Fără a fi vreo autoritate guvernamentală de control sau reglementare, acest OPC le oferă satisfacție garantată tuturor clienților. Mai ales că, în cazul noii Astra OPC, vorbim despre un motor nou, o platformă tehnică îmbunătățită și un ADN cu pedigree.
Text: Cristian Sterea
Povestea Opel Performance Center a început în 1997, dar primul model care a folosit acronimul OPC a văzut lumina zilei abia în 1999. Acesta, o Astra G cu motor aspirat, de 2,0 litri și 160 CP, a întrecut toate așteptările legate de vânzări, și întreaga serie limitată la 3000 de exemplare (volum necesar pentru omologarea modelului în motosport) a fost epuizată în doar 4 luni. De atunci, mai mult de 65.000 de modele OPC au fost comercializate, de la Corsa OCP până la Zafira OPC. Acum, este scrisă o nouă pagină în istoria Opel, prin lansarea celei mai rapide și puternice Astra OPC din toate timpurile.
Opel Astra Sports Tourer 2.0 CDTi ECOTEC
În spatele spoilerului față cu design agresiv și prize de aer generoase sălășluiește un motor nou, cu patru cilindri în linie, injecție directă de benzină și supraalimentare turbo. Deși sunt arborate aceleași tehnologii de ultimă oră pe care le utilizează și concurența, cifrele din fișa tehnică indică valori ceva mai bune. Cu 280 CP și 400 Nm, noua Astra OPC se instalează pe unul dintre locurile fruntașe în topul celor mai puternice hot hatch-uri și, conform declarațiilor constructorului, oferă cel mai mare cuplu motor la o cilindree de 2,0 litri. Cum puterea aduce întotdeauna și mari responsabilități, trenul de rulare față folosește o configurație de tip HiPerStrut, ca la Insignia OPC și Astra GTC, iar pentru utilizarea eficientă a cuplului în viraje este utilizat un diferențial autoblocant de tip mecanic. Mai adăugați frâne Brembo, o gardă la sol mai joasă cu 10 mm față de Astra GTC, jante din aliaj de 19” (standard), un ESP decuplabil în două trepte și scaune reglabile pe 18 direcții, inclusiv la nivelul susținerii laterale, și veți uita complet de vechea Astra OPC care, din cauza influențelor tracțiunii în direcție, dădea fiori reci la fiecare accelerare mai consistentă. La noua generație, acest comportament, denumit și torque steering, este prezent doar atât cât să te facă atent la puterea motorului și nu are repercusiuni evidente în viraje. Aici se simte mai mult diferențialul mecanic, care forțează roțile să se agațe de asfalt cu conștiinciozitatea unui alpinist, și trenul de rulare adaptiv FlexRide cu setări ale amortizoarelor de la tare la foarte tare. Totuși, confortul nu îi este total străin Astrei OPC, denivelările mici fiind amortizate decent. Deși motorul se arată viguros și în prima parte a turometrului, nebunia începe după 4000 rpm, când întreg habitaclul este cuprins de un vuiet specific turbinelor de mare capacitate. Puntea spate semiindependentă, de tip Watt, cel mai mare reproș adus acestui model, se arată destul de docilă pe denivelări, iar în viraje, nu are tendința de a arunca mașina în supravirare.
Celebrul circuit Nürburgring, sau „Iadul verde“, cum îl numește pilotul britanic Jackie Stewart din cauza condițiilor extrem de solicitante, a fost bancul de probe al noii Astra GTC. Aici s-au pus la punct setările de finețe ale trenului de rulare și au fost parcurși mii de kilometri de teste. Chiar dacă, la început, m-am uitat cu invidie la piloții care au depus tot acest efort, după ce am parcurs la volanul unei Astra OPC o parte din programul OPC Training – pe care Opel îl oferă tuturor celor care vor să își îmbunătățească stilul de condus și să descopere performanțele modelelor OPC –, mi-am reconsiderat părerea. Eforturile fizice și mentale sunt percepute mult mai clar din poziția de șofer decât din cea de spectator. Pentru cei care nu cred, Opel oferă o aplicație pentru iPhone prin care se pot urmări în direct sau „în reluare“ diferite valori utilizate de sistemele electronice ale mașinii, printre care și accelerațiile la care sunt supuși pasagerii. După o analiză rapidă, s-ar putea să constatați că unele montagne russe sunt chiar blânde! Deci Astra OPC oferă cu prisosință doza zilnică de adrenalină. De acum, în condiții mai sigure și cu un confort mai bun.