Începând cu anul 2035, producătorii auto nu vor mai putea vinde mașini noi cu motoare termice pe teritoriul Uniunii Europene, a decis Parlamentul European.
Ieri, Parlamentul European a votat propunerea Comisiei Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce echivalează cu interzicerea vânzării de mașini noi, echipate cu motoare termice, începând cu anul 2035, ca parte a planului “Fit for 55“. Practic, din 2035, Uniunea Europeană vrea să atingă neutralitatea emisiilor de CO2 la nivelul mobilității rutiere, în ceea ce privește autoturismele.
Planul “Fit for 55” prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030, pentru ca în 2050 să fie atinsă neutralitatea climatică.
Astfel, mașinile noi cu motoare termice nu vor mai putea fi comercializate începând cu anul 2035. Evident, aici sunt incluse orice fel de motoare termice, în orice combinație, adică nici mașinile echipate cu sisteme hibrid, plug-in hibrid (PHEV) sau range extender nu vor mai putea fi comercializate pe teritoriul Uniunii Europene din 2035.
Practic, începând din 2035, producătorii de mașini ar trebui să vândă doar modele fără emisii de CO2, fie că sunt electrice, cu pile de combustibil sau alimentate direct cu hidrogen.
De ce începând cu anul 2035? Acest termen a fost ales pentru că s-a luat în considerare o durată de viață de 15 ani a ultimelor mașini cu motoare termice vândute înainte de a fi interzisă comercializarea, astfel încât acestea să iasă din circulație până în 2050, atunci când planul prevede neutralitatea climatică.
Cum stă Europa la acest moment?
Ultimele date arată că vârsta medie a parcului auto european (autoturisme) este de 11,8 ani. România și Lituania au cel mai vechi parc auto (16,9 ani), iar Luxemburg este pe primul loc, cu o medie de 6,7 ani.
După votul Parlamentului European vor urma negocieri cu toate cele 27 de state membre UE, astfel că pot interveni modificări sau concesii, în anumite cazuri. Deja Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) a menționat că această dată este una foarte optimistă, în condițiile în care stațiile de încărcare pentru mașini electrice sunt insuficiente și nu există control și predictibilitate pentru obținerea materialelor necesare producției de baterii.