În Köln se construiesc vehicule Toyota parcă de pe altă lume – rapide, puternice, fără compromisuri. Cine se află în spatele lor? Chiar Toyota. Să aruncăm o privire în culisele Departamentului sport.
Într-un film western oarecare, vântul tocmai ar sufla o tufă uscată de scaieți pe străzile pustii ale orașului. La Toyota Motorsport Germany (TMG) s-ar putea rostogoli o roată ofilită de Formula 1 pe culoarele goale, pentru a sublinia dramatismul momentului. Chiar și acum, în jurul prânzului, pe ușile grele se perindă doar câțiva oameni, în drumul lor spre cantina care, mulțumită deselor vizite ale colegilor de la Toyota Germania, are totuși destui clienți.
Administratorul regimului automobilistic dietetic privește destul de invidios spre ceea ce se întâmplă pe partea cealaltă a străzii, la TMG: dezvoltarea de serie a unui iQ cu compresor, diverse scenarii de raliuri pe baza lui Yaris, construirea de prototipuri pentru un alergător GT1 supărat, cu gene de Lexus LFA, lucrul la un Lexus LS 460 ușurat prin construcția unei caroserii în mare parte din fibră de carbon și propulsat de un biturbo de 600 de cai și multe altele.
Este paradisul tuturor lucrătorilor Toyota?
Acum, da, după ce, în 2012, japonezii au mușcat din mărul Formulei 1 și s-au înecat, au tușit timp de 7 ani și, în 2009, au reușit să scuipe bucățica aceea care le-a stat în gât. Dar, înainte de asta, au obținut patru titluri la piloți și trei la producători în campionatul de raliuri. După aceea a urmat depresia. Numărul angajaților a scăzut de la 800 la 150, dar infrastructura n-a dispărut. Ceea ce explică pustietatea din încăperile extrem de bine dotate tehnic din Köln Marsdorf. Ce să faci așadar cu două tuneluri de vânt, cu rotoare de 6,3 metri diametru și capacitate de 2,3 megawați, care suflă aerul cu până la 70 de metri pe secundă. Sau cu cele două cuptoare pentru fibra de carbon, în care se pot introduce toate componentele, de la cele mai mici la un șasiu complet? De asemenea, pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați mai există alte 30 de centre de testare și de măsurare, ca, de pildă, un simulator pentru pilotaj ce l-ar face pe oricare împătimit al vitezei să se mute de la mami de acasă direct aici.
Acum, oricine dorește să utilizeze echipamentul poate să-l închirieze de la TMG. De exemplu, cei de la Ferrari, care tocmai se năpustesc gesticulând sălbatic dintr-o sală de testare, întrerupând pentru scurtă vreme liniștea copleșitoare. Iar Toyota? Să schimbăm scena. iQ saltă ca Flipper pe traseul de manevrabilitate, suflă aprig la schimbarea vitezei, trage zdravăn de roțile din față, se stropșește și împinge. Sub capotă: cunoscutul motor pe benzină, de 1,3 litri, mai bogat cu un compresor cu presiune maximă de 1,65 bari și 130 CP. Producător: TMG. Fericiții: fanii japonezi ai iQ, care pot achiziționa deja kitul de tuning. Înainte ca piticul atomic să ajungă în Europa, prin pădurile și câmpiile germane se va dezlănțui mai degrabă Yarisul de raliu, R1A, poate chiar într-o cursă a propriei mărci.
Cât despre sportul cu motor: să ne întoarcem la Marsdorf, în căutarea agitației care domnea odinioară aici. Sub canalul de vânt, descoperim deodată toate generațiile Celica și Corolla, într-un dulap cu sticlă securizată se lăfăie motorul de 1,6 litri cerut de FIA, în varianta de raliu. Iar cercetătorii se ocupă și de șasiul Yaris S2000. Directorul de la TMG, Rob Leupen, nu vrea încă să se pronunțe dacă munca lor va duce la o reintrare în topul WRC: „Formatul și regulamentul sunt destul de interesante, dar, dacă s-ar întâmpla, probabil că doar după proiectul LMP“. Toyota și-ar fi dorit ca premiera de la Le Mans să se desfășoare altfel, dar mașinăria funcționează la aceeași turație. La ora actuală, cercetătorii încearcă să reducă timpul de producție al șasiului de la 10 la maximum 6 săptămâni.
„Deocamdată, lucrăm ca o echipă privată mai bună“, ne spune Leupen cu o modestie exagerată. TMG mai lucrează, pe lângă proiectele amintite mai sus, și la dezvoltarea de software pentru sistemele de propulsie electrice. Mașinile sport ale exoticului britanic Radical au reușit cu aceste softuri timpi excelenți pe Nordschleife și Pikes Peak. Pe lângă toate acestea, mai rămâne vreme de cochetat și cu World Touring Car Championship (WTCC). Pentru olandezul Leupen, asta ar fi „cel puțin la fel de interesant ca DTM“, iar cereri pentru un motor de 1,6 litri potrivit pentru WTCC există deja.
La cantină, coada din fața wokului crește, unii japonezi tânjind probabil după bucătăria lor tradițională. Unii dintre ei fac parte din Gazoo Racing, o echipă de curse sosită prin intermedierea șefului de concern, Akio Toyoda. Gazoo asigură, printre altele, participarea lui GT 86, Lexus LF-A și IS-F în campionatul de anduranță VLN. Din aceste participări va lua naștere, cel puțin în cazul lui GT-86, o mașină de curse pregătită pentru pasionații sportului cu motor sau ar putea urma o alta pe baza lui Lexus – un model-business care are deja succes la BMW și Porsche.
Pe culoarele lungi se aud din când în când zvonuri îmbietoare care anunță înnobilarea TMG ca marcă sport pentru modelele Toyota – la fel ca Mercedes AMG sau BMW M GmbH. „Am fost destul de frustrați că nu am putut să ne dovedim potențialul în Formula 1“, ne explică Leupen rafturile pline de idei al echipei TMG.
Astfel, posibilitatea ca, pe viitor, pe terenul fabricii să se rostogolească tufe uscate de scaieți a scăzut considerabil.