Cu ocazia celebrării a 25 de ani de motoare TDI, Audi duce dieselul într-o nouă dimensiune, prin utilizarea unui compresor electric. Astfel, dintr-o cilindree de 3 litri s-au scos nu mai puțin de 385 CP.
Text: Cristian Sterea
În anul de grație 1989, Audi a prezentat primul său motor TDI. Montat pe modelul Audi 100 și dotat încă de atunci cu injecție directă de motorină, acesta și-a câștigat rapid numeroși fani prin eficiența sa ridicată, în speță consumul de combustibil mic raportat la puterea dezvoltată. De atunci, Audi a comercializat circa 7,5 milioane de mașini ce poartă cu mândrie sigla TDI, dintre care 600.000 au fost produse în 2013. La ora actuală, cu excepția sportivului R8, toate modelele din gama constructorului din Ingolstadt sunt propuse și în versiuni de motorizare diesel, acestea ajungând să acopere 40% din totalul vânzărilor. Raportat la cilindree, puterea și cuplul maxim al propulsoarelor Audi TDI a crescut cu peste 100% pe durata celor 25 de ani de existență, în timp ce emisiile poluante au scăzut cu aproximativ 98%.
Între timp, sigla TDI s-a afirmat și în motorsport la cel mai înalt nivel. În cadrul cursei de anduranță de la Le Mans, Audi a reușit să se impună la ultimele cinci ediții cu modele diesel, dintr-un total de 13 victorii. Totodată, această activitate competițională reprezintă bancul de probe ideal pentru dezvoltarea unor noi tehnologii. Astfel, multiplul campion R18 e-tron quattro ar trebui să constituie sursa de inspirație pentru viitoarele sisteme de propulsie diesel hibride ale constructorului german, așteptate să își facă apariția în scurt timp. Totuși, primul pas pe drumul electrificării constă în adoptarea unui compresor electric.
Audi prezintă mașina care se pilotează singură pe circuit
Aflat deocamdată la stadiul de concept, Audi RS5 TDI reușește să scoată cu ajutorul a trei surse de supraalimentare, două turbine și un compresor electric, nu mai puțin de 385 CP și un cuplu motor maxim de 750 Nm. Pe lângă aceste valori absolute, impresionant este și faptul că principalul atu al motorului, în speță cuplul, este disponibil încă de la turația de 1250 rpm. Bineînțeles, compresorul electric e cel care asigură presiunea de admisie necesară la plecările de pe loc sau la turații mici, sarcina supraalimentării cazând mai apoi pe umerii celorlalte două turbine de dimensiuni diferite, una mai mică și cealaltă mai mare. Accelerația până la 100 km/h se realizează în circa 4 secunde, nivel de performanță similar versiunii RS5 alimentată cu benzină. Dacă ar fi să continuăm comparația, RS5 TDI dezvoltă o putere totală cu 65 CP mai mică, dar se vede avantajat de cuplul motor mai mare cu 320 Nm și de disponibilitatea acestuia de la o turație mai mică. Mai mult, cilindreea dieselului este mai mică, acesta având o configurație V6 și capacitatea de 3 litri, în timp ce motorul alimentat cu benzină are un format V8 și o cilindree de 4,2 litri.

Pe lângă puterea de împingere excelentă, răspunsul bun la accelerare este un alt atu al acestui motor.
Compresorul acționat electric este capabil să se tureze în doar 0.2 secunde până la 72.000 rpm, înlăturând astfel golul turbo care dezavantajează majoritatea propulsoarelor diesel, și dispune de un sistem electric propriu, la 48 V, cu o baterie litiu-ion suplimentară montată în portbagaj. Cei 6 kW necesari sunt asigurați în proporție de 90% din energie cinetică recuperabilă, iar noul sistem electric ce deservește compresorul electric oferă avantajul că va putea fi folosit, în viitor, inclusiv la alte componente auxiliare, cum ar fi încălzirea ambientală termoelectrică, frâna spate acționată electric și sistemele electrice auxiliare ale motorului, de ungere sau răcire. În paralel, sunt în dezvoltare și soluții de propulsie diesel-hibrid, unele dintre ele de tip plug-in, și chiar sisteme 4×4 cu puntea spate antrenată exclusiv de un motor electric.
Motorul diesel, 120 de ani de istorie
Pus la treabă, noul propulsor se arată foarte sportiv. Nu doar că poate să țină pasul cu versiunea omoloagă alimentată cu benzină, ci e și foarte elastic pentru un diesel. Este drept, sunetul parcă pierde ceva din dramatismul turațiilor înalte, dar evacuarea atent lucrată nu te lasă să treci neobservat. Oricum, cel mai mare avantaj îl regăsești la ieșirea din viraje, unde puterea e oferită aproape în același moment în care este atinsă accelerația. Firește, consumul de combustibil e net inferior versiunii omoloage alimentate cu benzină, chiar dacă valorile oficiale încă nu au fost anunțate.
Noul sistem de supraalimentare cu compresor electric a fost montat și pe versiunea monoturbo a motorului 3.0 TDI. Astfel, performanțele au crescut până la 326 CP și 650 Nm, cuplul motor maxim fiind oferit încă de la 1500 rpm. Și în acest caz se remarcă răspunsul considerabil mai bun la apăsarea pedalei de accelerație, în special la turații mici.
După ce, în 2008, prin lansarea propulsorului V12 TDI, de 500 CP, Audi a reușit să își adjudece titlul pentru cel mai puternic diesel disponibil pe un automobil produs în masă, seria inovațiilor continuă cu supraalimentarea cu compresor electric. Această tehnologie are toate șansele să constituie un nou moment de referință în dezvoltarea motoarelor diesel și va fi introdusă în producție în viitorul apropiat.
ams 8/2014
Motor Audi TDI, Diagrama de putere si cuplu