Home TesteContact Primul test VW ID.4: SUV-ul lui ID.3

Primul test VW ID.4: SUV-ul lui ID.3

de Răzvan Măgureanu
test drive VW ID.4 2021

Care este rolul lui ID.4? Nici mai mult, mai puțin decât de a fi o rază de speranță globală. Împreună cu fratele său de platformă, ID.3, iese deja de pe linia de producție de la Zwickau și este primul SUV complet electric cu sigla VW. Primul test VW ID.4.

Ați fost vreodată la Zwickau? Este un oraș fermecător, cu un centru medieval care merită vizitat. Le recomandăm tuturor tinerilor șoferi – sperăm că va fi posibil în curând – o vizită educativă la Muzeul August Horch. La urma urmei, Zwickau este locul de naștere al August Horch Motorwagenwerke AG (1904), iar în epoca fostei RDG, aproape 3,1 milioane de autoturisme Trabant au ieșit de pe linia de asamblare de-aici.

VW a desfășurat aici o activitate efervescentă încă de când a fost fondat Volkswagen Sachsen AG, cu 30 de ani în urmă, producând puțin peste 6 milioane de mașini până în 26 iunie – Polo, Golf și Passat. De atunci, fabrica a devenit cea mai mare unitate de producție pentru mașini electrice din Europa, dar și un model pentru uzinele din SUA și China. Pentru 2021 sunt planificate fabricarea a 330.000 de mașini electrice, investiții de 1,2 miliarde de euro și recalificarea a 8000 de angajați.

Producția lui ID.3 este acum în plină desfășurare. De aproape patru luni, i s-a alăturat SUV-ul compact ID.4, pe aceeași platformă, care intenționează să atragă clienți în acest segment foarte căutat la nivel global. Sub caroseria lungă de 4,58 metri se află platforma MEB, cu un motor electric, electronica de putere și transmisia poziționate central deasupra punții spate și bateria amplasată adânc în podea, între cele două punți. La început, VW va oferi doar versiunile cu cel mai puternic motor și cu cea mai mare baterie.

Mașina electrică cu motor cu magnet permanent are o putere de 150 kW, iar acumulatorii de 500 kg stochează 77 kWh, capacitate netă. Versiunile mai ieftine cu 109 și 125 kW, împreună cu o baterie mai ușoară, de 52 kWh, vor fi disponibile mai târziu. VW le promite clienților o autonomie între 340 și 522 km. Un ID.4 mai sportiv, cu două motoare electrice și cu o putere totală a sistemului de 225 kW, numit GTX, este, de asemenea, în caietul de sarcini.

test drive VW ID.4 2021

Totuși, o putere atât de mare nu e necesară, deoarece, în comparație cu ID.3, VW ID.4 se axează mai mult pe spațiu și o poziție mai înaltă la condus, în stilul Tiguan. Masă la gol? În jur de 2,1 tone. În orice caz, motorul de 150 kW și 310 Nm cuplu este suficient de puternic, mai ales că o dinamică pronunțată nu e una dintre principalele virtuți în acest segment. Datorită propulsiei spate și distribuției echilibrate a masei, rareori apare o lipsă de tracțiune. Dacă este neapărat necesar, vehiculul cu cinci locuri sprintează de la 0 la 100 de km/h în 8,5 secunde. Viteza maximă e limitată la 160 km/h.

test drive VW ID.4 2021

La prețul de 43.840 euro pentru versiunea Pro Performance ornată cu pachetul Max ID.4 (12.891,27 euro) care conține tot ce ți-ai putea dori, de la faruri LED Matrix, head-up display, suspensie adaptivă DCC, scaune Ergo Active cu funcție de masaj lombar,  sistem multimedia Discover pro, nu prezintă nicio slăbiciune la nicio viteză și este chiar destul de silențioasă. Rar se aude vreau zgomot de la vânt, tren de rulare și anvelope, iar confortul suspensiei e și el impresionant. Pentru că suspensia DCC cu amortizoare adaptive de la această versiune este standard, la fel ca și direcția progresivă, scaunele ergonomice, confortabile, cu funcție de masaj, cu cotiere și reglaj în lungime al șezutului. În modul Comfort, chiar și drumurile proaste, cu tot felul de carii în asfalt sau denivelări scurte, sunt cucerite de greul SUV. Abia dacă se simte ceva, chiar și atunci când se merge încet prin zonele urbane cu limitare de viteză. Cu toate acestea, mișcările caroseriei sunt menținute în anumite limite inclusiv pe denivelări lungi sau la un ritm alert.

Pe de altă parte, ID.4 rămâne neutru pe viraje și poate fi direcționat cu precizie. Roți motoare care trag toate, ca la alte SUV-uri electrice? Nu aici, unde există tracțiune spate. Cu toate acestea, sistemele electronice previn prompt orice supravirare și mențin e-SUV-ul în siguranță pe traiectorie. Nici chiar în modul Sport, sistemele electronice nu lasă frâiele din mână.
Este foarte posibil ca majoritatea clienților să acorde mai multă atenție spațiului și utilității și să fie foarte mulțumiți.

Având console scurte, ampatament lung și înălțime interioară mare, VW ID.4 este extrem de aerisit și, ca în cazul Škodei Superb, spațiul din spate pentru picioare e generos, iar spre deosebire de ID.3, aici există mai mult loc la cap. Gurile de ventilație de pe consola centrală, inteligent echipată de altfel, sunt plasate foarte jos și ar putea afecta confortul, mai ales pe timp de vară. Iarna, aerul cald se ridică oricum. Bancheta este tipică VW, tare, dar cu șezutul nu prea scurt. Acoperișul panoramic de sticlă (standard la 1st Max) oferă o priveliște aerisită asupra cerului, VW ID.4 părând o plăcută mansardă pe roți.

test drive VW ID.4 2021test drive VW ID.4 2021test drive VW ID.4 2021test drive VW ID.4 2021

Sau o dubiță, având în vedere câte bagaje încap în el. Cu un volum al portbagajului cuprins între 543 și 1575 de litri, este în ton cu clasa la care aderă (Tiguan, de la 520 la 1655 l). De asemenea, are o lățime practică de încărcare, o plasă pe post de perete despărțitor, plase pentru bagaje, spațiu pentru cablurile de încărcare și alt spațiu sub podeaua de încărcare variabilă. În plus, spre deosebire de ID.3, numărului 4 îi este permis să tragă o remorcă, dar aceasta nu trebuie să cântărească mai mult de o tonă.

Nici alimentarea pe traseu nu ar trebui să fie o problemă majoră. Cu posibilitatea încărcării la stații DC de până la 125 kW (opțional), VW ID.4 nu are nicio slăbiciune, iar mulțumită informațiilor de la navigație, aplicații și servere, poți planifica și monitoriza procesul de încărcare pe durata călătoriei. Asta, dacă toate sistemele funcționează, deoarece, la început, VW nu a avut complet pusă la punct partea de IT de la bord. Totuși, mașina de test nu a avut parte de erori. Instrumentele digitale, un ecran tactil mare și controlul vocal Hi-ID bazat pe server fac parte din echiparea de bază.

La Muzeul Horch este expus și un Golf III Citystromer din 1994. Autonomie: 90 km. Număr de exemplare: aproximativ 120. Dacă totul merge conform planului, fabrica din Zwickau va produce zilnic 1500 de mașini electrice pe zi – ID.3 și ID.4, Audi Q4 e-tron și Cupra el-Born. În orice caz, ar trebui să fie produse multe exemplare, pentru ca ID.4 să ajungă piesă de muzeu într-o bună zi.

Caroserie
SUV cu 5 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 4584 × 1852 × 1640 mm. Ampatament: 2771 mm. Masă proprie: 2124 kg
Tren de rulare
Suspensie independentă, în față cu brațe triunghiulare, arcuri tip MacPherson, spate cu brațe transversale/longitudinale, arcuri elicoidale, amortizoare, bare stabilizatoare față și spate, frâne cu disc ventilate intern în față, frâne cu tambur în spate, pneuri față 235/45 R 21, spate 255/40 R 21
Transmisie
Tracțiune spate, cutie cu raport fix
Motor
Motor electric sincron cu magnet permanent, putere 150 kW (204 CP), cuplu maxim 310 Nm
Performanțe
0–100 km/h     8,5 s
Viteză maximă   160 km/h
Consum mixt (NEDC)     16,2 kWh/100 km
Preț de bază 
VW ID.4 Pro Performance     43.840 euro

Verdict
Pe lângă spațiul generos și confortul echilibrat al suspensiei, agilitatea este unul dintre punctele forte ale lui ID.4. Totuși, prețul SUV-ului greu de peste 2 tone e destul de mare, mai ales în versiunea de top.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.