Pentru cei care vor să uite de grija schimbării treptelor de viteză, Renault propune o cutie automată cu dublu ambreiaj.
Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș
În trecut, îi înțelegeam perfect pe șoferii care nu vroiau să audă de cutiile automate de viteză. Ce rost avea să plătești în plus ca să te pricopsești cu o transmisie care schimba treptele de viteză lent, după bunul plac și cu o eficiență inferioară, consumul de combustibil fiind mai mare decât la versiunea manuală? Absolut niciunul, cu excepția situației în care urai pedala de ambreiaj atât de tare, încât ai fi acceptat orice doar ca nu ai de-a face cu ea. Cum tehnologia a avansat cu pași repezi și ambuteiajele din trafic la fel, acum tot mai mulți șoferi optează pentru o automată. Singurul impediment a rămas prețul suplimentar, dar și acesta începe să devină din ce în ce mai mic. În cazul de față, Renault oferă pentru Mégane Sport Tourer echipat cu motorul 1.5 dCi 110 CP o transmisie cu dublu ambreiaj și șase trepte la prețul de 1400 de euro. Nu putem spune că suma e neglijabilă, dar reprezintă una dintre cele mai bune oferte de pe piață și, în plus, consumul de combustibil declarat (4,2 l/100 km) este mai mic cu 0,2 l decât la versiunea omoloagă cu „mestecău“.
Produsă în colaborare cu specialistul german în transmisii Getrag și regăsită pe lista de prețuri sub abrevierea EDC, această automată se descurcă onorabil la drum. În general, schimbă treptele rapid și aproape insesizabil, dar, din când în când, mai lasă impresia că ezită la alegerea regimului de lucru optim al motorului, în special după o decelerare prelungită. Oricum, nu-i absolut nicio tragedie pentru că răspunsul și comportamentul general sunt net superioare oricărei automate cu convertizor de cuplu sau de tip CVT. În ceea ce privește performanțele, accelerația până la 100 km/h se realizează în 12.1 secunde, cu o secundă mai încet decât în cazul versiunii manuale, iar viteza de top este aceeași (190 km/h). Cu toate astea, răspunsul motorului e prompt și viguros la apăsarea pedalei de accelerație, turația fiind ținută în afara zonelor în care turbina are o eficiență redusă. De asemenea, consumul de combustibil înregistrat în viața reală nu este cu mult mai mare comparativ cu cel declarat, nici chiar în cazul șoferilor cu o talpă ceva mai grea. La depășiri, accelerația trebuie apăsată puțin înainte de începerea efectivă a manevrei, pentru a transmite sistemului necesitatea unei retrogradări, sau se poate utiliza modul manual.
Concluzionând, iată și răspunsul la întrebarea: De ce EDC? Pentru că este mai comod, digerabil chiar și de către șoferii care vor să țină în propriile mâini frâiele motorului, economic la consum și nu foarte scump.
Comentarii închise.