Faptul că România este fruntașa Europei la numărul de accidente rutiere și numărul persoanelor care-și pierd viața în astfel de accidente nu mai reprezintă o noutate.
Cifrele arată însă o situație foarte gravă, cu progrese aproape nesemnificative de la an la an. De exemplu, în 2022, în România au avut loc 28.010 de accidente rutiere din care au rezultat 36.218 de persoane accidentate. Tot la nivelul anului trecut, peste 1.600 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile publice din România.
Statistica spune sec faptul că, în România rata deceselor cauzate de accidentele rutier este de 86 la un milioane de locuitori, față de 46, cât este media europeană.
Cele mai periculoase sunt lunile de vară, în special luna august, care înregistrează o creștere de peste 30% față de media anului. Evident, ce mai importantă cauză ține de faptul că vara este perioada concediilor și atunci oamenii merg mai mult cu mașina, pe distanțe mai mari, uneori în aglomerații, astfel încât intervine oboseala, frustrarea sau neatenția.
Chiar dacă tendința generală este de scădere, aceasta nu este una susținută în ceea ce privește numărul deceselor din accidente rutiere. În ultimii patru ani, numărul deceselor arată astfel:
- 2019 – 1.864 decese
- 2020 – 1.646 decese
- 2021 – 1.756 decese
- 2022 – 1.634 decese
Anual, din fiecare 100 de automobile înmatriculate, 6 sunt implicate în accidente rutiere soldate cu pagube materiale, răniri și chiar decese.
Frecvența accidentelor rutiere despăgubite prin intermediul polițelor RCA este, în medie, de peste 6%, o cifră semnificativ mai mare decât cea înregistrată în Bulgaria (4%), Polonia (3,2%), Cehia (2,8%), Ungaria (2,3%) și Croația (1,65%).
România se numără printre țările cu cele mai mari despăgubiri plătite în cazul daunei medii, respectiv aproximativ 2.160 EUR pentru fiecare accident înregistrat în baza polițelor RCA. În comparație, Polonia plătește 1.690 EUR, Slovacia 2.020 EUR și Cehia 2.060 EUR.
Aceste date au fost compilate de Coaliția pentru Siguranța Rutieră, un proiect constituit în luna iunie a acestui an, la care participă peste 21 de autorități, instituții și asociații non-guvernamentale, scopul fiind ca România să nu mai figureze, până cel târziu în 2030, în topul clasamentului european în ceea ce privește numărul de accidente rutiere.
Sursa: Coaliția pentru siguranță rutieră.