Red Bull înseamnă performanță, dar și spectacol. Are resurse pentru ambele și știe perfect să furnizeze doze substanțiale de adrenalină. Recent, a demonstrat-o și la București.
Formula 1 a renăscut în ultimele două sezoane, și asta se datorează în special celor de la Red Bull Racing, care au întrerupt dominația Mercedes din ultimii ani. Cumva, în F1 performanța de top are o anumită ciclicitate. Red Bull Racing a dominat copios campionatul în sezoanele 2010–2013, cu patru titluri consecutive pentru compania austriacă, avându-l pe Sebastian Vettel la volan. A urmat dominația Mercedes, până anul trecut, când Red Bull Racing a revenit în forță, cu olandezul Max Verstappen. Anul acesta se prefigurează un nou succes al acestei combinații și, la cum arată ultimele curse, nu cred că titlul se va mai decide în ultima etapă, ci mult mai devreme.
Dar Red Bull înseamnă și spectacol, pe care l-a dus la nivel de artă. Spectacol pentru oamenii care apreciază F1, dar și pentru amatorii de adrenalină. Acestea sunt motivele pentru care s-au născut evenimente de acest gen, cum a fost Red Bull Racing Show Run din București. Poate că ne este greu să ajungem la o cursă de F1, chiar și la cea mai apropiată, de pe Hungaroring, dar asta nu înseamnă că n-ar trebui să simțim fiorii unui motor de 750 CP turat la 18.000 rpm.
F1, drift și acrobații moto
Ceea ce s-a întâmplat în București a hrănit pasiunea multora pentru diferite discipline din motorsport, pentru că Red Bull Racing Show Run avut de toate. Monopost de Formula 1, două mașini de drift și acrobații moto. Iar Red Bull știe să-i aleagă pe cei mai buni. De exemplu, pilotul monopostului RB7 din 2011 este Patrick Friesacher, un austriac al cărui contact cu F1 a avut loc în 2005, când a concurat jumătate de sezon pentru Minardi. A fost unul dintre cei șase piloți care au participat la Marele Premiu al Statelor Unite când toți ceilalți s-au retras din motive de siguranță, după problemele legate de pneurile Michelin. Monopostul RB7 a încântat asistența cu sunetul înfiorător a motorului V8 aspirat și derapajele controlate, în care Patrick Friesacher s-a specializat.
Apoi, Elias și Johannes Hountondji, Red Bull DriftBrothers, au făcut spectacol la bordul modelelor BMW M4 special preparate și nu le-a fost deloc greu, pentru că ambii sunt printre cei mai buni piloți de drift din lume, cu rezultate notabile la astfel de competiții. Cei doi frați s-au remarcat prin ușurința cu care se coordonează în timpul drifturilor, plăcerea de a distruge pneuri și aspectul impunător al celor două mașini. Nu în ultimul rând a impresionat Aras Gibieža, dublu campion european la stunt riding, care deține recordul Guinness pentru cel mai lung wheelie fără mâini pe ghidon (580,81 metri). Știți când a stabilit acest record? Cu fix o săptămână înainte de show-ul de la București. Lecția de acrobație pe două roți a fost servită la ghidonul unui Kawasaki Ninja 636, iar pilotul lituanian a fost aplaudat îndelung pentru că acrobațiile sale nu păreau făcute cu o motocicletă de 200 kg, ci cu un BMX de câteva kilograme.
Peste 50.000 de oameni au participat la Red Bull Racing Show Run, un număr remarcabil, având în vedere durata de desfășurare de cam 3 ore. Piața Constituției și peluza din fața Palatului Parlamentului au fost pline.
Red Bull Racing Show Run a îmbinat motorsportul internațional cu tradițiile românești. A fost într-adevăr o imagine inedită să vezi un monopost înconjurat de 100 de călușari într-o reprezentație spectaculoasă a unei embleme identitare. Show-ul s-a încheiat într-un mod unic. Pentru prima oară într-o reprezentație live, cele trei mașini și motocicleta au luat cu asalt pista în același timp, la intensitate maximă, într-un un moment special, chiar înainte de venirea ploii, care a părut că așteaptă finalul evenimentului înainte să-și facă apariția. Reacția publicului a fost pe măsură, iar steagul României a fluturat la final, în uralele spectatorilor.
– INTERVIU –
Și pentru că am vrut să vedem ce este și în spatele unui astfel de show, l-am intervievat pe Chris Gregory, Support Team Coordinator Red Bull Racing Show Run, care ne-a spus cum poți ajunge la un asemenea spectacol cu o echipă de doar 15 oameni.
Cât timp durează organizarea unui astfel de eveniment și câți oameni sunt implicați în organizare?
Cam 3 luni ne ia să punem la punct toate detaliile. Este perioada minimă de care avem nevoie, dar cred că, la nevoie, ne-am descurca și cu mai puțin. Sigur, depinde și de locație – de pildă, vom avea un show în Las Vegas, în noiembrie, care este confirmat de circa 6 luni. Echipa cu care am venit aici are 11 membri, dar mai avem trei la Milton Keynes, la uzină, care ne ajută cu logistica. Cu mine, suntem 15 oameni care am organizat acest show.
Spectacolul din București este același cu cel pe care l-am putea vedea și în alte țări, cum ar fi Lituania sau țările din această parte a Europei?
În mare parte, da, cam aceeași coregrafie, dar depinde și de ceea ce oferă locul desfășurării. Aici, în București, este foarte bine, pentru că este mult spațiu, ceea ce îl ajută pe Patrick să se desfășoare mai amplu și să execute mai liber trasarea ce cercuri pe asfalt. E bine și pentru DriftBrothers, deoarece și ei au nevoie de spațiu, mai ales că lucrează în tandem. Da, coregrafia o stabilim împreună cu piloții și ne adaptăm la oferta de spațiu, ca să spun așa.
De ce folosiți un monopost din vechea eră a motoarelor V8, și nu unul actual, cu motorizare V6 hibridă?
Sunt mai multe motive. În primul rând, acest model RB7, din 2011, are o hibridizare (KERS) mică, care adaugă cam 100 CP. O poți scoate, și motorul termic funcționează perfect. La actualele motorizări V6, totul este mult mai integrat. Poți scoate hibridizarea, dar propulsorul pierde mult din putere și s-ar putea să nu mai funcționeze chiar bine. În plus, unitățile KERS actuale sunt foarte scumpe și greu de înlocuit în cazul în care se întâmplă ceva. Iar acest monopost din 2011 are și avantajul imaginii, fiind mașina care i-a adus lui Sebastian Vettel al doilea titlu din carieră, iar celor de la Red Bull, al doilea titlu la constructori. Este o mașină specială. Și sună mai bine decât actualul V6. Cam aceasta e corelația dintre mașinile din F1 și cele pe care le folosim la show-urile Red Bull. De exemplu, acum 10 ani foloseam monoposturi cu motoare V10. Și mai avem un motiv important. Până acum, puteam utiliza un monopost vechi de un an pentru show-uri și diverse activități promoționale, reclame etc. Acum, FIA interzice prin regulament folosirea mașinilor mai noi de 2 ani, deoarece este considerată test pentru echipa de F1, în afara programelor oficiale de teste. Așadar, în afara curselor, mașinile noi pot rula foarte puțin și doar în anumite condiții.
Cum întrețineți mașina pentru acest gen de evenimente? Văd că are o echipă de mecanici, dar este costisitor? Poate, schimbați motorul din când în când?
Evident, schimbăm anumite componente uneori, cu excepția șasiului, dar acest monopost este destul de fiabil și, evident, rezistă mult mai mult decât într-o cursă, pentru că nu e supus aceluiași regim de utilizare, la ceea ce facem noi este mult mai relaxat. Oricum, ca să fim siguri, am venit cu două mașini. Cealaltă nu rulează, este doar pentru piese de schimb.
Dar ar putea merge?
Sigur, dar atunci ne-ar trebui un al doilea pilot și o echipă de asistență mai mare, deci costuri mai mari. Uneori, la filmări, le folosim pe amândouă, dar există riscul ca, dacă uneia i se întâmplă ceva, să rămânem fără piese de rezervă pentru cealaltă, în situați în care, ulterior, și aceasta ar avea nevoie de piese. Nu este ușor să aducem piese de la uzină în timp util pentru un asemenea show, trebuie să le avem cu noi, ca se le putem înlocui rapid, la fața locului.
Cum vă pregătiți pentru acest gen de evenimente? Înțeleg că, aici, la București, nu s-a făcut niciun antrenament înainte.
Nu s-a făcut, pentru că nu aveam nevoie, aici facem ce am făcut cu câteva zile în urmă, la Vilnius, Lituania, așa că nu este nimic nou pentru noi sau piloți. Am ajuns cu vreo 3 zile înainte, dar am mers pe Transalpina, să filmăm.
Exact, acum 3 zile, mergeam pe Transalpina cu colegii mei și am văzut monopostul și echipele de filmare. Dar traficul era deschis. Ne poți spune ce s-a întâmplat acolo?
Da, am avut o filmare pentru Red Bull România și am folosit acest traseu superb, Transalpina. Nu am avut voie să închidem traficul pentru mai mult de 30 de minute, ca să nu creăm aglomerație, aceasta a fost decizia autorităților locale, așa că a trebuit să ne descurcăm în aceste condiții. Dar nu a fost o problemă. În luna octombrie a anului trecut, am filmat un monopost în New York. Nu ne-au permis închiderea traficului decât vreme de 5 minute, așa că toată lumea a trebuit să fie extrem de atentă, pentru ca totul să iasă bine din cât mai puține duble.
Piloții se antrenează special pentru aceste evenimente? Au anumite locuri unde pot exersa programul pe care-l desfășoară la show?
Nu neapărat. Patrick participă la tot felul de competiții, pe diverse circuite și se menține în formă. Cu monopostul, se înțelege foarte bine, are un foarte bun control asupra lui și știe ce poate și ce nu poate face cu mașina, în funcție de locul de desfășurare. Iar în ceea ce-i privește pe cei doi frați, ei sunt angrenați în competiții oficiale de drift, așa că fac mult antrenament, nu mai este nevoie de exersarea mișcărilor de la Show Run.
Cum te descurci cu situațiile neprevăzute? Să zicem că plouă, pur și simplu montați pneurile de ploaie și urmați programul inițial?
Da, putem performa și pe ploaie. Dar nu mai este la fel de spectaculos. Vitezele sunt mai mici, lipsește fumul din pneuri. Dar, da, facem show-ul și pe ploaie. Poate că ar fi mai dificil pe zăpadă, dar să știi că avem filmări pentru diverse reclame și materiale promoționale chiar și pe zăpadă. Am și un exemplu. Aveam o filmare cu Max Verstappen în Kitzbühel [Austria] și trebuia să conducă pe un drum de munte acoperit cu zăpadă. Aveam pneuri speciale pentru zăpadă, eram siguri că ne descurcăm cu ele, dar, când a ieșit cu mașina din boxă direct în zăpada moale, a rămas suspendată pe burtă. Nu puteam renunța, mai ales că erau și fani ai Red Bull și ai lui Max acolo, așa că nu ne-a luat prea mult să facem rost de niște lanțuri de zăpadă, custom made, și monopostul a putut rula chiar și în aceste condiții. Întotdeauna, ne adaptăm, găsim soluții, facem ceea ce ne-am propus. Acesta este spiritul Red Bull.