Mazda a prezentat specificații tehnice detaliate despre noua Mazda3, acum disponibilă la comandă și în România. În SUA, Ford intră în lupta din segmentul HD cu faceliftul pentru Super Duty. Iar Europa are parte de sportivul TT în versiunea împrospătată RS și de noua versiune N-Motion pentru crossover-ul Qashqai.
Noua generație Mazda3 reprezintă viitorul pentru compania japoneză – nu doar în materie de stil, confort și calitate, ci mai ales la nivel de tehnologii. Astfel, cele două Mazda3 – hatchback și sedan – sosesc cu noul propulsor Skyactiv-X, cu funcționare duală (aprindere prin compresie sau prin scânteie), care combină avantajele tehnologiilor diesel sau pe benzină. Compacta niponă dispune de două personalități – mai sportivă în cazul hatch-ului și clasică, în cazul sedan-ului. Echipamentele standard includ, de acum, jante de 16 inch, faruri/stopuri LED, proiecție laser pe parbriz și display central color de 8,8 inch, conectivitate USB și Bluetooth, Apple Carplay și Android Auto, sistem de navigație integrat și recepție radio digitală (DAB), sau frână de parcare electrică cu funcție Auto Hold.
Arhitectura Skyactiv este laitmotivul de bază la Mazda pentru orice nou model. Mazda3 include noi oțeluri cu limită ridicată de elasticitate, din clasa 1.310 MPa, precum și – în premieră – noua versiune a sistemului de tracțiune integrală i-activ AWD, care lucrează împreună cu tehnologia G-Vectoring Control Plus. Motorizările disponibile includ noua generație Skyactiv-G pe benzină, de 2 litri și 122 CP, precum și versiunea diesel Skyactiv-D de 1.8l și 116 CP. Vedeta absolută este însă motorul Skyactiv-X pe benzină, despre care aflăm în sfârșit și un prim detaliu relevant – puterea de 181 CP. Capitolul siguranță este acoperit de sisteme noi precum FCTA (Front Cross Traffic Alert), de monitorizare a șoferului și Cruising & Traffic Support, ce oferă semi-autonomie în anumite condiții.
https://youtu.be/rJvruCcHz78
În America, segmentul pickup se află într-un război total, în zona „blindatelor” HD (heavy duty), la început de an. Tonul a fost dat de Chevy Silverado HD la sfârșitul anului trecut, fiind urmat îndeaproape de rivalii de la Ram la NAIAS și de frații de la GMC cu Sierra HD. Acum a sosit rândul liderului segmentului să răspundă provocării – iar Ford nu a întârziat cu prezentarea versiunii îmbunătățite F-Series Super Duty. Culmea este că nici concurența nu s-a culcat pe laurii victoriei. Ram a prezentat recent Multifunction Tailgate, propria versiune a portierei benei cu funcții extinse (inclusiv posibilitatea deschiderii 60/40). Iar Chevy a prezentat toate detaliile și specificațiile tehnice pentru Silverado HD – printre care și capacitatea de tractare de 16.102 kg (+52% față de generația anterioară). Ei au dezvăluit și date despre noul propulsor V8 pe benzină, de 6,6 litri și 401 CP / 629 Nm.
Înapoi la Ford și al său Super Duty, acesta pare pregătit pentru a se lupta cu rivalii săi tradiționali – fiind suficient de antrenat după peste 11,2 milioane de km de teste. Super Duty-ul rămâne totuși un facelift, în ciuda modificărilor foarte extinse. Astfel, partea frontală este nouă, complimentată de faruri LED, în timp ce la spate modificările se limitează la o grafică diferită pentru stopuri și schimbări aduse parașocului. În schimb, sub capotă avem noutăți majore – Ford prezentând în premieră un V8 pe benzină de… 7,3 litri. Acesta – despre care nu au fost oferite, încă, date de performanță – va fi legat la o nouă transmisie automată TorqShift cu zece rapoarte și cu doar 1,58 kg în plus față de vechea unitate cu șase trepte. Motorizarea de bază este un V8 pe benzină de 6,2 litri, iar fanii diesel vor primi cea de-a treia generație a propulsorului Power Stroke de 6,7 litri.
Anul trecut, Audi a prezentat fanilor micului sportiv TT noile sale versiuni, îmbunătățite. Acum a sosit timpul actualizării versiunilor de înaltă performanță TT RS coupé și Roadster. Vârfurile de gamă primesc acum o varietate de îmbunătățiri – multe dintre ele imposibil de observat cu ochiul liber chiar și pentru ardent fan Audi. Aparent, partea frontală este complet redesenată – cea mai evidentă schimbare fiind însă mărirea suprafețelor dedicate prizelor de aer. În spate, Audi introduce o nouă aripă deportantă fixă, de acum echipată și cu terminații „winglet”, precum și un difuzor specific versiunii RS. Constructorul oferă farurile LED în echipamentul standard, opțiunile sosind sub forma farurilor matrix LED și a stopurilor matrix OLED.
La interior, singura schimbare este reprezentată de apariția unui marcaj roșu pentru volanul sport. În plus, Audi oferă noi culori exterioare pentru TT RS – verde Kyalami (exclusiv pe această versiune), portocaliu Pulse și albastru Turbo. Inginerii din Ingolstadt au cam șomat de această dată, sub capota celor două modele TT RS fiind regăsit același TFSI în cinci cilindri, de 2,5 litri, cu exact aceleași specificații: 400 CP, 480 Nm, 0-100 km/h în 3,7 secunde (coupé) și o viteză maximă de 250 km/h – sau, opțional, de 280 km/h. Tehnologiile de la bord au fost și ele actualizate – inclusiv software-ul pentru sistemul de infotainment, care la fel ca și înainte colaborează eficient cu instrumentarul de bord digital, dotat cu un masiv ecran, de 12,3 inch.
Nissan are grijă să ofere clienților săi europeni numeroase motive pentru a menține crossover-ul Qashqai în topul vânzărilor. Astfel, constructorul nipon a prezentat recent noua versiune specială N-Motion, bazată pe varianta de echipare N-Connecta. Qashqai N-Motion are parte, la exterior, de numeroase detalii argintii, faruri LED adaptive și jante de 19 inch speciale. Habitaclul include scaune față redesenate, cu inserții portocalii, detalii de design premium și noua versiune a sistemului de infotainment NissanConnect. N-Motion aduce la un loc echipamente în valoare de €1588, însă nu este disponibil și pe versiunile 4WD.