Noul Citroen e-C3 a debutat astăzi în versiune electrică cu intenția clară de a domina segmentul modelelor electrice accesibile, produse în Europa.
După ce Dacia Spring a fost timp de câțiva ani buni cel mai accesibil model electric din Europa (chiar dacă nu este produs în Europa), Citroen dă startul concurenței în acest segment. Și o face cu noul Citroen e-C3, model de clasă mică, construit pe platforma Small Car Platform a grupului Stellantis. Asta înseamnă că modelul francez rulează pe o platformă construită prioritar pentru propulsia electrică, dar care poate suporta și motorizări termice.
Deocamdată vorbim doar despre electricul e-C3, care se prezintă cu un nou limbaj de design, susținut de noua siglă Citroen. În spiritul mărcii franceze, designul este unul elaborat, complicat, cu multe linii. Vedeți doar cele trei linii (două orizontale și una verticală) ale luminilor de zi pe fiecare far. La nivelul dimensiunilor, comparativ cu generația anterioară, noul e-C3 este mai lung (4.015 mm, +19 mm față de generația anterioară), mai lat (1.813 mm, + 6 mm) și mai înalt (1.577 mm, + 103 mm), intenția fiind aceea de a-l aduce cumva în zona SUV-urilor la nivel de percepție, cu o poziție înaltă de condus și gardă la sol generoasă (163 cm, față de 135 cm la generația anterioară). Portbagajul are un volum de 310 litri (+ 10 litri față de predecesorul său), iar începând cu versiunea de echipare Max bancheta spate este rabatabilă în proporție de 60:40. Asta în condițiile în care Citroen e-C3 este un model cu 5 locuri.
La interior, Citroen spune că noul e-C3 oferă mai mult spațiu decât sugerează creșterea în dimensiuni, comparativ cu vechiul C3. Planșa de bord este una de tip stratificat, cu afișaj în plan îndepărtat, aproape de baza parbrizului, pentru tabloul de bord și un display de 10,25 inchi, stil flaoting, pentru sistemul multimedia (în versiunea de bază display-ul nu este prezent, în locul acestuia putând fi folosit telefonul mobil, cu o aplicație dedicată – vă sună cunoscut această soluție?) Comenzile climatizării sunt doar cu butoane fizice, amplasate discret, sub display-ul central. Nu lipsește, în funcție de echipare, nici sistemul Head-up Display.
Iar referitor la suspensii, Citroen e-C3 vine în echiparea standard cu sistemul Citroën Advanced Comfort, adică amortizoare hidraulice progresive. Practic, în loc de amortizoare cu tampoane mecanice se folosesc doi opritori hidraulici în combinație cu amortizoare și arcuri – unul pentru compresie și celălalt pentru revenire. Acest sistem ar trebui să asigure un confort forate bun pentru un model cu ampatamentul atât de redus.
Motorizare de 113 CP
Citroen e-C3 este echipat cu un motor electric care produce 113 CP. Acesta asigură accelerația 0 – 100 km/h în 11 secunde și o viteză maximă de 135 km/h, ceea ce îl face potrivit și autostrăzilor, deși nu acesta este mediul lui natural. Bateria este una (litiu fier fosfat) de 44 kWh, care asigură, conform standardului WLTP, o autonomie de 320 km. Ea poate fi încărcată la curent alternativ (AC) cu 7 kW (20 – 80% în 4:10 ore) sau cu 11 kW (20 – 80% în 2:50 ore). Puterea de încărcare la curent continuu (DC) este de 100 kW, ceea ce înseamnă că bateria se încarcă de la 20 la 80% în doar 26 minute.
Prețuri Citroen e-C3
Noul model electric francez are un preț de pornire de 23.300 euro. Acesta este valabil, spune Citroen, pentru cele mai mari nouă piețe din Europa (Franța, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Portugalia, Polonia, Italia și Spania). Deci nu este prețul oficial și pentru piața din România, care va fi anunțat la începutul anului viitor, când mașina va putea fi comandată.
Dar chiar și în aceste condiții, noul Citroen e-C3 devine un veritabil concurent pentru Dacia Spring. Modelul Dacia, produs în China (e-C3 este produs în Europa) costă acum 22.450 euro în România (versiunea Extreme, cu motorul de 65 CP). Teoretic, diferența de preț este de 850 euro în favoarea modelului Dacia, dacă ne orientăm după prețul lui e-C3 pe principalele piețe europene.
Dar Citroen are planuri și mai mari. După debutul noului e-C3 la începutului anului viitor, marca franceză vrea să introducă o nouă versiune, cu autonomia de 200 km, la un preț de 19.990 euro. Acesta ar urma să debuteze la începutul anului 2025 și deocamdată nu se știu alte caracteristici ale acesteia, cu excepția autonomiei.