Deși a trecut printr-un facelift discret în 2012 și are 5 ani de la data lansării, BMW Seria 7 încă este capabil să atragă asupra ta mult mai multă atenție decât ai avea nevoie în mod normal.
Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș
Pentru a nu fi lăsat în ofsaid de lansarea noului Mercedes S-Class, care deja s-a prezentat și va fi disponibil la vânzare la începutul toamnei, BMW a înscris, anul trecut, luxoasa Serie 7 la un curs de perfecționare. Conștiincioasă de felul său, l-a absolvit cu notă foarte bună și a căpătat niște aptitudini greu de egalat. Probabil, cea mai importantă dintre ele este consumul de combustibil al versiunii de motorizare 740d. Cu aproximativ 7,5 l/100 km la drum întins și 10 în oraș, Seria 7 pare, în modul Eco Pro, un vegetarian convins, care se așază la masă mai mult pentru a socializa, și nu că îi este neapărat foame. Unde mai pui că, în cazul de față, vorbim și despre versiunea cu tracțiune integrală xDrive. Dar asta nu-i tot! Motorul biturbo de 3,0 litri e capabil să producă 313 CP și un cuplu maxim de 630 Nm, iar accelerația până la 100 km/h se realizează în doar
5.5 secunde.

Grupul motor-transmisie asigură performanțe la nivelul modelelor sport, dar fără a implica un consum de combustibil indecent.
Oricât de incredibile par cifrele astea pe hârtie, vă spun sincer că, de la volan, ai toate motivele să le crezi. Și cel mai plăcut este faptul că performanțele de automobil sportiv nu sunt livrate într-un mod brutal sau agasant, ci lin, fluent și consistent. Cutia de viteze automată face o treabă excelentă și nu lasă motorul să se manifeste nervos atunci când nu e cazul. La plecările de pe loc, mașina nu tresaltă, vitezele sunt schimbate cu o discreție totală, iar la kickdown este aleasă direct treapta optimă, fără ca retrogradarea să mai implice o alta intermediară. Obiectiv vorbind, grupului motor-transmisie nu prea ai ce să îi reproșezi, cu excepția modului mai puțin elegant și trepidant prin care motorul repornește la intervenția sistemului stop/start.
Audi A8 primește un facelift discret
Trenul de rulare rezolvă fără eforturi evidente orice atac de gherilă pe care drumurile stricate îl lansează asupra ta. Gropile mari sunt depășite cu un ușor balans de pachebot, iar cele mici și foarte aprige nu reușesc să scoată decât un sunet estompat al articulațiilor. Cine dorește dinamică, trebuie să treacă pe modul Sport sau Sport+, și caracterul oarecum gelatinos dispare în favoarea unor amortizoare ceva mai tari și a unui răspuns mai spontan la inputurile șoferului. Totuși, masa de aproximativ 2 tone și dimensiunile impozante nu pot fi mascate, așa că agilitatea fraților mai mici nu poate fi egalată.

Chiar și BMW Seria 7 rămâne o mașină construită în jurul șoferului. Cine vrea mai mult loc în spate trebuie să comande versiunea cu ampatament lung.
Fără a avea multe lucruri în plus față de Seria 5, habitaclul te îmbracă într-un mod impecabil. Bineînțeles, aici găsești tot ce are mai bun BMW, de la materiale folosite, finisare și până la sistemul multimedia intuitiv iDrive și scaunele cu numeroase posibilități de configurare. Nu lipesc nici head-up display-ul, nici sistemul Night Vision cu cameră în infraroșu. De asemenea, noul tablou de bord care a debutat odată cu faceliftul constă într-un display digital ce își schimbă grafica atunci când se trece pe modul Sport. Ca pasager pe banchetă, te bucuri de ecrane în tetiere și butoane ale sistemului iDrive în cotiera centrală, dar spațiul nu este la nivelul la care te-ai aștepta. Ca orice alt BMW, Seria 7 cu ampatament normal rămâne o versiune dedicată șoferului, iar cine vrea să călătorească în spate trebuie să se orienteze către versiunea L.
Test comparativ: sisteme electronice de stabilitate
Despre preț, nu cred că are rost să vorbim, pentru că acela care întreabă cât costă probabil că nu și-o permite. Oricum, dacă vreți să știți cât valorează respectul necondiționat al celorlalți participanți la trafic, vă spun că suma minimă pentru a putea intra în acest joc se învârte în jurul a 90.000 de euro. Dar nimeni nu se așază la masă fără să pulseze, așa că, în cazul de față, vorbim de peste 120.000 de euro. Nu pot să mai zic decât: La mai mare!
ams 07/2013
Comentarii închise.