BMW a aplicat un facelift modelului Seria 3, care vine cu un nou interior, însă sistemul PHEV nu a fost modificat, păstrându-se bateria de 12 kWh. Este suficient în actuala conjunctură? Test cu BMW 330e xDrive.
În multe țări europene, modelele PHEV au ajuns o oaie neagră, ecologiștii reclamând faptul că proprietarii nu le încarcă la priză, astfel că poluează la fel de mult ca o mașină convențională, dar au profitat de bonusurile generoase oferite, care și în România sunt foarte atrăgătoare, de 26.000 de lei. În plus, în unele țări europene, precum Germania, s-a impus o limită minimă de autonomie electrică, de 60 km, pentru ca un PHEV să fie eligibil pentru bonus.
În acest context, deoarece 330e xDrive avea o autonomie WLTP de 60 km, BMW a decis să nu mărească bateria Li-Ion, care a rămas la 12 kWh (11,2 capacitate netă). E suficient? Da și nu prea. Pe o frumoasă vreme de început de octombrie, am reușit să parcurgem 46 km în mod electric. Nu e puțin, dar nici mult dacă ne uităm că rivalul Mercedes C 300 e poate merge electric aproape 100 km.
Reversul este că, păstrând bateria actuală, care are o capacitate sub jumătate din cea a noului Mercedes C 300 e
(25,4 kWh capacitate brută), BMW 330e xDrive are un portbagaj mai mare (375 de litri, față de 315 la Mercedes) și un compartiment suplimentar sub podeaua portbagajului, unde se pot depozita cele două cabluri de încărcare, cel pentru 220 V și cel pentru wallbox.
Acest lucru este posibil deoarece la BMW bateria e plasată sub banchetă și doar sub jumătate din podeaua portbagajului, rămânând astfel loc pentru compartimentul destinat cablurilor. Apoi, o baterie mai mică înseamnă și o masă mai mică, 330e xDrive fiind cu 200 kg mai ușor decât modelul concurent de la Mercedes.
De asemenea, bateria mai mică implică și o distribuție mai bună a maselor, spatele nefiind excesiv de greu. La conducere sportivă nu se simte aproape deloc influența masei suplimentare care apasă pe puntea din spate. Cu suspensie adaptivă M (1230 de euro), BMW 330e xDrive controlează foarte bine ruliul în modul Sport, fără a fi însă moale ca untul în modul Comfort.
Cu greu ai putea găsi în acest segment un model care să ofere un compromis atât de bun. Iar cu direcția având raport variabil, sensibilă și incisivă, BMW îți oferă bucuria dinamicii laterale chiar și în cazul acestui model PHEV. Subvirează puțin, distribuția maselor e ideală, spatele rămâne neutru, iar sistemul ESP reacționează la fel de progresiv ca la versiunile convenționale.
Cu 292 CP, sistemul de propulsie e puternic și are o forță deosebită inclusiv în zona turațiilor mici ale propulsorului termic, care este sprijinit de motorul electric de 109 CP și 265 Nm. În plus, sistemul de propulsie este incredibil de rafinat și nu îți dai seama aproape niciodată când cuplează sau decuplează motorul pe benzină. BMW Seria 3 PHEV a ajuns la perfecțiune din acest punct de vedere.
Ecrane tactile de la i4
Interiorul a primit noile ecrane tactile de la i4 și iX, cu o diagonală de 12,3 inchi pentru indicatoarele de bord și de 14,9 pentru sistemul multimedia. Arată high-tech, dar ergonomia nu este mai bună, pentru că multe comenzi au devenit tactile și sunt ascunse prin meniuri. Slavă Domnului că BMW a păstrat controllerul, care e în continuare cea mai intuitivă formă de acționare, și acesta dublează unele comenzi tactile, iar meniul climatizării poate fi accesat întotdeauna de la baza ecranului multimedia. Însă reglajul diverselor comenzi ale climatizării nu mai este la fel de simplu ca în cazul vechilor butoane fizice.
Iar în ceea ce privește modurile de rulare, BMW a complicat lucrurile. Nu mai există un mod Individual unic pentru reglajul trenului de rulare, ci câte un mod Individual pentru modul Electric și pentru cel Sport (plus Xtra Boost), dar nu și pentru modul Hybrid. Practic, în modul Hybrid nu știi în ce mod este reglată suspensia, direcția sau sistemul de propulsie, dar a apărut un mod Hybrid Eco, pe lângă Hybrid, care favorizează deplasarea electrică mai mult timp.
La fel ca la Mercedes, bateria nu se mai poate încărca în timpul mersului, utilizând motorul termic pe post de generator, pentru că acest lucru nu este viabil energetic, consumul de benzină crescând substanțial. Însă ca și înainte, poți conserva energia din baterie pentru o utilizare ulterioară. Noul schimbător de viteze, redus la un joystick, arată high-tech, dar nu mai permite schimbarea manuală a vitezelor.
Poți face acest lucru în continuare de la padelele din spatele volanului, ceea ce e plăcut la conducere alertă pe viraje, dar nu e practic pentru sistemul PHEV, la unii rivali padelele fiind folosite pentru a varia gradul de recuperare a energiei. În plus, BMW nu poate varia gradele de recuperare, lipsa excelentului mod Adaptive de la i4 fiind greu de explicat. De asemenea, bateria se încarcă cu putere mică, de maximum 3,7 kW.
Verdict
BMW demonstrează că o propulsie PHEV nu trebuie să facă rabat la plăcerea conducerii, iar sistemul PHEV impresionează prin rafinamentul de excepție al funcționării. Bateria mică a permis obținerea unui portbagaj suficient și nu a afectat dinamica de conducere, dar autonomia este mică, afectată și de lipsa unui mod Adaptive de recuperare a energiei. Iar ergonomia e în ușor regres.
DATE TEHNICE
Caroserie
Sedan cu 5 locuri. L × l × h: 4714 × 1827 × 1444 mm. Ampatament: 2851 mm. Portbagaj: 375 l. Rezervor: 40 l
Tren de rulare
Suspensie față MacPherson, spate multilink cu 5 brațe. Frâne cu discuri ventilate față și spate. Direcție servoasistată electric, cu raport variabil. Pneuri: Pirelli Cinturato 225/40 R18 față și 255/40 R18 spate
Transmisie
Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte
Propulsie
Motor termic, L4, turbo, 1998 cm3, putere maximă 135 kW (184 CP)/5000–6500 rpm, cuplu maxim 300 Nm/1350–4000 rpm. Motor electric putere maximă 80 kW (109 CP)/3140 rpm, cuplu maxim 265 Nm/100–2500 rpm. Putere sistem: 215 kW (292 CP). Cuplu maxim sistem: 420 Nm. Capacitate brută baterie: 12,0 kWh
Performanțe
0–100 km/h 5,8 s
Viteză maximă 230 km/h
Consum mediu 1,5 l/100 km
Preț de bază
BMW 330e xDrive 55.752 euro (50.552 euro, cu bonus Rabla Plus).