Home TesteContact Contact: Pariați pe VW ID. Buzz?

Contact: Pariați pe VW ID. Buzz?

de Dan Damian
VW ID. Buzz

1946. Putem afirma obiectiv că VW ID. Buzz este mașina care ne face viața și întreaga lume puțin mai veselă. Pariem pe asta!

Calea către buna dispoziție a decis să treacă astăzi prin Hanovra. Și face asta alegând o rută cu bune conexiuni de transport, pentru că divizia VW Autovehicule Comerciale din Stöcken este acum în vacanță. Cartierul e atât de pustiu, încât radarul fix de avertizare din Buschriede îi vizează acum pe oamenii care fac jogging, pentru că mașinile lipsesc. Te binedispui imediat când alergi la 5.30 dimineața și ești stimulat să crești viteza de la 10 la 11, 12 sau chiar 13 km/h. Știai de când te-ai trezit că va fi o zi frumoasă, dar acum știi că va fi și mai frumoasă, pentru că mașina albă-portocalie zbârnâie în parcare. Este VW ID. Buzz și, ținând cont de cât l-am așteptat – din 13 ianuarie 2001, când primul concept a fost prezentat la Salonul de la Detroit –, am putea spune că VW ne-a pus răbdarea la încercare puțin mai mult decât trebuia.

VW ID. Buzz

Între timp, ideea a fost abandonată în Wolfsburg, apoi scoasă de la naftalină când altcineva a dat peste ea, astfel că, în 2016, a evoluat și a devenit conceptul Budd-e, apoi VW ID. Buzz, prezentat la Salonul auto de la Frankfurt din 2017. Deci, varianta inițială a trecut prin câteva transformări, dar a și progresat. Și până la urmă, totul s-a întors la ideea de bază a Busului din 23 aprilie 1947, așa cum a fost el schițat atunci de Ben Pon, proprietarul dealerului VW din Olanda, la vizita la Consiliul de administrație al mărcii – un monovolum distractiv, cu motor amplasat în spate. Cât de frumos este, prieteni?

3 secunde pentru 75 ani

Dar, chiar și fără un trecut al modelelor T1/2/3, în principiu îți poate plăcea chestia asta cu motorul în spate. În fond, toată lumea o iubește la 911.

Arhitectura cu motorul în spate al lui Buzz este explicată de platforma sa. Pentru că, la fel ca modelele ID.3/4/5, VW ID. Buzz folosește tot platforma modulară MEB, dedicată propulsiei electrice. Dacă doriți, puteți vedea aici și o mică coincidență istorică, deoarece T1 folosește deja platforma – da, modificată – a lui Beetle. Scenariul este deja excelent, iar pentru a face ceva mai bun, domnul Cameron ar trebui să scoată Titanic II: Întoarcerea la Southampton. Dar acum să vedem dacă suntem în filmul potrivit. Prieteni, urcați-vă și să pornim!

VW ID. Buzz

Apoi, durează 3 secunde până când totul este… nu ca în trecut, ci ca și cum, cu câteva decenii în urmă, cele mai bune aspecte din trecut ar fi pornit spre viitor și tocmai ar fi ajuns în prezent. Pentru că VW Buzz se simte ca VW Bus. Buzz izbutește să-ți ofere din abundență perfecțiunea pe care T7 nu reușește să o transmită. Așa e, volanul ar trebui să fie plasat orizontal dacă ar fi să stai direct deasupra punții din față, în loc să fii în spatele ei. Dar apoi privești înainte, dincolo de acest ecran tactil cu funcționarea lui stupidă. Spre un orizont care pare că se întinde spre tine datorită parbrizului mare. De parcă ar vrea să mergi tot mai departe și să afli ce se întâmplă în spatele lui.

VW ID. Buzz

Au aranjat bine Buzzul pentru asta. În timp ce colegii de grup de la Porsche sunt perfect capabili să facă echilibristică între kitsch și cult, VW a fost cumva stângaci. Da, ne referim la vaza cu flori din primul Beetle și la acele… ei bine, ciudate inserții cromate din al doilea Beetle/Bug/Vocho/Coccinelle/Maggiolino/Fusca/Broscuță. Buzz are doar câteva smiley faces în relief deasupra clanței interioare a ușii și siluete ale caroseriei pe panoul interior lateral, dar le poți ignora.

Te poți împiedica însă de cutia pentru depozitare dintre scaunele din față, care înghite tot felul de lucruri, dar mai ales blochează trecerea. Bancheta cu trei locuri dintr-o singură bucată este culisantă pe lungime mai mult de 15 cm, iar spătarele pot fi înclinate sau pliate. Atât. Pentru că dedesubt se află bateria litiu-ion de 77 kWh cu cele douăsprezece module ale sale și pentru că nu există planuri de extindere a banchetei late, tapițată frumos. Dar obții un mezanin cu o suprafață care poate fi folosită ca pat când spătarul banchetei este rabatat. Iar o a doua banchetă va fi disponibilă din 2023, la versiunea cu ampatament lung. Cu o singură banchetă, portbagajul e imens, iar sub planșeu există un spațiu special pentru cablul de încărcare și câteva echipamente de camping.

Acum, să revenim în față. ID. Buzz este gata de drum. Trebuie doar să pui piciorul pe frână, selectorul transmisiei în „D“, pentru că selectezi sensul de învârtire a motorului electric, nu vreo cascadă de trepte, apoi să iei piciorul de pe frână și îl muți pe accelerație. Pe de o parte, asta înseamnă că accelerezi. Pe de alta, intervine a doua parte a magiei.

VW ID. Buzz

Bine, e puțin cam mult, pentru că nu știi din prima dacă nu cumva îți imaginezi. Dar decizi oricum că, chiar dacă ar fi așa, nu ar trebui să strici atmosfera îndoindu-te. În schimb, procedezi științific. Pentru că asta nu înseamnă decât schimbarea dinamică a sarcinii pe puntea din spate, unde este amplasat motorul. Zumzăind, acesta se contrează cu inerția, apoi apasă puntea din spate, în același timp – după principiul balansoarului – făcând prova să se ridice. Ca pe vremuri! Și parcă vezi prin parbrizul mare cum orizontul țopăie de bucurie pentru ceea ce urmează.

O altă țopăială însă se dovedește a fi o permanență pătrunzătoare – cel puțin pe străzile denivelate. Deoarece, cu roțile opționale de 20 de inchi și setarea țeapănă a trenului de rulare, Buzzul amortizează dur, în ciuda masivității sale, filtrând aspru denivelările scurte. Se descurcă mai bine cu cele lungi, iar mișcările caroseriei înalte sunt ținute sub control de această setare mai dură – ID-ul are aproape 2 metri înălțime. În plus, suprimă balansul unduitor tipic tuturor modelelor de până la T6.1, care făcea ca pasagerii din spate să trebuiască a fi cât de cât pricepuți în ale navigației maritime.

Însă valurile care lovesc cel mai mult VW ID. Buzz sunt cele ale veseliei. Rulează tare frumos pe distanțe lungi. Zumzetul blând al motorului excitat permanent de pe puntea din spate este acoperit de zgomotul vântului, cu un coeficient aerodinamic de 0,285 monovolumul tăind aerul cu suplețe.

Dar mașina nu accelerează chiar foarte repede, cu toată forța creativă a celor 150 kW și 310 Nm, pentru că, ce să vezi, are aproape 2,5 tone la gol. Dar, din nou, memoria se dovedește utilă. Pe de o parte, un T3 Caravelle C 1.7D cu 57 CP și călătoria de la Edinburgh la Sevilla, care n-a lăsat deloc de dorit în ceea ce privește distracția. Pe de altă parte, faptul că și un T6.1 diesel biturbo, de asemenea cu 150 kW/204 CP, demonstrează că nivelul de confort și starea de bine nu au legătură directă cu viteza de deplasare. În sfârșit, la 145 km/h, Buzz merge – în funcție de punctul de vedere al fiecăruia – la fel de repede sau de încet ca modelul T6 propulsat de cel mai mic TDI, de 84 CP. Am condus o astfel de mașină timp de 5 ani, chiar până în Danemarca de vreo patru ori. Și, vedeți voi, nu sunt pe drum și acum, ci am ajuns de câteva ori acasă în toată această perioadă, iar acum, mă învârt printre radarele fixe de lângă Hanovra. Am parcurs deja 150 km la bordul lui Buzz prin această zonă, iar indicatorul autonomiei promite încă 300. Computerul de bord indică un consum de 17,6 kWh/100 km, deci mai avem o mulțime de energie pentru a continua testul. Și ar mai putea fi un avantaj, acela că roțile punții din față nu sunt antrenate de motor, ci se ocupă doar de direcție, dar aceasta nu excelează ca precizie și feedback. Pe de altă parte, mașina se simte foarte sigură și ușor de manevrat, în ciuda lățimii consistente, de 1985 mm. Ar trebui să aibă diametrul de bracaj de 11,6 metri, după cum spune Volkswagen, care adaugă faptul că la bordul lui Buzz sunt peste 30 de sisteme de asistență, inclusiv unul (opțional) pentru schimbarea automată a benzilor pe autostradă. În plus, mașina se poate încărca, dar poate și să livreze energie din bateria litiu-ion. Astfel, când ai nevoie, poți alimenta mașina de spălat, uscătorul sau aspiratorul prin intermediul rețelei electrice a casei.

Întotdeauna vei fi tentat să cumperi un VW ID. Buzz, dar de multe ori nu prea ai motivație să dai atâția bani pe o astfel de mașină, ca să nu mai spunem și că se livrează destul de târziu. Dar să nu lăsăm prețul să ne strice ziua. Mai bine, ne continuăm drumul în aceeași notă veselă, la bordul lui VW ID. Buzz.

Text: Sebastian Renz/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Achim Hartmann

CONCLUZIE:

Da, VW ID. Buzz nu este enorm de spațios, însă e foarte scump. Există monovolume sau modele electrice mai bune. Dar această mașină reprezintă ceva mai important, un VW Bus cu drepturi depline și care respectă tradiția de a face față cu bucurie viitorului.

DATE TEHNICE

Caroserie: Monovolum cu 5 locuri. L × l × h: 4712 × 1985 × 1927 mm. ampatament: 2989 mm. portbagaj: 1581 l (înălțime acoperiș). masă proprie/sarcină utilă: 2471/529 kg 

Tren de rulare: Suspensie față de tip MacPherson, spate multilink, arcuri elicoidale, discuri de frână față, tambur spate, pneuri față 235/55 R 19, spate 255/50 R 19

Transmisie: Tracțiune spate, raport fix

Motor: Sincron excitat permanent, putere 150 kW (204 CP), cuplu maxim 310 Nm, baterie litiu-ion, capacitate netă baterie 77 kWh

Performanțe: 0–100 km/h 10,2 s, Viteză maximă 145 km/h, Consum mediu (WLTP) 20,7 kWh/100 km Autonomie (WLTP) 420 km

Preț de bază: VW ID. Buzz Pro 57.992 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.