Opel Adam este cel mai interesant model lansat de Opel în ultimii ani. Mic și șic, așa poate fi descris în două cuvinte Adam… dar mașina are o serie de calități surprinzătoare, pe care le-am descoperit într-un test amplu.
Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș
Să faci o mașină mică este ușor. Să faci una de dimensiuni liliputane și care să aspire la statutul de cult car e foarte greu. Competitori în această nișă sunt puțini și greu de imitat, și aici ne referim la Mini și Fiat 500, cele mai bune exemple în acest sens. Opel, înainte de Adam, nu avea niciun fel de tradiție în materie și a fost nevoit să o ia de la zero, însă rezultatul a surprins pe toată lumea. Chiar și alegerea numelui a fost menită să dea naștere la controverse și să atragă atenția asupra micuței mașini de 3,7 m lungime, pentru că Adam este prenumele fondatorului mărcii, iar asta înseamnă că Opel își pune mari speranțe că noul său mini va face istorie. Constructorul german chiar are nevoie de un model care să-i schimbe norocul, mai ales că veștile proaste se țin lanț – fabrica de la Bochum, unde se produce gama Zafira, va fi închisă din 2014, iar rezultatele financiare sunt tot în zona roșie, adică pe minus. Primirea de care a avut parte Adam la nivel european le dă însă celor de la Opel speranțe că s-ar putea să fi descoperit rețeta câștigătoare. La fel credem și noi, iar motive ar fi destule.
Test: Opel Astra Sports Tourer 2.0 CDTi ECOTEC
Primul nostru contact cu mașina în România ne-a confirmat că Opel Adam are un enorm potențial. Rar ne-a fost dat să obținem reacții mai pozitive de la toți cei care au văzut mașina pentru prima oară, sau să auzim atât de multe întrebări legate de micul Adam din partea șoferilor ori pietonilor deopotrivă. Cu siguranță, aici a jucat un rol important și felul în care era personalizată mașina de test – neagră cu acoperiș alb, greu de trecut cu vederea. O parte din farmecul său vine tocmai din multitudinea de opțiuni de personalizare atât a exteriorului, cât și a interiorului. Poți avea, dacă vrei, un plafon interior ca o tablă de șah, cum are și mașina de test, sau, dacă ești o fire mai boemă, unul cu leduri ce imită cerul înstelat al nopții. Numărul pachetelor de dotări pentru design este atât de mare, încât ne-ar trebui tot restul spațiului dedicat acestui test pentru a le enumera și explica, așa că va trebui să ne credeți pe cuvânt că e foarte ușor să-ți faci o mașină pe gustul tău, de care să nu te plictisești după câteva luni.

Volan are design sportiv și cu aderență excelentă. Planșa de bord are finisaje deosebite. Direcția are și un mod City, ce se activează foarte ușor de la un buton. Torpedoul putea fi mai încăpător. Climatizarea automată este echipare standard pe versiunile Slam. Timoneria schimbătorului e exemplară.
La interior se pot alege o serie de culori și pentru bord, tunelul median și volan. Surprinzător pentru o mașină atât de mică, spațiul din habitaclu poate fi caracterizat drept mulțumitor pentru patru pasageri, cu condiția ca aceia care iau loc în spate să nu fie foarte înalți. Inginerii de la Opel au reușit o asemenea performanță prin împingerea montanților A cât mai mult spre față și prin plasarea roților cât mai aproape de extremitățile mașinii. Din păcate, montanții față intră astfel foarte repede în câmpul vizual al șoferului pe viraje și la manevrele de parcare. Finisările și materialele folosite în habitaclu sunt bune pentru segmentul mini, fiind la nivelul unui Opel Astra, spre exemplu, dar asta este o condiție obligatorie pentru a concura cu celelalte modele din segmentul – să-i zicem – premium al clasei mini.
Momentan, pentru Adam nu există decât motorizări pe benzină, cu puteri cuprinse între 70 și 100 CP. Pentru test, noi am optat pentru versiunea de mijloc în materie de putere, cea de 87 CP. Toate trei propulsoarele sunt aspirate, iar aici putem spune că Opel a rămas puțin în urma competitorilor, care mizează din ce în ce mai mult pe motorizări turbo pe benzină, cu cilindree redusă. Sub capota lui Adam, propulsorul de 1,4 l se descurcă de minune, la impresia pozitivă contribuind evident și masa de 1100 kg.

Motorul de 1,4 l aspirat este suficient de puternic, dar cam gurmand. Așadar, se simte nevoia unui propulsor mic, supraalimentat.
Consumul de carburant nu e însă atât de mic pe cât ne-am fi așteptat de la o mașină de oraș. În oraș, am obținut o medie de 9,5 l/100 km, dar, în regim extraurban, consumul a scăzut totuși la mai puțin de 6 l/100 km – oricum, departe de valorile oficiale indicate de constructor. Cutia de viteze are doar cinci trepte, cu toate că o a șasea ar fi fost indicată pentru deplasările la viteze mari pe autostradă.
Motoare moderne cu cilindree redusă
Opel Adam este mic și ușor, calități care îl fac plăcut la condus și rapid pe viraje, mai ales că direcția are totuși suficient feedback. Există și un mod City pentru direcție, care o face mult mai ușoară, dar nu îl recomandăm nici măcar doamnelor, pentru că strică tot farmecul mașinii. Suspensiile sunt relativ ferme și jantele mari, de 17 inchi, standard pe echiparea de top, Slam, însemnând că denivelările nu sunt absorbite tocmai exemplar.
Test comparativ: Ford Fiesta, Kia Rio, Opel Corsa, Peugeot 208, Seat Ibiza
Opiniile despre prețurile lui Opel Adam sunt împărțite la noi în redacție. Totul depinde din ce unghi privești, pentru că Adam poate fi considerat scump dacă ne raportăm strict la clasa din care face parte, însă are prețuri acceptabile dacă folosim drept referință concurența din nișa mult mai restrânsă în care vrea să fie plasat. Oricum, cert este că modelul cel mai ieftin Opel Adam costă 12.200 de euro, cu aproape 2000 mai mult decât o Corsa, însă este mai bine echipat, având standard jante din aliaj, aer condiționat și un sistem audio performant. Mașina de test, un Adam 1.4 Slam costă 13.750 de euro cu sistem stop/start, dar la asta se mai adaugă aproape 1000 de euro pentru personalizare.
ams 06/2013
Comentarii închise.