Home Teste Primul test Dacia Jogger: Mix modern la preț fără rival

Primul test Dacia Jogger: Mix modern la preț fără rival

de Răzvan Măgureanu
test Dacia Jogger, Nisa 2022

Look de break, modularitate de minivan, gardă la sol de SUV: Dacia Jogger a împușcat trei iepuri dintr-o dată. Și în plus oferă și opțiune de șapte locuri. Primele impresii de la Nisa.

Pentru mulți, Dacia Logan MCV I a fost cea mai practică Dacia. Lansată în 2006, MCV I a fost și break și van și mașină de muncă. Însă apoi Dacia nu a mai reușit să ofere un model la fel de polivalent. Lodgy a apărut când epoca minivanurilor apunea, MCV II era doar un break clasic fără sare și piper, iar Dokker, care era alternativa de mașină de muncă la MCV I, a fost scos din producție pentru a nu concura Kangoo.

După 10 ani, Dacia reînnoadă polivalența lui MCV I: modularitate de minivan, alură de break și în plus, gardă la sol de SUV. Iar opțiunea de șapte locuri (700 euro extra)  este oferită în continuare, fiind cel mai ieftin model cu 7 locuri de pe piață. De fapt, nu doar cel mai ieftin, ci aproape la jumătate de preț față de următorul concurent.

test Dacia Jogger, Nisa 2022

Modularitate bună
Să nu vă așteptați ca scaunele de pe rândul al treilea să coboare în podea sau să obțineți o suprafață plană prin rabatarea scaunelor de pe rândul al treilea și a banchetei de pe rândul al doilea. Schema de rabatare este identică cu cea de la Logan MCV I și chiar și manetele de rabatare sunt identice.

Apăsând pe micile leviere cu cap portocaliu, se deblochează scaunele de pe rândul al treilea, se rabatează spătarele și se ridică cu totul la verticală. Apoi, acționând un levier similar dar din dreptul ușilor spate, se pot scoate cu totul scaunele de pe rândul al treilea. Operațiunea e simplă și masa unui scaun de pe rândul trei este foarte mică, de circa 8 kg. Acum 15 ani, un scaun de Renault Scenic sau Skoda Yeti cântărea 15 kg.

Apăsând un levier asemănător, se deblochează segmentele 40/60% ale banchetei spate care se ridică la verticală. Însă acestea nu se pot scoate pentru că sunt prinse în șuruburi.

Dacă se rabat scaunele din rândul al treilea și bancheta, suprafața nu este plană. Însă accesul la portbagaj este foarte facil datorită hayonului larg deoarece stopurile sunt plasate pe înălțime și ne aduc aminte de seriile Volvo V50/V60.

Marginea de încărcare este relativ joasă, la 661 mm de sol și în spatele celui de-al treilea rând de scaune există o tavă de plastic, foarte practică, care evită murdărirea podelei portbagajului. Din păcate, la versiunea cu 7 locuri nu există un loc de depozitare pentru roloul portbagajului și de aceea când se călătorește în șapte persoane, trebuie să lăsați roloul acasă.

test Dacia Jogger, Nisa 2022test Dacia Jogger, Nisa 2022test Dacia Jogger, Nisa 2022test Dacia Jogger, Nisa 2022test Dacia Jogger, Nisa 2022test Dacia Jogger, Nisa 2022

Pe rândul al treilea, podeaua este mai ridicată decât pe rândul al doilea și în față. Surprinzător, pasagerii au mult loc pe rândul al treilea, atât la cap cât și la genunchi, indiferent că au 1,80 sau 1,90 metri înălțime. La Jogger nu există comunicate de PR de genul “scaunele din rândul al treilea sunt doar pentru pasageri până la 1,50 m înălțime” ca la alte mărci care oferă modele cu șapte locuri pentru că pur și simplu este foarte mult loc.

Singurul deranj, ca să zic așa, este că pasagerii de pe rândul al treilea stau cu genunchii în aer deoarece podeaua este mai înălțată în zona celui de-al treilea rând de scaune.

Cum a fost posibil ca pe rândul al treilea înălțimea interioară să fie atât de generoasă, de 855 mm? Dacă privim din lateral avem explicația. Până la montantul central, Jogger este un Sandero Stepway, ușile față, partea frontală și planșa de bord fiind identice.  Apoi, de la montantul central spre spate acoperișul este supraînălțat cu 40 mm, un artificiu pe care l-a utilizat și Skoda în trecut la Roomster. A avut succes atunci, are și acum la Jogger.

Pentru că planșa de bord e identică, echipările sunt identice cu cele de la Sandero (Essential, Comfort și Extreme SL) și sunt configurate cam la fel, astfel că nu vom insista asupra lor. Dacă vrei o mașină modernă cu climă automată, card de acces, frână de mână electrică, trebuie să optezi pentru Extreme.

La exterior toate versiunile sunt cam la fel. Versiunea de bază nu are ornamentele laterale, proiectoarele de ceață și nici inserția de stofă pe bord, prezente la celelalte două versiuni. Și diferă bineînțeles modelele de jante la fiecare echipare.

test Dacia Jogger, Nisa 2022

Concept superb dar lipsă de putere

Încălzirea globală a omorât dieselul, extrem de apreciat la Logan MCV I, dar cu benzina ce-ați avut? Nici excelentul motor turbo în 4 cilindri de 1,3 litri și 130/140 CP de la Duster, Qashqai, Megane nu este și nu va fi disponibil. În 2023 va veni însă versiunea full hibrid cu sistemul de propulsie de la Clio Hybrid. dar cum un Clio Hybrid costă spre 24.000 euro, Jogger Hybrid nu va fi ieftin.

Până atunci ne mulțumim cu două motoare de 1 litru: TCe110 cu 110 CP și ECO-G100 cu 100 CP cu GPL. Dacia se laudă cu o autonomie de peste 1000 km pentru versiunea GPL care are un rezervor de gaz de 40 litri pe lângă cel de benzină de 50 litri.

Dar marea problema este dinamica. Motorul turbo de 1 litru are un cuplu maxim de numai 200 Nm la 2900 rpm. Până la 2200 rpm este destul de anemic, iar dincolo de 4000 rpm cuplul se plafonează. Pentru a obține maximum, trebuie să îl menții între 2200 și 4000 rpm și să schimbi repede treptele cutiei manuale cu 6 trepte pentru a avea tot timpul la dispoziție maximul de cuplu. Însă la depășiri, urcări în pante mai ales dacă mașina este încărcată, performanțele sunt insuficiente. Iar versiunea pe GPL este și mai anemică.

În schimb, noua platformă CMF-B a adus plusuri substanțiale. Trenul de rulare este mult mai ferm și de aceea garda la sol mai mare nu e un handicap. Jogger nu se clatină în viraje, este stabil și sigur, iar direcția este ușoară.

test Dacia Jogger, Nisa 2022

Însă ajungem din nou la motorul de 1 litru. Spre deosebire de Sandero, Dacia Jogger este mai lung cu jumătate de metru și distribuția maselor este diferită. Pe față, apasă un motor foarte ușor și în virajele rapide, Jogger subvirează mai mult decât Sandero și puntea față nu are apăsarea suficientă. Un diesel, care este mult mai greu, ar fi rezolvat situația într-o oarecare măsură.

Dacia spune că mașina este foarte ușoară, cântărind la gol numai 1200 kg și că raportul greutate/putere este competitiv. Este perfect adevărat că mașina este ușoară și într-adevăr  se simte ușoară și este foarte lejer de condus pentru gabaritul ei. Dar încărcată cu cinci persoane și bagajele lor sau cu șapte persoane, înseamnă o sarcină utilă de 500 kg care se adaugă celor 1200 kg. Iar 1700 kg pentru un motor turbo de numai 1 litru este prea mult.

Și acest lucru se bate cap în cap cu scopul lui Jogger, acela de a fi o mașină de familie pentru vacanță și pentru outdoor. Probabil, Dacia a vrut să evite o canibalizare a lui Duster 4×2 și de aceea nu a montat motorul turbo de 1,3 litri de pe Duster și pe Dacia Jogger. Timpul va dovedi dacă este nevoie de el.

De la 13.990 euro: Dacia Jogger este de două ori mai ieftin decât următorul concurent cu 7 locuri
Este cel mai ieftin model cu 7 locuri de pe piață și chiar și versiunea Extreme de top nu costă mai mult de 18.000 euro cu șapte locuri. Găsiți aici lista completă de prețuri și dotările.

Verdict

Un concept superb care îmbină trei tipuri de caroserii – break, SUV, van îmbrăcat într-un design extrem de reușit. Respect, Dacia! Dar gama de motoare este în suferință și cred că e mai mult o greșeală de marketing și nu una de lipsă de tehnologie pentru că Renault are în banca de organe tot ce ar putea aduce un succes sigur lui Dacia  Jogger: dieselul 1.5 dCi și benzina 1.3, ambele corespunzând normelor Euro 6d.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.