Home MagazinReportaje Salonul Auto de la Paris – Spectacol de mică amploare

Salonul Auto de la Paris – Spectacol de mică amploare

de Dan Damian
Salonul Auto de la Paris - Stand Renault

Salonul Auto de la Paris a fost chiar unul de auto, dar amploarea sa este de nerecunoscut. Foarte putini expozanți, puține noutăți, o experiență care pare să arate că acest eveniment, altădată grandios, se stinge rapid.

Poate că pare cam radical ce am scris puțin mai sus, dar aceasta este realitatea. Tot mai mulți constructori refuză să plătească sume importante pentru a fi prezenți la cele trei mari saloane auto europene. Ce s-a întâmplat la Paris nu este deloc o surpriză, schimbările au început chiar de anul trecut, când Salonul Auto de la Frankfurt s-a mutat la Munchen, dar nu a mai fost salon auto, ci unul de mobilitate. Apoi, tradiționalul (anual) salon auto de la Geneva s-a mutat în… Qatar. Așadar, cel de la Paris a rămas ultimul “pe stil vechi” în sensul că, după ediția anulată din 2020, a rămas anul acesta tot la titulatura de “salon auto”. Am fost acolo și, da, e salon auto, dar unul care n-are nici o legătură cu amploarea ultimului, cel din 2018. Dacă atunci băteai recorduri de activitate fizică între multe hale cu expozanți, acum nici nu te poți lăuda că faci mai multă mișcare ca într-o zi obișnuită. Ca să fiu mai clar, anul acesta doar două hale au găzduit (și) standuri ale producătorilor de mașini, a treia fiind doar complementară, cu diverși expozanți tangențiali cu domeniul auto. Și asta nu e tot, cel puțin la nivel de impresie artistică. Par amănunte nesemnificative, dar spun multe despre viitorul unor astfel de evenimente: nici un fel de mochetă pe spațiile dintre standuri nu a fost anul acesta (după 20 de ani de participare la cam toate saloanele auto europene remarci imediat astfel de aspecte), la fel cum am remarcat și multe spații “moarte” – adică nefolosite, între standuri.

Salonul Auto de la Paris - Stand Dacia

Impresia inițial amară a fost puțin îndulcită de premiera câtorva modele/concepte importante, inclusiv pentru piața din România, dar și de discuțiile cu oficiali Renault/Dacia de top, de la care am aflat câteva informații interesante despre aceste două mărci apropiate românilor.

Ca să o luăm cu începutul, Renault, aflat acasă, a avut cel mai consistent stand, cu cele mai multe noutăți, alături de Dacia. În rest, Alpine, Peugeot, DS și Jeep, dintre constructorii consacrați. Atât – incredibil de puțin. Oricum, noutățile au fost excelent puse în valoare.

Renault 4Ever Trophy

Acesta este un concept, dar unul important, pentru că va fi pe piață din 2025. Bine, nu chiar în forma pe care o vedeți la salon, pentru că francezii au fost suficient de excentrici încât plaseze compresoare de aer în fiecare roată, în stilul mașinilor de rally-cross. Mai domolit, dar primul SUV electric de clasă mică din portofoliul Renault are avantajul unui design retro excelent, interpretat în versiune modernă, la 60 de ani de la debutul originalului.

Renault 4Ever Trophy + Gilles Vidal

Noul Renault 4 va fi construit pe platforma CMF-BEV, aceeași pe care rulează și Renault 5, la hub-ul ElectriCity din Nordul Franței. O altă noutate, dezvăluită la salon chiar de Luca de Meo, CEO-ul Renault, a fost Renault 5 Turbo 3E, un spectaculos concept tot de inspirație retro, dar construit ca mașină de drift (380 CP, baterie de 42 kWh și 0 -100 km/h în 3,5 secunde). În spatele acestui mic monstru electric a stat Renault 5. După ce acum un an l-am văzut sub formă de concept la IAA Munchen, mă așteptam la modelul de serie. Nu, la Paris a fost același concept, dar e adevărat că, la cum este desenat, n-ar trebui să primească modificări importante de design pentru producția de serie care va începe în 2024. Și dacă tot am văzut trei modele inspirație de retro aliniate în centrul standului Renault l-am întrebat pe Gilles Vidal (Director Design Renault) dacă va continua în acest stil pentru noile sale modele electrice, care, apropo, peste doi ani vor fi doar electrice în segmentul B. A lăsat să se înțeleagă că am mai putea vedea astfel de interpretări retro, dar nu aceasta este direcția de design pentru viitor, ci estetica modernă a conceptul Scenic Vision, expus și el la Paris. Pe lângă declarația de stil, Scenic Vision tatonează propulsia cu pile de combustibil, despre care Renault crede că va putea fi o realitate uzuală din 2030, când ar trebui să existe deja o castă rețea de puncte de alimentare cu hidrogen. Scenic Vision are propulsorul de 160 kW al lui Megane E-Tech electric montat pe puntea spate, rezervor de 2,5 kg de hidrogen în partea din față și promite autonomie de 800 km cu oprire de doar 5 minute pentru alimentarea cu hidrogen.

Austral și RENO

Și noul Renault Austral, înlocuitorul lui Kadjar, a debutat public în cadrul salonului parizian. Acesta va fi disponibil într-o versiune hibridă de 200 CP și alte trei motorizări mild-hybrid de 130, 140 și 160 CP. Oricum, veți putea citi primele noastre impresii de la volanul lui Austral în următorul număr al revistei. Pe lângă modelul normal, am putut vedea în premieră la Paris versiunea Austral Esprit Alpine. Aceasta folosește elemente decorative inspirate de sportivitatea mărcii Alpine și va fi nivelul de echipare de top pentru Austral și nu numai.

La finalul prezentării susținute în standul Renault, Luca de Meo a schimbat câteva cuvinte cu RENO. Acesta este un asistent virtual cu care poți vorbi în limbaj natural, în genul Siri din ecosistemul iOS. Va debuta în 2024 pe Renault 5 și un an mai târziu va fi implementat și pe Renault 4. Apoi, probabil se va generaliza în gama Renault.

În standul Alpine, marca sportivă a grupului Renault, care se pregătește de electrificare completă, am văzut în premieră conceptul Alpenglow. Impresionat și fantezist în același timp, Alpenglow reprezintă viziunea mărcii franceze asupra motorsportului curat din viitor. Cu o caroserie realizată din carbon reciclat, multe elemente transparente la interior, conceptul francez aduce în prim-plan și o tehnologie insuficient explorată până acum, dar în care Alpine crede – cea a propulsiei cu hidrogen, dar nu este vorba de pile de combustibil, ci de motor cu ardere internă a hidrogenului, a cărui singură emisie este… aburul.

Hibridizare publică

Standul Dacia de la Paris s-a concentrat pe afișarea noii imagini de marcă, pe care v-am și prezentat-o în numărul anterior al revistei. Toate modelele Dacia au fost prezente, iar lângă acestea am văzut sistemul hibrid de propulsie al modelului Jogger Hybrid care va debuta anul viitor. Într-o mare de mașini în noua culoare Lichen Kaki am găsit și Dacia Duster Mat Edition, o versiune de colecție, spune constructorul român, vopsită în culoarea Comet Grey, mată (premieră pentru Dacia). Această versiune, care vine cu jante negre de 17 inchi și (altă premieră!) antenă stil aripioară de rechin este una de vârf, care vine într-o singură configurație, cu motorul TCe de 150 CP și cutia EDC. O veți putea comanda peste câteva luni și va fi chiar o versiune de colecție, pentru că doar câteva sute de exemplare vor fi disponibile.

Tot la Dacia am avut și câteva discuții cu oficiali francezi pe tema viitorului tehnic al mărcii românești. Astfel, Didier Michaud (Platform & Powertrain Leader) ne-a spus că Dacia va trece la hibridizare și electrificare completă în ultimul moment, adică atunci când legislația nu va mai permite altceva. De asemenea, deși nu se cunosc încă detaliile noilor norme Euro 7, pentru că au tot fost amânate, oficialul francez a mai spus că, pentru a le putea respecta, Dacia va renunța la motorul de 1.0 litri și va trece, probabil, la cel de 1,2 litri. Explicația este simplă, motorul de un litru este prea mic pentru a putea avea emisii drastic reduse, mai ales în sarcină. Așa că, de la downsizing, se face puțin upsizing, dar nu vă așteptați, totuși, la motorizări de peste 1,3 litri. Pe de altă parte, Dacia va continua să ofere motorizările alimentate cu GPL, care reprezintă deja puțin peste 30% din vânzările actuale, ca măsură de reducere a noxelor, dar și pentru costuri de operare mai mici ale clienților. Și, tot legat de Euro 7, scumpirea mașinilor din cauza modificărilor necesare respectării unor norme mai dure va fi de ordinul sutelor de euro.

Electric, dar capabil

Marca Jeep a avut propriul stand la Paris, unde a expus un singur model. Cel mai important în acest moment, pentru că este primul cu propulsie electrică al mărcii americane. Este vorba despre Avenger, desigur, cel mai mic Jeep, poziționat sub Renegade. Am crezut că mi se va părea prea mic în realitate, dar nu-i deloc așa. Are linii armonioase și arată foarte bine. Și cum Avenger este primul EV Jeep, cu debutul programat anul viitor, constructorul american l-a vrut integrat în tradiția Jeep, așa că l-a echipat cu sistemul SelecTerrain, deși are doar tracțiune față. Motorul electric de 156 CP și 260 Nm al lui Avenger este alimentat de o baterie de 54 kWh, iar autonomia oficială este de 400 km (550 km în ciclul urban). Nu este o surpriză faptul că acesta este exact pachetul tehnic al modelelor Peugeot e-308 și Opel Astra-e. La câțiva metri distanță de modelul de serie am văzut și conceptul unui Avenger 4×4, echipat cu protecții de caroserie, pneuri de off-road și cu garda la sol mai mare. Este un exercițiu prin care Jeep tatonează terenul pentru un Avenger cu tracțiune integrală, care ar trebui să aibă două motoare electrice.

În România nu avem la acest moment prețuri pentru Avenger, dar în Franța modelul de debut, 1st Edition, are un preț de pornire de 39.500 euro.

Stil autohton

Și standul Peugeot, destul de îngrămădit, a avut premiere mondiale. Am văzut noul 408, corespondentul lui Citroen C5 X în gama Peugeot, o mașină care arată mult mai elegant decât C5 X și utilizează aceeași gamă de motorizări: una de 130 CP și două PHEV-uri de 180 CP și 225 CP. Evident, 408 a fost highlight-ul standului, un exemplar fiind învârtit la 360 grade într-o cupolă transparentă. Nu a lipsit nici supercarul Peugeot 9X8, care va participa anul viitor la ediția cu numărul 100 a cursei de anduranță de la LeMans. 9X8 are propulsie hibridă, formată dintr-un V6 biturbo de 707 CP în spate și un motor electric de 272 CP pe puntea față. Tot aici am mai putut vedea și noua versiune a modelului e-208, cu motorul de 156 CP și bateria mai mare, de 51 kWh, care îi permit să atingă autonomie de 400 km.

Marca DS s-a prezentat cu facelift-ul lui DS 3, care a renunțat la denumirea Crossback, iar versiunea electrică, E-Tense promite acum autonomie de 402 km. Modelul DS 7 s-a prezentat tot cu un facelift discret, iar DS 9 Opera Premiere a arătat până unde poate merge luxul pe care DS l-a vizat încă de la crearea mărcii în 2015.

Revoluția chineză

Producătorii din China au avut o prezență consistentă la Paris. Începem aici cu cei de la VinFast, deși nu sunt chinezi, ci vietnamezi. VinFast a expus întreaga sa gamă de modele pur electrice: VF6 (clasa mică), VF7 (compact), VF8 (clasa medie) și VF9 (clasa mare). Designul este semnat de Pininfarina și Torino Design, nu arată deloc rău, dar este diferit de abordarea europeană. Datele tehnice afișate sunt cam vagi, dar ultimele două modele, VF8 și VF9, promit 408 CP și autonomie între 471 CP și 594 CP, la prețuri 62.900 și 82.950 euro (pentru piața franceză). VinFast oferă garanție de 10 ani în limita a 200.000 km.

Am mai văzut modelele mărcii Ora (din portofoliul Great Wall), care arată interesant. Mi-a plăcut designul modelului The Next Ora Cat (EV, 4×4, putere maximă 408 CP și autonomie 410 km), care combină spatele plonjat al unui Panamera cu ideea detaliilor unui Bentley. Modelul de clasă mică, Ora Funky Cat (171 CP, 400 km autonomie) are aceeași linie a părții frontale, dar un spate cam necomestibil pentru europeni. Prin preajmă au mai fost și modelele celor de la BYD (Han, Seal și Tang), plus nelipsiții Wey, cu SUV-ul lor Coffee 01, în versiune PHEV, cu autonomie electrică de 145 km.

Ce am remarcat la toate aceste modele chinezești (plus vietnamezii de la VinFast)? În primul rând interioarele care par mult mai bine făcute: display-uri mari, cu viteze bune de reacție la touch, asamblări care par să nu mai aibă nici o legătură cu ceea ce se întâmpla în urmă cu doar patru ani. Dacă le-ai putea accepta stilul estetic diferit, ar fi chiar tentante, mai ales că nu sunt deloc în urma europenilor la nivelul tehnologiei de propulsie electrică.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.