Comisia europeană a publicat propunerea sa pentru noile norme Euro 7, care ar trebui să între în vigoare începând cu 1 iulie 2025.
Au trecut doar câteva săptămâni de când am vorbit, la Salonul Auto de la Paris, cu mai mulți oficiali Dacia/Renault, care spuneau că nu știu încă în ce constau normele de emisii Euro 7 și, prin urmare, nu știu pentru ce să se pregătească, din punct de vedere tehnic.
Acum sunt probabil foarte ocupați pentru că, în cadrul UE, Comisia Europeană tocmai a publicat propunerea pentru aceste norme, pe care vrea să le impună începând cu jumătatea anului 2025. Atenție, aceste norme vor trebui să fie adoptate în Parlamentul European, dar urmează discuții atât cu țările membre, cât și cu marii constructori de autovehicule.
În primul rând, noile standarde Euro 7 sunt extrem de complexe și nu vor lua în considerare doar emisiile de la țeava de eșapament, ci și altele, în premieră mondială. Cum ar fi emisiile de particule ale sistemului de frânare și “emisiile” de microplastic ale anvelopelor.
De asemenea, pentru automobile și utilitarele ușoare (până în 3,5 tone) nu se mai face nici o diferență între diesel și benzină, standardele sunt aceleași, la toate categoriile de emisii.
Revenind la emisiile motorizărilor termice, tabelul publicat de Comisia Europeană arată că, sub noile standarde, emisiile de NOX (oxizi de azot) trebuie să fie de 60 mg/km, indiferent dacă motorul este diesel sau benzină. Practic, această valoare este aceeași de la normele Euro 6 pentru motoarele pe benzină, în timp ce dieselul are acum limita la 80 mg/km. Va trebui să coboare la nivelul de emisii al motoarelor pe benzină. Există și o mențiune aici, utilitarele cu raportul putere/masă de 35 kW (47 CP)/tonă pot emite 75 mg NOX/km.
O altă noutate o constituie limita de emisii la rece, pe distanțe scurte, de maxim 10 km. În acest caz, automobilele și autoutilitarele au o limită de emisii de 600 mg NOX/călătorie (adică maxim 10 km), ceea ce, pentru Comisia Europeană, echivalează cu un drum obișnuit, zilnic, în oraș. Și aici există precizarea că, dacă, pentru autoutilitarele de până la 3,5 tone, raportul putere/masă este de 35 kW (47 CP)/tonă pot emite 750 mg NOX/călătorie.
Și mașinile electrice vor trebui să respecte limite de emisii ale particulelor generate la frânare (de către plăcuțele de frână), astfel – până la 31.12.2034 valoarea maximă este de 7 mg/km PM10, apoi va fi de 3 mg/km PM10. Aceste valori sunt valabile și pentru autoturisme și autoutilitare cu motorizări termice. Pe lângă asta, vor exista și limite pentru eliberările de microplastic din pneuri, valabile atât pentru mașinile cu motoare termice, cât și pentru cele electrice.
Tot în cazul mașinilor electrice (autoturisme), dar și pentru PHEV-uri, bateria va trebui să nu scadă sub 80% din capacitatea inițială în primii 5 ani (sau 100.000 km) și să fie peste ‘70% după 8 ani sau 160.000 km. Valorile sunt mai mici (75% după 5 ani sau 100.000 km și 65% după 8 ani sau 100.000 km) în cazul autoutilitarelor. Dacă vă întrebați ce legătură are asta cu emisiile, ei bine, Comisia Europeană vrea să limiteze schimbarea frecventă a bateriilor pentru că reciclarea acestora are impact asupra mediului. În plus, garantarea europeană a unei mai mari durabilități a bateriilor va încuraja consumatorii să se orienteze către mașinile cu propulsie electrică/PHEV.
De asemenea, se propune ca aceste emisii (inclusiv pentru frâne și pneuri) săi fie monitorizate de senzori speciali, montați pe mașină, care să poată arătat oricând (probabil la ITP) nivelul emisiilor. Și toate aceste valori vor trebui să fie respectate timp de 10 ani sau 200.000 km, față de 5 ani sau 100.000 km în prezent.
Concluzii preliminare:
- Motoarele diesel vor putea supraviețui și după 1 iulie 2025, dar doar cele mai curate. Deja sunt câțiva producători care au obținut, în cadrul unor teste interne, valori cu mult sub 60 mg NOX/km.
- Nu este clar cum vor fi verificate unele emisii, de exemplu cele ale sistemului de frânare și cele de microplastic ale pneurilor.
- Costurile vor crește mult. Un oficial Dacia estima creșterea prețului unei mașini cu motor adaptat la Euro 7 cu câteva sute de Euro, dar se referea doar la modificările aduse motorului (benzină), nu la armata de senzori de monitorizare și nu la sistemele de preîncălzire ale catalizatorilor, absolut necesare pentru a putea respecta emisiile la rece, pe distanțe scurte. La diesel costurile vor fi și mai mari și de aceea vor dispărea de pe mașinile mici.
Desigur, conform Uniunii Europene, din 2035 în Europa se vor vinde doar mașini electrice. Chiar și așa, UE estimează că, în 2050 vor exista peste 20% din mașini care vor avea emisii la țeava de eșapament și peste jumătate dintre vehiculele comerciale.
1 comentariu
La faza cu noxele, le-am inteles, motoarele trebuie sa devina tot mai curate.
Am insa dubii la treaba cu microparticulele placutelor de frana si microplasticul din anvelope. Producatorii auto nu fabrica “in house” anumite componente, aceastea fiind furnizate de alte companii specializate in domeniu (de ex. placute frana ATE). La anvelope nici nu mai spun, unde avem deja furnizori consacrati. Aceste 2 componente sunt esentiale pentru siguranta in trafic. Sunt sigur ca “ingredientele” din care sunt produse sunt alese fiindca ofera cele mai bune rezultate. Si mai departe, placutele de frana si pneurile sunt inlocuite la anumite intervale de timp sau kilometri parcursi. Daca proprietarul isi va monta placute de proasta calitate si pneuri de si mai proasta calitate, ce se va intampla?
Nu stiu, asta cu poluarea de la frane si anvelope este cam trasa de par. La partea de masurare nici nu vreau sa ma gandesc.