Examenul medical pentru școala de șoferi este obligatoriu pentru obținerea permsiului de conducere.
Înainte de a susține proba teoretică și pe cea practică (traseul), trebuie să treceți de examenul medical pentru școala de șoferi. Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul şoferii se clasifica în două grupe:
a) grupa 1: conducători auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE;
b) grupa 2: conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E
Examenul medical pentru școala de șoferi se realizează astfel:
a) candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele 1 şi 2 sunt obligaţi să efectueze un examen medical în scopul depistării uneia sau mai multor afecţiuni prevăzute în normele minime cuprinse în anexă;
b) candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligaţi să efectueze examinările medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere; ulterior, conducătorii auto sunt obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit.
Cele mai frecvente greșeli la examenul auto. Top 5
Anexa acestui ordin conţine normele minime privind aptitudinile fizice şi mentalepentru examenul medical pentru școala de șoferi. Pentru grupa 1, condițiile ce privesc examenul medical pentru școala de șoferi sunt mai puțin restrictive, cu precizarea că pentru grupa 2, condiţiile sunt mai dure.
Examenul pentru școala de șoferi. Aptitudini
– Vederea:
a) acuitatea vizuală;
b) câmpul vizual;
c) capacitatea vizuală în condiţii de luminozitate redusă;
d) sensibilitatea la lumina puternică şi contraste;
e) diplopia;
f) alte afecţiuni oculare care periclitează conducerea în condiţii de siguranţă.
– Auzul: Se acordă o atenţie deosebită examinării medicale, ţinându-se seama de posibilităţile de compensare.
Examenul medical pentru școala de șoferi. Afecțiuni vizate
– Handicapul locomotor: Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaţilor ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricţii, numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii sau anomaliei respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul şi dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care probă de verificare a aptitudinilor şi comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.
– Afecțiuni cardiovasculare: permisele de conducere nu se eliberează şi nu se reînnoiesc în situaţiile în care aceste persoane prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care poartă stimulator cardiac numai cu avizul medical autorizat şi cu condiţia efectuării unor verificări medicale periodice.
– Diabetul zaharat: Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor de autovehicule cu diabet zaharat. În cazul în care aceştia urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice. Intervalul dintre examinări nu trebuie să depăşească 5 ani.
– Afecțiuni neurologice: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care prezintă afecţiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.
– Epilepsia este definită ca atare dacă au avut loc două sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. Conducătorilor auto cu epilepsie din această grupa trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puţin 5 ani fără nicio criză. Dacă persoana suferă de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reînnoirea necondiţionată a permisului nu sunt întrunite.
– Tulburări mintale: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaţilor ori conducătorilor auto care prezintă următoarele afecţiuni:
a) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale;
b) retard psihic sever;
c) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate.
– Afecțiuni renale: Pentru candidaţii şi conducătorii auto din această grupă, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficientă renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat şi cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.
– Alcoolul: permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc.
-Droguri și medicamente: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care sunt dependenţi de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenţi de astfel de substanţe, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicită.