Înmatricularea unui autoturism cu volan pe dreapta se poate face în anumite condiții, însă orice mașină cu astfel de configurație care circulă pe drumurile din România poate reprezenta un pericol pentru trafic.
Înmatricularea unui autoturism cu volan pe dreapta se poate face în mod legal în România, această operațiune fiind realizată conform normelor europene în vigoare. Înmatricularea unui autoturism cu volan pe dreapta poate fi proviziorie sau definitivă.
Semnificația martorilor din bordul unui autoturism
Cu toate acestea, conducerea unui astfel de autoturism pe drumurile din România poate fi extrem de periculoasă atât pentru deținătorul mașinii cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Operațiunea poate fi totuși justificată dacă vorbim de mașini folosite în special în afara drumurilor publice. Pentru amatorii de expediții off-road, o mașină cu volan pe dreapta poate fi o opțiune dacă folosesc acea mașină pe drumurile publice doar pe distanțe scurte.
Climatizare automată vs aer condiționat
Înainte de înmatricularea unui autoturism cu volan pe dreapta trebuie să faceți câteva modificări la sistemul de semnalizare, pentru a fi adaptat rulării pe drumurile din România. Pentru a fi sigur de modificările ce trebuie făcute vă recomandăm o vizită într-un service specializat, vizită ce ar trebui să includă și o verificare completă a mașinii. Apoi trebuie să mergeți la Registrul Auto Român (RAR) pentru obținerea cărții de identitate a vehiculului și a talonului de inspecție tehnică. Verificarea realizată anterior într-un service vă va fi folositoare pentru a elimina micile probleme care pot duce la respingerea înmatriculării de către RAR.
Documente necesare pentru înmatricularea unui autoturism cu volan pe dreapta
1. Cartea de identitate a vehiculului (CIV), atestat de autenticitate, talon de inspecție tehnică
2. Declarația fiscală a autoturismului (se obține de la direcția de taxe și impozite locale)
3. Document radiere vehicul
4. Decizie pentru calcularea contravalorii timbrului de mediu
5. Dovada plății timbrului de mediu (chitanță)