Așa cum era de așteptat, apar tot mai multe reacții față de decizia Parlamentului European de a interzice mașinile cu motoare termice începând cu 2035. Germania este prima pe listă.
Nici nu e de mirare, pentru că Germania este cel mai mare producător de mașini din Uniunea Europeană, iar această decizie are un impact major asupra economiei sale. La două zile după votul Parlamentului European care interzice, practic, vânzarea oricărui fel de autoturism cu motor cu ardere internă (inclusiv hibride), ADAC a reacționat:
Doar electromobilitatea nu va putea susține ambițioasele planuri de protecție climatică în ceea ce privește transportul. Așa că ar fi fost necesar să se discute despre alimentarea motoarelor cu ardere internă cu combustibili sintetici, care să fie neutri la nivelul impactului asupra mediului.
Hildegard Muller, Președintele VDA (Asociația Industriei Auto Germane) a fost chiar mai tranșant:
O decizie împotriva cetățenilor, împotriva pieței, împotriva inovației și a tehnologiilor moderne. Pentru atinge obiectivele climatice și bio-combustibilii sunt necesari.
Citește și: Planul UE Fit for 55 de a interzice vânzarea de mașini noi cu motor termic din 2035 este nesustenabil!
Mai multe asociații germane spun că decizia Parlamentului European nu a luat în calcul utilizarea combustibililor sintetici și a biocombustibililor, care pot fi obținuți din resurse regenerabile și care pot alimenta motoarele cu ardere internă în condiții de neutralitate climatică. Se susține chiar că flota actuală de 46 milioane de mașini din Germania (1,5 miliarde în întreaga lume), ar putea funcționa cu biocombustibili în condiții de neutralitate climatică, având și avantajul că distribuția acestora se poate face fără probleme prin intermediul structurii de alimentare deja existente.
Chiar și Ministrul Federal al Transporturilor din Germania, Volker Wissing, spune că nu aprobă decizia Parlamentului European: “Vrem ca mașinile cu motoare cu ardere internă să poată fi înmatriculate chiar și după anul 2035, dacă se va dovedi că sunt alimentate doar cu bio-combustibil.”
Pe de altă parte, asociațiile de mediu salută decizia de interzicere a mașinilor cu motoare termice începând cu 2035, dar spun că termenul este prea generos și că 2030 ar fi fost mai potrivit și oricum la limită, în condițiile în care se va depăși punctul în care schimbările climatice pot fi reversibile.
via|Stern.de
1 comentariu
As dori sa vad asociatiile astea de mediu, adica niste taietori de frunze la caini, sa fie atat de vocale si de intransigente cu politicile publice privind protectia mediului si in zona de sud-est a Asiei, prin China, prin India, Indonezia. Sa bata apoi si la usa Braziliei, da’ de-i baga cineva in seama. Problema cu aceste asociatii sau ce-or mai fi ele, este ca nu ofera NICIO alternativa, la nimic. Ei vor doar sa se opreasca industria din loc, in rest Dumnezeu cu mila. La fel au facut si in Viena anul trecut, cand au oprit lucrarile la o autostrada extrem de necesara, care sa lege actuala autostrada S1 cu A22, care duce catre Cehia. Au intrat pe proprietati private, au obligat muncitorii sa opreasca lucrul, si-au construit niste cocioabe si au ramas pe santierele respective, band bere toata ziua. Dar nu au venit cu nicio solutie alternativa la noul proiect de autostrada , absolut niciuna. Ei doar vor sa nu se mai faca nimic. Niste lenesi, dupa parerea mea. Asa si acum, ei vor ca tinta sa fie 2030. Dar de ce nu de maine, doar nu doare pe nimeni mana sa scrie cu pixul? Nu au nicio viziune, nu au nicio perspectiva, nu inteleg deloc implicatiile economico-sociale ale unor masuri drastice. Le-or veni mintea la cap cand mami si tati n-or mai avea sa le dea bani de cheltuieli.