Home Auto util Regimul TVA al achizițiilor de autovehicule pe firmă

Regimul TVA al achizițiilor de autovehicule pe firmă

de

Multă vreme, în România s-a practicat achiziția „pe firmă“ a diverselor bunuri cu valoare mare, bunuri care erau apoi folosite și pentru nevoile personale. Motivul era simplu, și anume deducerile fiscale (TVA și impozit pe profit) de care puteau beneficia societățile comerciale în detrimentul persoanelor fizice.

shutterstock_99842444

Regula achiziției pe firmă a fost aplicată și în cazul autoturismelor. Desigur, la un moment dat, este foarte greu, dacă nu imposibil, să se facă distincția între uz personal și uz în scopul afacerii fără a avea un dulap întreg de hârtii, hârtiuțe, bonulețe și alte asemenea care să confirme fiecare deplasare și fiecare kilometru parcurs cu autoturismul respectiv.

Practica a arătat o lipsă de rigoare în a aduna toate aceste probe care, dublată de o atitudine relativ relaxată a inspectorilor fiscali, a încurajat achiziția de autoturisme pe firmă. În acest context,  fatidica dată de 1 mai 2009 a declanșat o serie de modificări în legislația fiscală privind TVA, modificări care au avut ca scop, pe de-o parte, descurajarea acestui fenomen, iar pe de alta, impozitarea cu TVA a uzului personal al autoturismelor în cauză.  Nu vom face acum istoricul acestor modificări întrucât este irelevant pentru mesajul prezentului articol.

Lista cu amenzi de circulație și puncte de penalizare

Relevant însă e că, după 5 ani de la prima modificare, situația se prezintă în felul următor: pentru achiziția, leasingul sau închirierea de autoturisme cu o masă maximă totală autorizată de 3500 kg și maximum nouă locuri (inclusiv locul șoferului), TVA este deductibilă în proporție de 50%. Pentru această regulă există următoarele excepții pentru care TVA este deductibilă 100%: vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat; vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie; vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire la școlile de șoferi; vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosință este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operațional și vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Deducerea de 100% în cazurile enumerate anterior poate fi exercitată chiar și în condițiile unui uz personal neglijabil. Din păcate însă, legislația nu definește noțiunea de „neglijabil“, ceea ce înseamnă că interpretarea acesteia rămâne la la­­titudinea organelor de inspecție fiscală care, puteți fi siguri, vor avea o abordare foarte restrictivă. În plus față de cele de mai sus, deducerea TVA de 100% este permisă și în situația în care autoturismul achiziționat nu e inclus în lista de mai sus, dar este folosit exclusiv în scopul afacerii (de exemplu, o societate comercială achiziționează un autoturism pe care îl folosește pentru livrarea de mâncare ori pentru deplasarea membrilor conducerii la întâlniri cu potențiali clienți sau furnizori).

Problema practică apărută în aceste situații care nu se încadrează clar în lista de excepții e că societățile în cauză trebuie să se supună obligației împovărătoare de a justifica fiecare kilometru parcurs de autoturismele respective pentru a putea deduce 100% TVA. Din acest motiv, comparând eforturile necesare și beneficiile obținute, limitarea de 50% este de multe ori preferată. Atenție însă, această alegere nu reprezintă o soluție și din punctul de vedere al impozitării beneficiilor salariale, unde în continuare legislația fiscală prevede necesitatea organizării unei evidențe a utilizării mașinilor de serviciu, prevedere care nu este aliniată regulilor de TVA. Din păcate, având în vedere modalitatea în care e scrisă legislația în momentul de față, efectele limitării dreptului de deducere a TVA pentru achiziția de autoturisme nu pot fi evitate printr-o planificare eficientă a achiziției acestor autoturisme (achiziții finanțate din resurse proprii, din împrumuturi bancare ori prin contracte de leasing financiar). Singura modalitate prin care se poate asigura deducerea integrală este fie încadrarea autoturismului în excepțiile prevăzute de lege, fie pregătirea documentelor care să probeze utilizarea exclusivă în folosul afacerii.

 

Articole similare

Comentarii închise.