbim despre inovații pentru motorizări diesel.

Mazda CX-60 diesel

Nici nu o să încerc să-mi amintesc când am fost ultima dată la o lansare de motorizare diesel. Ar trebui să răscolesc prea mult prin arhive. Însă… aceasta (din 2023) a fost probabil ultima.

Ideea este că Mazda a făcut totul în stil propriu. Adică nu a dezvoltat un nou motor diesel de 2 litri, pe o bază deja existentă. Nu. A creat pur și simplu un motor complet nou, cu 6 cilindri în linie și cilindreea de 3,3 litri. Inginerul care a condus dezvoltarea acestui motor, Daisuke Shimo, ne-a spus că noul propulsor diesel nu are nici o legătură cu cel actual de 2,2 litri. Nici vorbă de adăugat doi cilindri, 6-ele a fost conceput de la zero.

Zumzet plăcut

Dar cum se simte Mazda CX-60 diesel? Foarte bine. Propulsorul este foarte discret la nivel sonor, datorită și antifonării foarte bune. Îl auzi însă atunci când îl turezi și sună… excelent! De fapt, se aude atât de bine încât am întrebat dacă nu cumva este ajutat de boxele mașinii, pentru plăcerea auditivă a șoferului. Este.

Noul e-Skyactiv D este oferit în două versiuni: 200 CP doar cu tracțiune spate și 254 CP doar cu tracțiune integrală. Noi am condus versiunea mai puternică și am avut un flashback cu ceea ce apreciam la dieselurile de acum 10 ani (chiar mai puțin). Cuplul maxim de 550 Nm/1.500 – 2.400 rpm face ca plecările de pe loc și accelerațiile să fie surprinzător de lipsite de efort, iar trepidațiile inexistente. Nu ai putea să ceri mai mult la nivel de dinamică, CX-60 este o mașină destul de mare și nu simți nevoie unor performanțe mai bune. 0 – 100 km/h în 7,4 secunde și 219 km/h viteză maximă? Suficient, chiar dacă vrei să mergi sportiv sau vrei să tractezi o rulotă. Ca să compenseze cilindreea mare, dar mai ales ca să reducă emisiile, Mazda CX-60 diesel are și sistem mild-hybrid, adică un motor de 17 CP, integrat în transmisia automată cu 8 trepte, alimentat de o baterie de 0,33 kWh. Ajută la plecările de pe loc și la reprize, chiar dacă nu simți. Are însă și un ușor efect de fragmentare la schimbarea treptelor. Nu este enervant, dar îl sesizezi. Ușor ciudat este că japonezii au preferat o setare mai dură pentru suspensii. Pe drumuri bune, este perfectă. Pe drumuri mai puțin bune, te cam zgâlțâie. Dar s-ar putea să-ți placă asta, dacă ești genul care conduce dinamic.

Mazda CX-60 diesel

Dar să revenim la ideea de diesel, care ar trebui să fie centrată în jurul eficienței. Aici am avut o mare surpriză. Mașina asta de 4,74 metri, căreia îi mai lipsesc 41 kg ca să atingă 2 tone, ne-a arătat un consum de 5,6 l/100 km (cel oficial este de 5,2 litri/100 km). Asta în regim mixt, cu porțiuni de autostradă (unde n-am depășit 130 km/h, pentru că în Spania limita este cu 10 km/h mai jos) și cu mici porțiuni unde n-am menajat accelerația. Excelent, în aceste condiții, la o cilindree de 3,3 litri. Cum este posibil acest consum? Toată dezvoltarea acestui motor a fost cu prioritate pe eficiență. De la designul capului pistonului, fluxurile de injecție, totul a fost calculat pentru un consum cât mai redus. Până și această capacitate cilindrică a fost stabilită tot pentru eficiență, cel puțin asta spune același Daisuke Shimo. L-am întrebat de ce doar 254 CP, când actualele diesel-uri pot scoate chiar și peste 100 CP/l. Mi-a spus că tot din rațiuni de consum. Pentru putere mai mare ar fi trebuit repere mai solide, mai grele, adică masă mai mare, eficiență mai mică. Ei au considerat că acest nivel de putere este compromisul perfect pentru a obține unul dintre cele mai curate dieseluri existente la acest moment (tot afirmația lor).

Mazda CX-60 diesel

Despre interior v-am mai spus. Atmosferă cu adevărat premium, materiale foarte bune, comenzi clare, cu butoane fizice pentru climatizare și același display fără touch pe care Mazda insistă (cred eu) inutil. Mi-a plăcut materialul eco de pe planșă de bord, “cald” și excelent integrat în habitaclu.

Prețul? De la 45.390 euro pentru versiunea de 200 CP și 50.590 euro pentru modelul testat, cu 254 CP.

DATE TEHNICE

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4745 × 1890 × 1680 mm. Ampatament: 2870 mm. Rezervor: 58 l

Tren de rulare: Suspensie față/spate tip paralelogram deformabil, arcuri elicoidale. Frâne cu discuri ventilate față/spate. Direcție asistată electric. Pneuri: 235/50 R20

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte

Motor: diesel, L6, 3.283 cm3. Putere maximă: 187 kW (254)/3.750 rpm. Cuplu maxim: 550 Nm/1.500 – 2.400 rpm.

Performanțe: 0–100 km/h    7,4 s, Viteză maximă 219 km/h, Consum mediu 5,2 l/100 km

Preț de bază: Mazda CX-60 e-Skyactiv D Exclusive-Line        50.590 euro

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.