Home Știri Principalele modificări din noul Cod Rutier

Principalele modificări din noul Cod Rutier

de

Codul Rutier va suferi ample modificări. Propunerile Guvernului au fost trimise ieri către Parlament și ele prevăd amenzi mult mai mari și toleranță față de consumul de alcool.

cea-puternica-masina-politiei-rutiere-destinate-patrularii-autos

Cele mai importante prevederi din noul Cod Rutier:

1. Cei care nu fac dovada plății amenzilor în termen de 30 de zile ar putea avea permisul suspendat.  În acest caz, poliţia rutieră iniţiază procedura de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie. Astfel, în 5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile, contravenientului îi este notificat în scris faptul că nu şi-a achitat amenda şi i se transmite dispoziţia scrisă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule. Aceasta va opera după expirarea termenului de 15 de zile de la data comunicării acesteia, în cazul netransmiterii dovezii achitării amenzii.

Noul Cod Rutier generează nemulțumiri în Poliție

2. Cele mai mari amenzi vor merge până la 9600 de lei, în cazul transportatorilor. Pentru persoanele juridice va exista de acum o nouă clasă de sancțiuni, a VII-a (de la 121 la 200 de puncte amendă). Un punct de amendă este echivalent cu 10% din salariul minim brut pe economie (800 de lei în prezent).

3. Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se suspendă dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

4. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Codul Rutier nu va fi adoptat prin OUG

5. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. Dacă accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.

6. Conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o concentrație de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. Dacă respectiva concentrație este de peste 0,5 g/alcool pur în sânge atunci este infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Transportatorii, nemulțumiți de sancțiunile din Codul Rutier

Clasele de sancțiuni propuse:

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă

b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă

c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă

d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă

 e) clasa a V-a – de la 21 la 50 puncte-amendă

f) clasa a VI-a – de la 51 la 120 puncte-amendă g) clasa a VII-a – de la 121 la 200 puncte-amendă  (doar pentru persoanele juridice)

 

Articole similare

Comentarii închise.