O companie britanică cu sediul în Londra va construi o replică modernă a legendarului model american Ford Mustang într-un număr de 499 unități. Modelul va avea un look asemănător cu modelul sport american din anii ’60 și va fi propulsat cu ajutorul unei unități complet electrice.
Lansat în anul 1964 și inițiator al clasei Pony Car, Ford-ul Mustang a cunoscut un mare succes commercial încă de la debut. În prezent, modelul sport american se află la cea de-a șasea generație, lansată în anul 2014 iar exemplarul cu numărul 10 milioane a fost fabricat în august 2018. Momentan, în gama modelului Ford Mustang nu este oferită o versiune propulsată electric iar recent lansatul crossover electric Mustang Mach-E nu are, după cum se știe, nici o legătură din punct de vedere tehnic cu modelul sport.
Se pare că, unii clienți nostalgici nu au fost prea mulțumiți de acest aspect iar compania britanică Charge Cars Ltd. din Londra dorește să vină în sprijinul acestora având în plan să construiască într-un număr limitat de unități un model Ford Mustang cu o propulsie complet electrică și cu look-ul din anii ’60 a primei generații.
Pentru derularea acestui proiect, compania britanică Charge colaborează cu ingineri cu experiență care au lucrat în trecut pentru echipele de formula 1 Williams și McLaren sau pentru Jaguar și Land Rover. Aceștia primesc asistență pentru tot ceea ce are legătură cu componentele motorului electric, bateriei, sistemele electronice și interfețe digitale. De asemenea, cei de la Charge vor fi asistați pe tot parcursul dezvoltării proiectului de către firmele Arrival din Banbury (Marea Britanie), specializată pe dezvoltarea modelelor comerciale electrice ușoare, Roborace, care este specializată pe modele de curse electrice autonome precum și Michelin ca partener pentru pneurilor pneurilor speciale.
Caroseria noului Charge Mustang se bazează din punct de vedere stilistic pe cel al Ford-ului Mustang Fastback din anii ’60, în acest sens, firma Charge primind o licență oficială de la Ford pentru această replică. Cu toate acestea, în comparație cu Mustang-ul original, modelul electric Mustang dezvoltat de britanici dispune de mult mai puțin crom și unele elemente moderne, precum grupurile optice din față și în spate dotate cu tehnologie LED, oglinzi retrovizoare exterioare de dimensiuni mai mari și jante dimensionate mai generos. Un sistem de frânare modern se poate observa cu ușurință prin jantele cu design elaborat.
La interior, Charge Mustang preia designul emblematic al planșei de bord cu două instrumente circulare al lui Mustang, dar dispune în plus de un display tactil generos poziționat vertical în centrul planșei. Instrumentele de bord au afișaj digital, în timp ce treptele cutiei de viteze pot fi selectate prin apăsarea butoanelor poziționate pe consola centrală. Volanul modelului britanic are implemetate două butoane multifuncționale. De asemenea, britanicii oferă Mustang-ului electric scaune de concepție modernă din piele care este finisată cu cusături contrastante. Comparativ cu modelul original, cele două locuri suplimentare în spate nu sunt oferite, în locul acestora fiind propus un compartiment pentru bagaje cu aspect nobil.
Capacitatea bateriei oferită de britanicii de la Charge este de 64 kW. Încărcarea este posibilă cu ajutorul unei conexiuni DC cu până la 50 kW, o încărcare care ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie de până la 200 de mile (322 de kilometri), producătorul nu a anunțat dacă este vorba despre normele WLTP. Conducerea Charge anunță pentru motorul electric aflat în dotarea Mustang-ului o putere maximă de 544 CP și cuplu maxim de 1.500 Nm. Aceste valori sunt transmise către toate cele patru roti prin intermediul unei cutii de viteze automate cu 6 trepte. Conform celor de la Charge, noul Mustang cu propulsie electrică poate accelera de la 0 la 60 mile (0-96 km/h) în doar 3,9 secunde.
Britanicii au declarat că vor construi un număr maxim de 499 exemplare din noul Mustang electric iar prețul de bază va începe de la 350.000 de lire sterline (în prezent echivalentul a aproximativ 419.000 de euro). În schimb, aceștia nu au declarat când va livra primele exemplare de Charge Mustang însă comenzile au demarat recent.
A produce un model electric sub forma unui Ford Mustang clasic din anii ’60, reprezintă o idee interesantă în special pentru entuziaștii modelului sport american. Combinația dintre un look clasic atragător din anii ’60 și o unitate puternică, dar fără emisii ar putea avea succes și în rândul altor constructori de nișă, mai ales că, în acest caz, puterea de 544 CP și cuplul de 1.500 Nm, ar putea asigura noii replici electrice moderne să depășească cu mult originalul model în ceea ce privește performanțele.











