A șasea generație Mercedes E-Class, nume de cod W214, debutează în această vară numai cu motoare cu 4 cilindri și este ultimul Mercedes construit pe o platformă convențională. Motoarele cu 6 cilindri vor fi disponibile ulterior.
Limuzinele business de la Mercedes au o istorie îndelungată de peste 50 de ani, de la W114/115 din 1968, dar primul model care a purtat denumirea de Clasa E este faceliftul lui W124 din 1993.
Superscreen în loc de Hyperscreen
Planșa de bord a noului Mercedes E-Class este oarecum familiară dar diferită de cea a lui S-Class și C-Class. Aceasta se numește Superscreen, și nu Hyperscreen, precum cea opțională de la Clasa S. De fapt, este două treimi din Hyperscreen, displayul sistemului multimedia fiind similar cu cel de la Hyperscreen, iar cel pentru indicatoarele de bord fiind amplasat într-un plan diferit. Displayul pasagerului este opțional. Însă acest display poate fi văzut doar de pasagerul din față și se aprinde doar dacă un senzor detectează că pe scaunul respectiv s-a așezat cineva. Dacă nu stă nimeni acolo, ecranul afișează un cer înstelat.
Până acum puteau fi instalate doar aplicații prin intermediul Android Auto sau Apple CarPlay, dar acum pot fi instalate și aplicații individuale, cum ar fi TikTok, Angry Birds, Zoom, Webex, pentru videoconferințe, sau Zync, pentru entertainment, iar conexiunea 5G este mai rapidă. Comenzile pentru reglajul electric al scaunelor sunt identice cu cele de la Clasele S și C, fiind lipsite de feedback, dar acestea sunt acum înglobate într-o “insulă” cu clanța interioară a ușii.
Bara cu butoanele de acces la principalele funcții ale mașinii e plasată imediat sub displayul central, fiind mai bine poziționată decât în cazul ecranului Hyperscreen, la care este pe tunelul median, mai în spate. Planșa de bord se prelungește până în zona fețelor de uși și are la partea superioară gurile de ventilație, iar la partea inferioară o bandă luminoasă. Displayul indicatoarelor de bord are aceleași moduri de afișaj de la Clasa S: două stiluri, Classic și Sporty, combinate cu trei moduri, Navigation, Assistance și Service. Volanul cu cele două minisuprafețe tactile este preluat de la Clasa S.
Fiind plasat între Clasa C și Clasa S, Mercedes a vrut să diferențieze designul noului Mercedes E-Class pentru a exista o distincție clară față de frații săi. Astfel, partea frontală se caracterizează prin ornamentul negru lucios care conectează farurile cu grila radiatorului, amintindu-ne de familia EQ. De asemenea, farurile au două pleoape în partea inferioară care le diferențiază clar de farurile de la Clasele C și S.
Și în spate, un ornament negru lucios face legătura între cele două stopuri subțiri cu LED care au un nou design al LED-urilor sub forma a două triunghiuri. Designul acestora este discutabil pentru o limuzină business cum este Clasa E. Farurile LED High-Performance sunt standard, opțional fiind oferite cele Digital Light și grila radiatorului iluminată.
Noua Clasa E poate fi comandată în două versiuni: Avantgarde cu logo-ul Mercedes în grila radiatorului susținut de o lamelă cromată și Exclusive cu steaua pe capotă și trei lamele cromate în grilă.
Noua Clasă E se va produce la uzina Factory 56, în Sindelfingen, din iunie, iar în septembrie va veni și versiunea break, T-Modell (S214), și ceva mai încolo, și versiunea All Terrain. Coupé-ul și cabrioletul Clasei E au fost contopite cu cele de la Clasa C, într-un singur model, care se va numi CLE și va fi disponibil sub formă de cabrio și coupé.
Ultimul Mercedes pe platformă convențională
Cu 4949 mm lungime, 1880 mm lățime și 1468 mm înălțime, noua Clasă E este cu 14 mm mai lungă, cu 28 mm mai lată și cu 8 mm mai înaltă, iar ampatamentul de 2961 mm este cu 22 mm mai mare, în timp ce portbagajul cu un volum de 540 litri a rămas neschimbat. Datorită ampatamentului și lățimii mai mari, spațiul la genunchi în spate a crescut cu 10 mm, iar cel pentru coate cu 25 mm.
Mercedes E-Class este construit pe platforma MRA II, fiind ultimul model pe această platformă convențională, care va fi utilizată până în 2030. De aceea, noul Mercedes E-Class poate fi configurat cu pachetul Technology cu suspensie pneumatică și direcție integrală cu unghi de bracaj de 4,5 grade care reduce diametrul de bracaj cu 90 cm.
Versiunile mild hybrid vin standard cu suspensie clasică care este cu 15 mm mai coborâtă decâț la versiunile Plug-In. Ecartamentele mai late de 1634 mm (+30 mm) față și 1638 mm spate (+30 mm) promit o stabilitate mai bună și pot fi comandate jante de până la 21 inchi în diametru.
La debutul în Europa, gama de motoare va fi formată exclusiv din propulsoarele cu patru cilindri diesel și benzină (OM654 și M254) din familia modulară Fame, care dispun de sistem mild hybrid la 48 V, cu starter-generator având puterea mărită de la 20 CP la 23 CP și cuplul mărit de la 200 la 205 Nm, integrat între motor și cutia de viteze automată cu nouă trepte hibridă, astfel că acesta lucrează nu doar în faza de recuperare, ci și sprijină propulsorul termic la accelerări.
La start sunt disponibile E 200 (2 litri benzină, 204 CP/320 Nm) și E 220 d/ E 220 d 4Matic (2 litri turbodiesel, 197 CP/440 Nm). Ulterior gama va fi completată cu un motor diesel (OM656) și benzină (M256) cu 6 cilindri în linie. Motoarele diesel vor avea două catalizatoare SCR cu injecție de AdBlue, filtru de particule și catalizator pentru NOx.
Încă de la startul vânzărilor vor fi oferite două versiuni PHEV cu capacitatea bateriei mărită la 25,4 kWh care vor avea o autonomie de peste 100 km. Mercedes a putut să utilizeze o baterie mai mare prin modificarea punții din spate. Astfel, sunt disponibile E 300 e/E 300 e 4Matic și E 400 e 4Matic la care un motor turbo pe benzină de 2 litri cu 204, respectiv 252 CP este combinat cu un motor electric de 129 CP, rezultând în total 313 CP/550 Nm și 381 CP/650 Nm. O versiune PHEV diesel va fi disponibilă ulterior.