Constructorul britanic a prezentat noua generație Mini Cooper, care debutează în două versiuni electrice, cu autonomii mai mari.
Mini a conceput noua generație în ideea de simplitate și asta se vede imediat de la exterior. Partea frontală pare mai simplă, cu grila având acum forma unui octogon (față de cea stil hexagon a generației anterioare), iar farurile nu mai au acel contur cromat, însă păstrează luminile de zi rotunde, pe toată circumferința farului. De fapt, în funcție de echipare, acestea pot reda trei semnături luminoase, cu funcția Signature Modes. În interiorul farurilor, luminile (full LED) sunt acum orizontale.
La partea din spate schimbarea este mai drastică. Mini Cooper a renunțat la stopurile ovale, rotunjite, în favoarea unora aproape triunghiulare, dar care pot reda semnătura luminoasă în forma drapelului britanic.
Interiorul a trecut printr-o revoluție. Una care mizează pe sustenabilitate și, mai ales, simplitate, inspirat fiind de cel al primei generații în ceea ce privește planșă de bord. Observați imediat că a dispărut display-ul din spatele volanului. Cel central, rotund, cu margini foarte subțiri, este plasat stil floating. Este un OLED cu diagonala de 240 mm, pe care rulează noul sistem de operare Mini OS9, ale cărui comenzi sunt inspirate din cele ale telefoanelor inteligente. Planșă de bord este tapițată cu material textil, foarte “cald” la nivel vizual, cu grilele de ventilație orizontale integrate organic. Observăm, pe lângă noul concept de lumini ambientale și stilizarea minelor portierelor, cu accent tot pe simplitate. Sub display sunt plasate câteva comenzi cu butoane fizice, printre care și selectorul transmisiei, o simplă tastă de mici dimensiuni. Alături este butonul de pornire, tot ca o cheie stilizată, iar apoi butonul care comandă noile moduri de condus: Core, Green și Go-Kart disponibile standard în cadrul sistemului Mini Experiences. Mai pot exista (în funcție de echipare) și moduri de condus personalizate.
Portbagajul oferă un volum de 200 litri (11 litri mai puțin decât la modelul precedent) și poate ajunge la 800 litri cu ajutorul banchetei rabatabile 60:40.
Două versiuni electrice
Mini Cooper este disponibil acum în două versiuni. Mini Cooper E, al cărui motor electric produce 184 CP și 290 Nm, ceea ce permite accelerația 0 – 100 km/h în 7,3 secunde. Această versiune este echipată cu o baterie de 40,7 kWh și promite autonomie de până la 305 km (cu 75 km mai mult decât vechiul Cooper SE, care avea însă baterie de 32,6 kWh).
Versiunea mai puternică este Copper SE, cu motor de 218 CP și 330 Nm, care ajunge de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde. Aici există însă o baterie mai mare, de 54,2 kWh, ceea ce ar trebui să ducă la o autonomie de maxim 402 km.
Mini a operat modificări și la partea de încărcare. Ambele baterii se încarcă cu 11 kW la stațiile AC, iar la stațiile DC puterea maximă de încărcare este de 75 kW pentru Mini Cooper E și 95 kW pentru Mini Cooper SE.