La ce să fii atent când cumperi o mașină electrică second hand? Cum bateria este cea mai importantă și mai scumpă componentă a unei mașini electrice, trebuie să te interesezi în detaliu despre aceasta. Iată cum poți afla în ce stare se află.
Mașinile electrice au deja un deceniu pe piață. Primele modele electrice de mare serie – Nissan Leaf, Tesla Model S, BMW i3 sau Renault Zoe au fost lansate în perioada 2010-2013. Iar începând din 2018-2019 numărul de modele electrice nou lansate a crescut exponențial.
De aceea, au apărut să apară numeroase oferte pe piața de mașini rulate. La o mașină convențională atenția se îndreaptă spre starea motorului însă la o mașină electrică atenția trebuie să se concntreze asupra stării bateriei deoarece aceasta este cea mai scumpă componentă a unei mașini electrice. Prețul ei ca piesă de schimb poate varia între 15 și 30.000 euro.
Iată patru lucruri cruciale pe care trebuie să le verifici când cumperi o mașină electrică.
1. Verifică dacă mașina electrică are opțiune de a programa gradul de încărcare al bateriei.
Încărcarea bateriei la capacitatea de 100% în mod constant duce în timp la distrugerea ei. De aceea, este bine să o încarci doar până la 80%. Poți să faci treaba aceasta stând lângă stație și urmărind până când bateria ajunge la 80%. Însă sunt multe modele electrice, mai ales dintre cele noi, la care poți programa procentul de încărcare din sistemul multimedia al mașinii: 70,80 sau 90%.
2. Verifică dacă mașina are opțiune de încărcare la un curent mai mic.
Tot în sistemul multimedia al mașinii multe modele electrice dintre cele noi au opțiunea de a se putea încărca la viteze de încărcare mai mici. De exemplu, dacă o mașină se poate încărca cu maxim 150 kW la o stație DC există și opțiunea de a încărca cu 50 sau 100 kW. Cu cât încarci mai des la viteză mai mare, cu atât se reduce și viața bateriei.
3. Verifică istoricul încărcărilor
La un service specializat se poate verifica istoricul încărcărilor. Viitorul proprietar poate afla în ce proporție mașina a fost încărcată cu viteză mai mică la stații AC și în ce proporție la stații DC de mare putere. Concret, se poate afla că din 6000 kWh încărcați, de exemplu, doar 20% au fost încărcați la stații DC și restul la stații lente AC.
4. Verifică indicele SOH la un service specializat
Bateriile au indice care arată starea lor de sănătate. Se numește SOH și se poate determina într-un service specializat cu ajutorul testerului. Acesta îți arată cât din capacitarea inițială a bateriei s-a păstrat. Majoritatea producătorilor oferă o garanție pentru baterie de 8 ani sau 160.000 km, timp în care capacitatea acesteia nu trebuie să scadă sub 70% din capacitatea inițială.
Concluzie
Dacă vrei să cumperi o mașină electrică second hand, verifică starea de sănătate a bateriei SOH și istoricul încărcărilor. E de preferat să cumperi o mașină electrică care a fost încărcată mai mult peste noapte acasă sau la birou la stații AC mai lente și până la maxim 80% din capacitatea bateriei.