Sunteți gata pentru Salonul Auto de la Detroit? Înainte de a spune da, haideți să trecem în revistă și noutățile ce nu au legătură (prea mare) cu show-ul din capitala tradițională a industriei auto americane.
Și avem de unde alege – spre exemplu v-ați putea delecta în luxul britanic asigurat de noua versiune V8 a modelului Bentayga, în cazul în care taxele plătite la modelul W12 vi se par prea mari iar de Bentayga Diesel nici nu vreți să auziți. „Yacht-ul” de lux pentru orice fel de teren ne este cunoscut încă de la sfârșitul anului 2015, în timp ce împrumutul motorului de 4 litri V8 TDI de la Audi SQ7 avea loc un an mai târziu. Ca să nu se plictisească, experții din Crewe au decis să mai introducă o versiune de motorizare, un V8, tot de 4 litri, dotat cu două turbo-suflante și nu mai puțin de 542 CP și 770 Nm. Frate cu Cayenne Turbo, noua versiune Bentayga va atinge 100 km/h în doar 4,5 secunde (4,1 secunde pentru W12) și nu se va opri până nu ajunge la 290 km/h – cu doar 11 km/h mai puțin decât modelul de top.
Poate aceste cifre nu vi se par suficient de sportive, mai ales dacă ne gândim la greutatea totală a modelului Bentayga – chiar și echipat cu mai „ușurelul” V8, dar din fericire există o soluție, tot din Marea Britanie. Este vorba despre noul Lotus Evora GT410 Sport, sosit în noul an pentru a înlocui modelul Evora Sport 410 cu o rețetă clasică – o greutate și mai redusă. Noua versiune GT scade masa totală cu până la 28 kg la 1256 kg, mulțumită adăugării a numeroase componente din fibră de carbon pentru caroserie (+50% apăsare aerodinamică, 96 kg la 305 km/h), a unui nou sistem de evacuare din titan (10 kg) și a unor amortizoare din aluminiu de la Ohlins (13 kg). Desigur, puterea este de 410 CP și 420 Nm, destul pentru 0-100 km/h în doar 4,1 secunde și o viteză maximă de 305 km/h – 275 km/h dacă se alege versiunea cu transmisie automată.
Nu în ultimul rând, poate nu vreți să conduceți deloc. Drept pentru care ar fi bine să vă alăturați celor de la General Motors și Cruise Automation pentru a semna petiția lor la adresa U.S. Department of Transportation. Cele două companii au recurs la această procedură deoarece vor să lanseze o flotă de automobile complet automatizate – de Cruise AV, model care practic nu este un prototip, ci primul automobil pregătit pentru producția de serie și căruia îi lipsesc elemente precum volanul sau pedalele – în exploatare încă din anul 2019. Singura lor problemă – astfel de autoturisme, ce nu pot fi controlate de un șofer uman, sunt momentan interzise. Puține detalii au fost date publicității, dar desigur GM are grijă să ne atragă atenția că modelul Cruise AV este capabil „să opereze în siguranță de unul singur”. Și un lucru este evident… planșa de bord arată complet extraterestru fără volan și instrumentar de bord (modelul aflat la bază este Chevrolet Bolt, electric).