Superconfortabil, spațios, luxos, impunător: Cu 5,13 metri lungime și opțiune de șapte locuri aceste transatlantic pe roți exprimă cel mai bine filozofia de confort și lux a lui Mercedes în noua eră electrică. Test cu versiunea Mercedes EQS 580 4Matic SUV.
Foto: Bogdan Paraschiv
Sloganul “The Best or Nothing” este mai potrivit ca oricând pentru EQS SUV. Mercedes și-a asumat riscul de a dezvolta o platformă premium special pentru porpulsia electrică. După limuzinele EQS și EQE apare acum și primul SUV, un adevărat transatlantic pe roți care reprezintă echivalentul electric al lui Mercedes GLS.
Cu 5,13 metri lungime, aproape 2 metri lățime fără oglinzi și peste 1,70 metri înălțime, Mercedes EQS 580 4Matic SUV pare mult mai masiv decât limuzina construită pe aceeași platformă EVA II din care este derivat și nu doar pentru faptul că este cu 20 cm mai înalt. Are o alură masivă, impunătoare însă forma foarte aerodinamică îl face să pară ceva mai compact decât este în realitate. Forma aerodinamică dictată de cel mai bun Cx întâlnit vreodată la un SUV îl face să pară o navă spațială extraterestră care a aterizat pe Pâmânt.
De ce platformă dedicată? Pentru că Mercedes nu a vrut să facă nici un compromis nici în materie de spațiu și nici în ceea ce privește aerodinamica care este strâns legată de consumul de energie. Cu proporții foarte elegante, o capotă scurtă și un ampatament uriaș de 3,21 metri, EQS SUV oferă enorm de mult loc în spate. Noi am avut versiunea cu cinci locuri dar există și opțiunea cu șapte locuri.
Nu putem evalua cum stai pe al treilea rând de scaune și la prima vedere nu pare chiar atât de mult loc ca în GLS pe rândul al treilea, dar în rândul al doilea stai regește. Spațiul la genunchi este uriaș, la cap la fel, lățimea interioară este generoasă, bancheta spate este superb configurată pentru două persoane, iar pasagerii spate se bucură și de o climatizare automată individuală (1357 euro extra).
Bancheta spate este culisantă pe distanța a 13 cm, iar segmentele ei se culcă și se ridică acționate electric de la două butoane din portbagaj, toate acestea fiind oferite standard!. Elegant! În felul acesta, în funcție de poziția banchetei, volumul portbagajului oscilează de la 645 la 880 litri, iar dacă se rabatează bancheta, se ajunge la 2100 litri. În schimb, costurile enorme pentru dezvoltarea unei platforme electrice dedicate arată economii în alte locuri, cum ar fi plasticele care îmbracă întreg spatele spătarelor scaunelor față.
În față, poziția de condus este cu 20 cm mai ridicată decât în EQS, dar scaunul extrem de confortabil te îmbrățișează parcă și simți că te scufunzi în el, nu că stai pe el. Din acest punct de vedere, poziția de condus este mai bună decât în BMW iX în care stai prea sus și planșa de bord este poziționată prea jos.
La Mercedes EQS 580 4Matic SUV, planșa de bord este masivă și aproape toată suprafața ei este ocupată de uriașul ecran Hyperscreen, de 1,41 metri lățime care este standard la versiunea 580 4Matic. Față de EQS, în meniul instrumentelor de bord a apărut și un foarte frumos și colorat afișaj cu informații pentru off-road care include altimetru, busolă, clinometru longitudinal și transversal și – foarte special – unghiul de bracaj al punții spate asupra căreia vom reveni imediat.
Sunt foarte multe funcții de gestionat dar Mercedes a rezolvat admirabil acest lucru. De pe cele două mici suprafețe tactile de pe brațele superioare ale volanului care în opinia mea sunt cea mai bună soluție din industrie se pot controla instrumentele de bord (suprafața tactilă de pe brațul stâng) și sistemul multimedia (suprafața tactilă de pe brațul drept). Iar de pe cele inferioare se accesează pilotul automat adaptiv și respectiv telefonul, volumul audio și comanda vocală.
Meniul climatizării este totdeauna la baza ecranului OLED al sistemului multimedia iar din bara cu butoane cu feedback haptic ai acces direct la modurile de rulare, volumul audio, cele mai importante meniuri și butonul de avarie. Pur și simplu, totul este extrem de intuitiv în ciuda funcțiilor multiple. Cu schimbătorul montat în locul tradițional pe volan, s-a eliberat loc pe tunelul median pentru un compartiment cu capac pentru doze de băuturi care are și un loc protejat pentru încărcarea wireless a telefonului. Iar în cotiera centrală este un alt spațiu generos, fiecare din cele două compartimente fiind dotate cu câte două prize USB-C.
Suspensie pneumatică și direcție integrală standard
Mercedes EQS 580 4Matic are cel mai bun tren de rulare pe care îl poate oferi Mercedes în acest moment: suspensie pneumatică adaptivă și direcție integrală cu unghiul de bracaj de 10 grade. Acest unghi de 10 grade face diferența față de alte direcții integrale cu unghiuri mai mici de bracaj pentru că acest SUV imens întoarce ca o compactă în numai 11 metri. Este extrem de practic având în vedere gabaritul mare. Se poate regla nu doar tăria suspensiei în funcție de modul de condus ales ci și garda la sol. În mod normal este 178 mm dar poți să ridici manual suspensia cu 25 cm sub 60 km/h, iar la vitezxe de peste 110 km/h coboară automat cu 10 mm pe Confort și cu 15 mm pe Sport.
Pe Confort, EQS SUV plutește peste șosea de parcă ai sta pe un covor fermecat și niic Rolls-Royce Cullinan nu face mai bine treaba asta. Rosturile transversale de la poduri sunt absorbite perfect și doar la trecerile peste guri de canal apare un mic tremur. Pe Sport, suspensia se întărește dar nu vă imaginați că se transformă în vreo suspensie de model AMG. E ceva mai fermă dar nu exagerat pentru că acest SUV are ca prioritate confortul. Poate de aceea, Mercedes nu oferă o versiune AMG la acest model ci doar la SUV-ul mai compact EQE SUV care vine în mai.
Mercedes EQS 580 4Matic rulează extrem de silențios pentru că Mercedes nu a făcut nicun fel de economie la materialele fonoabsorbante, a capsulat complet cele două motoare și le-a izolat dublu folosind suporturi de cauciuc. De aceea, motoarele electrice nu se aud deloc și zgomotul la vânt este extrem de redus grație aerodinamicii excelente. În schimb, utilizarea materialelor fonoabsorbante în toate zonele critice și bateria mare cu o capacitate mare, de 107,8 kWh net a condus la o masă enormă de 2810 kg pentru versiunea cu cinci locuri.
Însă în ciuda acestei mase foarte mari, cele două motoare electrice sincron cu magneți permanenți nu au nicio problemă în împinge cu vigoare acest transatlantic. În modul Eco, puterea este limitată, pe Confort EQS SUV este mai vioi și devine mai incisiv la accelerații pe Sport. Însă nu este niciodată brutal deoarece puterea se desfășoară liniar fără vreo reacție intempestivă. 0-100 km/h în numai 5,2 secunde spune multe despre dinamica longitudinală a mașinii.
Dacă vreți să atacați drumuri virajate de munte veți rămâne plăcut surprinși de direcția extrem de comunicativă și care nu este foarte asistată. Aceasta transmite un feedback exact despre poziția roților și are și un raport de demultiplicare mai scurt decât ne-am fi așteptat. Tracțiunea e superbă pentru că funcția Torque Shifting care asigură distribuția cuplului între față și spate este monitorizată de 10.000 ori pe minut. Direcția te incită să ataci virajele în forță, poziția de condus superbă îți dă și ea încredere, tracțiunea este ireproșabilă însă trebuie să vă temperați din cauza masei mari. Până la urmă, acest EQS SUV nu este făcut pentru probe de viteză în coastă ci pentru călătorii lungi.
Autonomie reală minim 400 km pe vreme rece
Călătorii lungi? Da, este posibil pentru că în ciuda puterii și masei mari, consumul în test a fost de numai 29 kWh/100 km, ceea ce înseamnă 400 km reali în condiții de temperatură sub 10 grade. În condiții de temperatură mai mare, ne putem gândi chiar și la 500 km reali, în condițiile în care Mercedes anunță o autonomie WLTP de 597 km. Acum depinde și cum folosiți gradele de recuperare, trei la număr, care se pot schimba de la padelele din spatele volanului.
Dacă selectați o destinație de navigație (avem și realitate augmentată și un head-up display color cu multiple informații), atunci navigația calculează autonomia bazându-se pe topografia locului, îți spune dacă ajungi la destinația cu cantitatea de energie pe care o ai sau âți sugerează stații de alimentare și mașina știe să frâneze înainte de viraje.
Cu frânele însă, Mercedes nu a reușit să regleze perfect tranziția între frânarea regenerativă și cea hidraulică. În prima parte a cursei pedalei, nu se întâmplă mare lucru și trebuie să apeși mai mult pedala pentru a obține o decelerare mai viguroasă. Senzația e un pic ciudată.
Fiind o platformă pe 400V, Mercedes EQS 580 4Matic SUV nu se încarcă la fel de repede ca un Taycan dar acest posibil dezavantaj nu există în România deoarece noi avem foarte puține stații de mare putere, majoritatea fiind de 50 kW. La EQS care are op baterie asemănătoare sunt necesare 61 minute pentru o încărcare 100% și 17 minute pentru 50%. Bateria se încarcă la stații DC cu maxim 200 kW iar la AC versiunea 580 4Matic se încarcă la 22 kW.
162.800 euro este un preț uriaș pentru muritorii de rând. E adevărat că în banii aceștia ai faruri digitale, suspensie pneumatică adaptivă, direcție integrală cu unghi de 10 grade, ecranul Hyperscreen care costă la alte modele 8580 euro, navigație premium cu realitate augmentată, head-up display, climă automată Thermotronic, sistem audio Burmester 3D, pachet parcare cu cameră la 360 grade, pachet foarte complet de sisteme de asistență (sistemul pre safe funcționează ireproșabil, la fel ca și frânarea de urgență care reacționează totuși puțin prea exagerat), scaune față reglabil electric cu memorie, încălzite și ventilate. Dar acest preț nu este pentru oricine. NU oricine își permite o navă spațială.
Verdict
E masiv, puternic, confortabil, ultra spațios, ultra rafinat și ultra silențios. Consumă puțin pentru gabaritul și puterea sa și se conduce neașteptat de ușor și de precis. Călătoriile lungi sunt o plăcere grație și autonomiei bune. Critici: feelingul la pedală și unele materiale din interior care nu trebuiau să fie acolo la prețul de peste 162.000 euro.
DATE TEHNICE
Caroserie
SUV cu 5/7 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 5125 × 1959 × 1718 mm. Ampatament: 3210 mm. Masă proprie: 2810 kg. Volum portbagaj 645/880-2100 litri. Gardă la sol 178 mm.
Tren de rulare
Suspensie față cu brațe duble suprapuse, spate cu brațe duble suprapuse, suspensie pneumatică adaptivă, frâne cu discuri ventilate față și spate, pneuri față/spate 275/45 R21
Transmisie
Tracțiune integrală, cutie automată cu 1 treaptă.
Propulsie
Două motoare sincron cu magneți permanenți, putere maximă 544 CP, cuplu maxim 858 Nm.
Performanțe
0–100 km/h 5,2 s
Viteză maximă 210 km/h
Consum mixt (WLTP) 20,2 l/100 km
Autonomie WLTP 597 km
Preț de bază
Mercedes EQS 580 4Matic SUV 162.800 euro