De fapt, ar trebui să acordăm puncte pentru siguranță, confortul suspensiei și spațiu interior. Dar noi preferăm să ne răsfățăm cu abundența de cuplu, cu secvențe de aprindere energice și sunete de motor la volum maxim. Bine ați venit la testul comparativ a trei SUV-uri supersport: BMW X4 M Competition, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, Jaguar F-Pace SVR. Oh, da, oricum există un tabel de puncte la sfârșit conform schemei de test.
În trecut, compozitorii de operă se bazau pe limba italiană dintr-un motiv întemeiat: pur și simplu suna mai bine. Cu atât mai mult atunci când eufonia limbii se transpune în numele mașinilor. „Stelvio” este un astfel de exemplu. De fapt, Stelvio este doar numele italian al comunei Stilfs din Tirolul de Sud. În orice caz, „Stelvio” arată mai bine pe partea din spate a unui vehicul decât „Stilfs” sau chiar „X4 M” și „F-Pace”. Aceasta este o evaluare complet subiectivă care nu este inclusă în schema de testare de la sfârșitul acestui test comparativ.
La urma urmei, există lucruri mult mai importante de notat, chiar dacă cele mai multe dintre ele sunt doar de interes academic. Cei care cheltuiesc în jur de 100.000 de euro pe un SUV cu peste 500 CP o fac, de obicei, mai puțin pentru utilitate, cât mai ales pentru faptul că sunt pasionați de mașini, pentru care un motor plăcut din punct de vedere tehnic și estetic poate părea mai important.
Ceea ce ne aduce înapoi la Alfa. Dar de data aceasta doar pentru că vine înaintea lui BMW și Jaguar în alfabet. Stelvio 2.9 V6, așa cum este numit oficial conform listei de prețuri, are un motor cu șase cilindri montat longitudinal în față cu unghiul V-ului la 90 grade, fiind derivat în esență din motorul Ferrari turbo V8 care a debutat în 2013 pe California T și care este folosit și astăzi pe SF90 Stradale. Unghiul de 90 grade, care este nefavorabil pentru un motor V6, necesită un arbore cotit cu manetoanele la 120 de grade.
Acest lucru are ca rezultat un decalaj de aprindere de aprindere neuniform de 90 respectiv 150 grade, ceea ce conduce la o funcționare neregulată care se observă printr-un sunet specific nepotrivit. Și care – întâmplător – le amintește nostalgicilor de motociclete de sunetul unei vechi Laverda sau al unei Yamaha XS 750.
V6 cu gene Ferrari
Cu motorul lui SF90 Stradale, Stelvio nu împarte doar unghiul dintre liniile de cilindri, ci și dimensiunile cilindrilor: 86,5 x 82,0 mm pentru alezaj x cursă, ceea ce înseamnă că cilindreea are fix 2891 centimetri cubi. Motorul este supraalimentat de două turbocompresoare IHI până la 510 CP și 600 Nm disponibili de la 2500 rpm.
Motorul cu șase cilindri în linie de la BMW X4 M Competition se poate lăuda cu aproape aceleași cifre de performanțe. De asemenea, are o cilindree de aproape trei litri, are numele de cod S58 și este înrudit cu BMW B58 de la, de exemplu, 340i sau Z4 M40i. Față de B58, S58 are două turbine și în versiunea X4 M Competition produce 510 CP, dar dezvoltă un cuplu cu 50 Nm mai mare decât la X4 M și cu 150 Nm mai mult decât la 340i. Arborele său cotit are, de asemenea, manetoanele poziționate la 120 de grade, dar, întrucât este un motor în linie, doi cilindri se mișcă întotdeauna în tandem (1 cu 6, 5 cu 2 și 3 cu 4). Acest lucru are ca rezultat o funcționare lină și un sunet mătăsos.
Pentru a se asigura că motorul twin-turbo cu șase cilindri continuă să sune gutural, modelele Competition sunt echipate standard cu sistemul de evacuare sport M. Conform mapei de presă, flapsurile cu variație continuă din sistemul de evacuare permit o tonalitate a sunetului deosebit de variată. Desigur, aceasta este o chestiune de gust. Ceea ce este incontestabil, însă, este faptul că X4 M este cu doi dB(A) mai zgomotos la interior la 130 km/h în acest test decât Stelvio și F-Pace, care nici ele nu sunt exemplar de silențioase, înregistrând 70 dB(A).
Jaguar F-Pace P550 AWD SVR, așa cum este numit în întregime, este propulsat de cunoscutul V8 de cinci litri supraalimentat cu compresor mecanic din familia de motoare AJ V8, lansată pe vremea lui Ford. Acesta livrează 550 CP și 700 Nm la arborele său cotit. Experiența de condus este foarte dezinvoltă și fără efort, în ciuda sistemului de evacuare cu flapsuri oferit standard.
Dar chiar și în cazul unor motoare atât de emoționale, totul se reduce în cele din urmă la ceea ce se obține din ele. Puteți să exprimați acest lucru pur și simplu în cifre. Care, apropo, nu sunt atât de îndepărtate: Pentru toate trei, sunt necesare aproximativ patru secunde pentru a ajunge la 100 km/h, aproximativ 2,5 secunde pentru repriza de la 80 la 120 km/h și viteza maximă este de aproximativ 280 km/h. Câteva zecimi, câțiva km/h sau nu, probabil că nu joacă niciun rol la aceste motoare cu mulți cilindri. Ceea ce pare mai remarcabil este cât de diferite se simt cele trei SUV-uri puternice, deși par să facă același lucru.
Propulsorul BMW se ocupă de sarcinile de propulsie de toate tipurile cu o perfecțiune tehnocratică, o curbă de cuplu lină și o livrare a puterii bine dozată. Treapta de viteză corectă pare să fie întotdeauna cuplată înainte ca șoferul să-și dea seama că vrea să o cupleze. Așa că este rareori tentat să folosească padelele din spatele volanului pentru schimbarea treptelor de viteze. Acesta este un lucru bun, deoarece, atât din punct de vedere tactil, cât și funcțional, padelele din plastic cu aspect ieftin nu se potrivesc pentru o mașină atât de scumpă.
Alfa arată că acest lucru poate fi făcut mai bine. La fel ca Ferrari și Maserati, are padele fixate pe coloana de direcție. Acestea schimbă treptele de viteză cu un clic perceptibil și au o senzație de soliditate metalică care inspiră încredere. Așa că o să vă placă să le folosiți, pur și simplu pentru că este distractiv și pentru că nu se mișcă odată cu volanul ci rămân fixe. Nu că V6 ar avea nevoie de ele. Acesta urcă în turație mai liber și mai ușor decât motoarele concurenței, trâmbițează din eșapament și nu ascunde faptul că nu intenționează să se comporte mult mai diferit într-un SUV decât în berlina sportivă Giulia GTA sau, în versiunea cu doi cilindri în plus, în nobilul Ferrari Portofino decapotabil.
X4 M este mai economic
V8-ul din F-Pace este cu totul diferit. Acesta își extrage puterea din profunzimea cilindreei sale și din supraalimentarea cu compresor mecanic. Deoarece compresorul nu se bazează pe energia fluxurilor de gaze de eșapament, ci este acționat direct de arborele cotit, motorul reacționează mai spontan la comenzile de accelerare – în teorie. Practic, cei trei bolizi se plasează într-o sferă de putere în care astfel de diferențe devin nesemnificative.
Puterea cuplului motor care trece peste Jaguar atunci când se deschide accelerația este atât de mare încât viteza dorită este atinsă într-o fracțiune de secundă. Răspunsul motorului? Nu trebuie să ne punem această întrebare.
Chiar dacă pare lipsit de importanță pentru unii potențiali cumpărători: nici în cazul acestor SUV-uri sportive, consumul de combustibil nu este o chestiune minoră. Deci: BMW este cel mai economic, consumând uneori mai puțin de 10l/100 km. Alfa sau chiar Jaguar reușesc mai rar acest lucru. Jaguar plătește tribut în acest caz supraalimentării cu compresor mecanic.
Dar diferențele devin mai puțin pronunțate cu cât conduceți mai tare. Mai mult de 15 l/100 km curg doar atunci când un picior greu pe accelerație se întâlnește cu autostrada.
Alfa cu direcție fină
Cuvântul cheie autostradă. Cele trei modele ar trebui să se simtă ca acasă acolo, pentru că, la urma urmei, călătoriile rapide pe autostradă fac parte din competențele de bază ale acestor mașini puternice. În mod surprinzător, X4 M Competition nu este cel mai competent participant la test. Stabilitatea în linie dreaptă este prea sensibilă, iar direcția prea nervoasă. În plus, volanul ciudat de gros nu ușurează deloc lucrurile.
F-Pace P550 este mult mai relaxat, rulează mai stoic în linie dreaptă și poate fi condus mai calm în virajele rapide de pe autostradă. Doar denivelările pronunțate la rosturile transversale strică experiența rafinată de condus.
Cu o direcție fină și o suspensie fermă, Stelvio nu se ferește de liniile drepte lungi și de virajele de mare viteză. Cu toate acestea, nu ascunde faptul că ar prefera să fie pe alt teren. De exemplu, pe drumuri sinuoase, chiar dacă nu trebuie neapărat să fie vorba de pasul alpin cu multe ace de păr căreia îi poartă numele. Aici se remarcă faptul că Stelvio este mult mai ușor decât concurența și că virează la fel de curat pe cât de ușor.
Direcția nervoasă a BMW-ului limitează puțin plăcerea de a conduce, se opune schimbărilor de direcție cu mai multă insistență și, în general, nu pare la fel de pufoasă ca a agilei Alfa. Cu Jaguar este vizibil mai dificil, dar chiar și pentru o mașină de 2,1 tone este surprinzător de agilă în viraje.
O imagine oarecum diferită reiese din testele de conducere pe un circuit. În modul Race, cu sistemele de asistență complet dezactivate, Alfa se prezintă aici ca un supravirator sălbatic, care îl provoacă pe profesionistul de la volan cu puntea spate extrem de vioaie. BMW și, mai ales, Jaguar sunt mult mai neutre și mai sigure pe șosea.
Interior fin la Jaguar
Ceea ce se remarcă la F-Pace după faceliftul din 2020: efortul pentru un design mai valoros și coerent al interiorului și o operare mai bună. Acest lucru este valabil și pentru versiunea de top SVR, care se descurcă mult mai bine decât vechile versiuni F-Pace având tapițerie de piele fină, maneta cutiei de viteze automate cu priză bună care a înlocuit schimbătorul cu buton rotativ și cea mai recentă versiune a sistemului de infotainment Pivi-Pro.
Stelvio nu strălucește la fel de tare. Se remarcă faptul că interiorul și sistemul de infotainment provin dintr-o gamă mult mai ieftină. În habitaclu există o mulțime de plastic simplu, iar micul monitor de infotainment arată chiar ca o relicvă dintr-o generație mult mai veche de mașini.
Bineînțeles, X4 M beneficiază de operarea sofisticată și de experiența de fabricație BMW, deși ambianța interioară nu este prea mult personalizată față de modelele normale X3/X4. Apropo, dacă sunteți în căutarea unui SUV de familie: În mod surprinzător, micuța Alfa oferă cel mai mare volum de încărcare. Iar la Jaguar, pasagerii de pe bancheta din spate se simt cel mai bine tratați. Bineînțeles, acest lucru nu schimbă rezultatul acestui test comparativ: BMW este pe primul loc în ceea ce privește punctajul, deoarece nu-și permite aproape deloc slăbiciuni și este foarte bine echilibrat.
1. BMW X4 M Competition 644 puncte
Cu motorul twin-turbo cu 6 cilindri în linie twin-turbo puternic, frânele bune, trenul de rulare foarte neutru și cea mai bună ergonomie, BMW X4 M adună cele mai multe puncte.
2. Jaguar F-Pace SVR 611 puncte
F-Pace SVR este caracterizat de o ambianță interioară rafinată și de un motor puternic cu opt cilindri supraalimentat cu compresor mecanic. Punctele slabe sunt confortul suspensiei și masa mare.
3. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 599 puncte
Stelvio este mașina sport din acest test. Acesta prezintă slăbiciuni în ceea ce privește frânarea și manevrabilitatea pe pista de testare. Dar acest lucru nu va deranja prea mult comunitatea alfiștilor.
Model | Alfa Romeo | BMW | Jaguar |
---|---|---|---|
Stelvio 2.9 V6 Quadrifoglio | X4 M Competition | F-Pace P550 SVR | |
Propulsie | |||
Tip motor/nr. cilindri | V/6 | L/6 | V/8 |
Antrenare vilbrochen/supraalim. | Lanț/Turbo | Lanț/Turbo | Lanț/Compresor |
Cilindree cm3 | 2891 | 2993 | 5000 |
Putere maximă kW (CP)/rpm | 375 (510)/6500 | 375 (510)/6250 | 405 (550)/6250 |
Cuplu maxim Nm/rpm | 600/2500 | 650/2750 | 700/3500 |
Transmisie | Tracțiune integrală | Tracțiune integrală | Tracțiune integrală |
Cutie automată 8 trepte | Cutie automată 8 trepte | Cutie automată 8 trepte | |
Pneuri în test | 255/45 R 20 Y față 285/40 R 20 Y spate | 255/40 R 21 Y față 265/40 R 21 Y spate | 265/45 R 21 Y față 295/40 R 21 Y spate |
Tip pneuri | Pirelli P Zero PZ4 | Michelin Pilot Sport 4S | Pirelli P Zero PZ4 |
Mase și dimensiuni | |||
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locuri kg | 1935/525/5 | 2007/493/5 | 2135/455/5 |
Masă remorcabilă/cu frâne kg | –/– | 750/2400 | 750/2400 |
Sarcină plafon/cârlig remorcarekg | 95/– | 100/100 | 100/75 |
Lungime × lățime (cu oglinzi) × înălțime mm | 4701 × 1955 (2163) × 1689 | 4754 × 1927 (2138) × 1620 | 4762 × 1936 (2175) × 1670 |
Ampatament mm | 2818 | 2864 | 2874 |
Diametru de bracaj stg./dr. m | 12,5/12,4 | 12,2/12,0 | 11,9/12,0 |
Volum portbagaj l/VDA | 525/1600 | 525/1430 | 578/1428 |
Dimensiuni portbagaj L x l x h mic mm | 430 × 920 × 685 | 370 × 800 × 630 | 560 × 865 × 680 |
L × l × h mare mm | 1310 × 920 × 685 | 1210 × 800 × 630 | 1420 × 865 × 680 |
Înălțime prag de încărcare mm | 700 | 780 | 745 |
Lățime interioară față/spate mm | 1540/1520 | 1530/1485 | 1525/1465 |
Înălțime interioară față/spate mm | 1040/960 | 1020/910 | 1030/940 |
Spațiu de ședere standard mm | 750 | 700 | 730 |
Înălțime poziție de condus mm | 660 | 650 | 685 |
Consum/autonomie/ CO2 | |||
Consum în test l/100 km | 13,3 | 11,6 | 13,0 |
ams – eco/ cotidian/ sportiv | 9,9/13,4/15,9 | 8,8/11,5/14,9 | 10,5/13,1/15,3 |
Emisii CO2 în test g/km | 309 | 270 | 302 |
Consum WLTP l/100 km | 11,8 | 10,7 | 12,2 |
Emisii CO2 (WLTP) g/km | 267 | 244 | 275 |
Capacitate rezervor l | 64 | 65 | 83 |
Autonomie km | 481 | 560 | 638 |
Accelerații/viteză maximă | |||
Accelerații s | |||
0 – 80 km/h | 2,8 | 2,6 | 3,1 |
0 – 100 km/h | 3,9 | 3,8 | 4,2 |
0 – 120 km/h | 5,2 | 5,0 | 5,5 |
0 – 130 km/h | 6,0 | 5,8 | 6,3 |
0 – 140 km/h | 6,8 | 6,7 | 7,2 |
0 – 160 km/h | 8,9 | 8,6 | 9,1 |
0 – 180 km/h | 11,3 | 10,9 | 11,5 |
0 – 200 km/h | 14,3 | 13,9 | 14,5 |
0 – 240 km/h | 23,5 | 23,4 | 23,9 |
0 – 400 m | 12,1 | 11,9 | 12,3 |
Reprize s | |||
60 – 100/80 – 120 km/h | 2,0/2,4 | 2,1/2,4 | 2,0/2,4 |
Viteză maximă km/h | 283 | 285 | 286 |
Distanță de frânare | |||
de la 100 km/h rece m | 35,0 | 34,3 | 35,5 |
dela 130 km/h rece/cald | 61,7/60,2 | 58,0/57,1 | 59,2/60,1 |
Zgomot interior | |||
la 80 km/h ultima treaptă | 66 | 68 | 65 |
la 100 km/h dB(A) | 68 | 70 | 67 |
la 130 km/h dB(A) | 70 | 72 | 70 |
la 160 km/h dB(A) | 73 | 75 | 73 |
la 180 km/h dB(A) | 76 | 78 | 76 |
Prețuri | |||
Preț de bază euro cu TVA | 105.350 | 107.321 | 112.990 |