Home Retro Divizia BMW Motorsport aniversează jumătate de secol

Divizia BMW Motorsport aniversează jumătate de secol

de George Grosu

Divizia sport Motorsport care a dezvoltat cele mai performante modele de serie BMW, a împlinit jumătate de secol iar acum se pregătește pentru noua tendință a propulsiei electrice.

În istoria automobilului nu s-a întâmplat foarte des să se poată concentra atât de mult sens și sugestie într-o singură literă a alfabetului. Divizia Motorsport cu sigla literei M, care de 50 de ani dezvoltă modelele cele mai performante (pe lângă modelele de competiție) din gama BMW, reprezintă o adevărată moștenire emoțională și tehnică în care tradiția se îmbină cu inovația. Chiar de la înființare, departamentul s-a droit a fi puțin mai mult decât un simplu atelier.

De altfel, divizia de sport BMW a luat naștere ca o companie independentă la începutul anilor ’70 cu denumirea de Motorsport GmbH, cu acordul conducerii BMW, care dorea să stabilească un adevărat pol dedicat performanței atât în ​​sectorul sportiv, cât și în cel rutier. Totul a început cu o echipă de tehnicieni pasionați și motivați conduși de Jochen Neerpasch, fost pilot BMW și expert în motoare, care a fost de fapt fondatorul departamentului Motorsport GmbH.

Primul proiect dezvoltat de divizia Motorsport a fost modelul BMW 3.0 CSL în anul 1973, o variantă îmbunătățită și mai ușoară a elegantului coupe 3.0 CS E9, dezvoltat în diverse versiuni pentru competiții până la așa-numitul „Batmobile”, cu caroserie mai lată și elemente aerodinamice spectaculoase. De asemenea, a avut onoarea de a purta pentru prima dată culoarea alb însoțită de dungi albastre și roșii, care a devenit ulterior însemnele oficiale ale modelelor BMW de competiție.

În aceeași perioadă, BMW a introdus și primul model sport rutier cu motor supraalimentat cu turbocompresor, celebrul 2002 Turbo, al cărui exterior a fost elaborat în mod special de divizia Motorsport. Cei 170 CP dezvoltați de motor, reprezenta o valoare foarte mare pentru acea perioadă și suficientă pentru a obține rezultate foarte bune atât pe pistă, cât și în afara acesteia, în ciuda unor puține exelmplare produse din acest model.

Pentru a vedea din nou sigla M de la departamentul Motorsport pe un model BMW, a trebuit însă să mai așteptem câțiva ani, mai exact până în 1978, când proiectul unei berlinette cu două locuri având motor poziționat central care să concureze în competițiile ProCar, a dat practic viață modelului supercar M1.

În mod curios, responsabilitatea de a concepe și proiecta a fost de fapt încredințată unor companii externe precum Lamborghini și Italdesign, în timp ce Motorsport s-a ocupat exclusiv de dezvoltarea motorului cu 6 cilindri în linie de 3,5 litri și 277 CP, care a fost totodată și primul motor cu marca M dezvoltat și pentru un model stradal.

Începând din anul 1979, a demarat lunga și de succes tradiție a versiunilor sportive cu sigla sport M poziționate în vârful gamelor ale modelelor de serie. Prima care a beneficiat de această inconfundabilă siglă a fost prima generație a modelului Seria 5 (E12), chiar dacă această versiune nu a beneficiat de numele M5 ci de denumirea M535i, și nu a adoptat motorul modelului M1 ci pe cel al modelului 635CSi cu 6 cilindri de 3,5 litri cu 218 CP însoțit de un tren de rulare reglat sport și de un kit aerodinamic pentru exteriorul caroseriei.

Punctul de cotitură a venit odată cu următoarea generație Seria 5 (E28) lansată în 1981. Pe acesta a fost repropusă încă de la debutul pe piață, versiunea sportivă M535i având în dotare același motor, același tren de rulare reglat sport și același kit aerodinamic ca precedenta generație, la care în 1984, s-a adăugat în sfârșit adevărata versiune M5, echipată cu noul motor M88 cu 6 cilindri de 3,5 litri dar cu 286 CP, care se afla în dotarea modelului coupe M635 CSi (E24) lansat cu un an înainte.

Ulterior, același concept a fost transferat și către modelul Seria 3 din a doua generație (E30) din 1982. Lansat în anul 1986, primul M3 care putea fi considerat drept succesor direct pentru modelul 2002 Turbo, era echipat cu un motor cu 4 cilindri de 2,3 litri având distribuție cu 4 supape pe cilindru și care furniza 200 CP. Odată cu lansarea versiunii îmbunătățite, capacitatea acestui motor a fost majorată la 2,5 litri iar puterea crescută la 220 CP. Deși fabricată doar 3 ani (5 ani în cazul variantei cabriolet care a rămas în producție până în 1993), modelul a fost considerat un succes comercial cu cele 18.000 de unități și a promovat efectiv legenda Motorsport de la BMW.

Tradiția modelelor cu sigla BMW Motorsport a continuat timp de aproximativ 15 ani pe cele două principale modele de sedan ale bavarezilor, Seria 3 și Seria 5, care au repropus versiunile sportive elaborate de către departamentul Motorsport pe toate generațiile ulterioare. Același lucru a fost valabil și pentru modelul din segmentul sport Seria 6 care a avut în gamă o versiune M. Versiunile sportive cu caroserii coupe putem spune că au lăsat loc în gamă unor super coupe-uri M3 începând cu Seria 3 E36 de la începutul anilor ’90 și care au beneficiat de motoare cu 6 cilindri ale căror capacități au evoluat treptat de la 3 la 3,3 litri dezvoltând puteri de peste 300 CP.

Odată cu versiunea M a Seriei 3 (E92), BMW a dezvoltat primul și singurul motor V8 aspirat montat pe acest model, unul destul de evoluat, având o capacitate de 4 litri și 420 CP. În aceeași perioadă, farmecul mărcii Motorsport a început să fie exploatat și cu motoarele „normale” pentru cei care doreau să-și personalizeze automobilul, prin propunerea optional a versiunii MSport, care a preluat unele elemente de la exterior precum kit-ul aerodinamic (spoiler, jante, deflector) precum și de la interior (volan, schimbător de viteze, detalii personalizate).

În ceea ce privește modelul Seria 5, pe generația E34 și-a făcut debutul versiunea M5 în varianta de caroserie break denumită Touring. Propulsorul cu 6 cilindri în linie prezent pe M5 la primele trei generații ale modelului Seria 5 a fost înlocuit pe generațiile ulterioare cu unul V8 iar în cazul lui E60 din 2005 a fost implementat un puternic V10 de 5 litri care reușea o putere de 507 CP și oferit în combinație cu o cutie de viteze cu dublu ambreiaj SMG-7. Această generație, inclusiv Touring, a fost însoțită de modelele M6 ​​Coupe și Cabriolet din generațiile E63 / E64 cu o platformă tehnică similară.

Începând din anul 2008, odată cu succesul tot mai mare înregistrat de modelel SUV precum X5, și în care BMW a fost printre primii în acest segment, precum și cu lansarea primului SUV-Coupe X6, BMW a decis să creeze și pentru aceste modele o versiune sportivă M . Noile X5M și X6M erau propulsate cu ajutorul unei versiuni îmbunătățite a unității V8 twin-turbo de 4,4 litri deja utilizată și de alte modele din gama producătorului german, a cărui putere a fost majorată în acest caz de la 408 la 555 CP. Cu această operațiune putem afirma că a demarat oficial perioada motoarelor turbo pentru BMW.

Motorul aflat în dotarea modelelor X5M și X6M, a fost montat doi ani mai târziu, în 2011, pe succesorul lui E60, F10, primul model M5 twin-turbo, cu o putere inițială de 560 CP care ulterior a crescut la aproape 600 CP. Tot în 2011, odată cu acea generație, a fost lansată și versiunea M550d, care a oferit două premiere pe o versiune sportivă M: motorul turbo diesel și tracțiunea integrală.

Prima reprezenta o versiune a deja popularei unități de 3 litri cu supraalimentare în mai multe trepte, în acest caz îmbunătățită prin adăugarea unui al treilea compresor acționat electric pe lângă cele două turbocompresoare, și care a ajuns la o putere de 381 CP. În ceea ce privește tracțiunea integrală xDrive, deja compensată de modelele „X”, aceasta și-a făcut astfel debutul pe modelele M, într-o versiune specială capabilă să realizeze tracțiune 100% pe roțile din spate în condiții specifice care a fost introdusă ulterior și pe modelele cu motoare pe benzină.

Astăzi, versiunile M fac parte integrantă din oferta tuturor modelelor, cel mai mic model fiind M2, care a debutat recent cu o nouă generație, care a înlocuit versiunea similară a modelului Seria 1 Coupe. Pe acesta din urmă, debutul logo-ului datează din 2011, cu versiunea numită Serie 1 M, denumită astfel încât să nu existe vreo confuzie cu supercar-ul M1, prea legat de tradiția sportive de la sfârșitul anilor ’70.

La polul opus al gamei actuale BMW, se află maiestuosul M8, disponibil în variantele Coupe, Gran Coupe cu 4 uși și Cabriolet. Doar modelele Seria X1, X2, 7 și grandiosul SUV X7 nu au în ofertă o versiune sportivă M propriu-zisă, chiar dacă versiunile mai puternice, precum M760i, reproduc formula cu M în fața inițialelor.

La fel ca BMW, divizia Motorsport se pregătește și pentru un viitor dominat de propulsia electrică, ai cărei primi pași au fost deja făcuți la sfârșitul anului 2021, atunci când compania bavareză a prezentat primul model sub forma unui concept car care se va lansa exclusiv sub sigla M, un SUV performant cu motor hibrid și numele XM, în timp ce în ianuarie, la CES din Las Vegas, a fost prezentată prima versiune sportivă a SUV-ului electric iX, denumită M60 și propulsată cu ajutorul a două motoare cu putere totală de 620 CP.

Foto: BMW; Arhivă

BMW 3.0 CSL
BMW 2002 Turbo
BMW M1
BMW M535i E12
BMW M635 CSi E24
BMW M5 E28
BMW M3 E30
BMW M3 E30 Evolution
BMW M5 Touring E34
BMW M3 E36
BMW M5 E60
BMW X5M E70
BMW M3 E92
BMW M2

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.