Home Teste Test comparativ: Ce alegem? Renault Zoe sau Clio hibrid?

Test comparativ: Ce alegem? Renault Zoe sau Clio hibrid?

de Dan Damian
Renault Clio E-Tech vs Renault Zoe

La finalul anului 2020, E-Tech 140 era primul Clio hibrid, care combina funcționarea eficientă a unui propulsor cu patru cilindri, a unui starter-generator și a unui motor electric. Rivala sa din acest test este Zoe R135 Z.E. 50, care poate parcurge 278 km cu bateria de 52 kWh.

Renault Zoe are o relație tumultoasă cu virajele. Merge totuși? Da, o poate face corect, dar într-un mod nesportiv. Pe unele piețe sunt disponibile, opțional, jante de 17 inchi, cu pneurile din față mai late cu 10 mm decât cele din spate, pentru a reduce tendința de subvirare, așa cum se întâmpla cândva cu versiunile sportive ale modelului compact Audi A3.

Renault Clio E-Tech vs Renault ZoeDin anul 2013 și până în 2016, mai puțin de 60.000 de exemplare s-au vândut în Europa, creșterile anuale fiind accelerate. Apoi au urmat creșteri fulminante pentru acest segment. În următorii 2 ani, 2017 și 2018, vânzările electricei de la Renault au totalizat aproape 68.000 de unități, mai multe decât în primii 4 ani la un loc, pe fondul apariției bonusurilor substanțiale acordate de unele state europene. După 45.129 de exemplare vândute în 2019, Zoe a atins recordul în 2020, când i-au lipsit mai puțin de 600 de exemplare vândute pentru a ajunge la 100.000 de unități comercializate pe tot cuprinsul Europei.

 Sistem hibrid foarte complex

În acest test comparativ, avem Clio E-Tech 140, cu un sistem hibrid care, conform celor de la Renault, combină 150 de patente. Ansamblul propulsiei constă dintr-o baterie de 1,2 kWh și un propulsor aspirat de 1,6 litri (91 CP), ajutat de un motor electric cu rol de electromotor-generator de 15 kW și un al doilea motor electric, de 36 kW, cu rol de propulsie. Acesta integrează transmisia multimodală fără ambreiaj, pe care Renault a construit-o din piese Lego Technik, la începutul dezvoltării sale, pentru a-i verifica modul de lucru.

Ansamblul transmisiei gestionează două trepte pentru motorul electric și patru pentru cel termic. Cele trei pictograme ale diagramei fluxului de energie de pe display-ul vitezometrului nu indică precis modul în care are loc propulsia, deoarece toate componentele electrice sunt comasate în simbolul unei baterii. Totuși, se poate observa că motorul electric antrenează de unul singur puntea din față, scurte perioade de timp, sau acționează împreună cu cel termic. Uneori, motorul pe benzină încarcă bateriile și lasă propulsia doar pe seama motorului electric. Renault vorbește despre 15 combinații posibile la acest capitol.

Renault Clio E-Tech vs Renault ZoeÎn oraș, de cele mai multe ori nu observi toată orchestrația tehnică, pentru că motorul cu patru cilindri pornește destul de discret, iar schimbările între tipurile de propulsie și între cele de trepte sunt, de obicei, line. În plus, pleacă destul de repede și se mișcă cu agilitate chiar și la reprize. La fel ca Zoe, recuperează sensibil mai multă energie în modul B.

Pe de altă parte, în afara orașului rularea nu este prea confortabilă, ba chiar deloc la creșterea sarcinii. În unele cazuri, la apăsarea hotărâtă a accelerației sistemul hibrid reacționează inițial cu un puternic sunet de motor turat, dar și cu o ușoară întârziere, iar propulsia lasă adesea loc de îndoieli referitoare la cei 140 CP ai sistemului, pe care Renault îi trece în fișa tehnică.

Renault Clio E-Tech vs Renault ZoeÎn viraje, hibridul francez nu este chiar la nivelul Clioului obișnuit, dar se simte mult mai precis și agil decât ruda sa electrică, Zoe. Asta se datorează în special setării mai echilibrate a trenului de rulare și tendinței mai reduse de înclinare laterală. În schimb, Zoe are suspensii mai moi, ceea ce se traduce printr-un confort mai bun la viteze de oraș, pentru că ruliul caroseriei este mai puțin accentuat.

 Țestoasa omniprezentă

În Clio E-Tech, estimăm că maximum un minut de rulare cu viteză maximă este suficient pentru a vedea mesajul „putere limitată“ pe bord, concomitent cu apariția indicatorului țestoasei. E cât se poate de amuzant că reptila devorează imediat 20 din cei 180 km/h pe care te-ai chinuit să-i atingi, iar motorul termic de 91 de cai nu are puterea de a se apăra.

În afara orașului, sistemul hibrid reduce raportul preț/performanță. Renault Clio E-Tech afișează un consum în test de 6,1 l/100 km și de 4,9 în proba eco, dar costă cel puțin 20.480 în echiparea Intens, cea a mașinii din test. Pentru 1600 de euro mai puțin există versiunea TCe 140, cu transmisie manuală și motor turbo de 140 CP. Propulsorul TCe 130, recent eliminat din gamă, poate fi un reper în acest caz, diferența de consum la 100 km fiind probabil de sub un litru.

Zoe R135 Z.E. 50 (135 CP) accelerează suficient de rapid în oraș și livrează puterea mai rapid, deși accelerația până la 50 km/h este cu două zecimi mai lentă decât a lui Clio (3,6 secunde versus 3,8). Pentru ambele însă, efectuarea depășirilor necesită ceva mai mult spațiu. Zoe nu doar că accelerează puțin mai rapid în depășire, dar o face și cu mai multă încredere, fără ezitarea ocazională a hibridului. Zoe poate ține ritmul și pe autostradă, dar viteza maximă limitată la 140 km/h impune un stil de condus ceva mai temperat.

Renault Clio E-Tech vs Renault ZoePână la urmă, este o mașină potrivită pentru distanțe medii, deoarece, cu un consum în test de 20,8 kWh/100 km, a putut rula 278 km, iar dacă excludem autostrăzile, autonomia reală crește la 357 km parcurși cu seninătatea unei țestoase. Modelul electric al francezilor se încarcă standard cu maximum 22 kW, dar, pentru 800 de euro, există un încărcător DC la 50 kW, absolut necesar dacă vă gândiți și la valoarea de revânzare a mașinii. Chiar și comparativ cu alte modele de clasă mică (Opel Corsa-e, 100 kW), valoarea maximă nu-i vreo referință, dar, conform fișei tehnice, Zoe se încarcă la 80% în cel puțin 70 de minute.

Cele două compartimente plasate sub podeaua portbagajului pentru cablurile de încărcare sunt practice, la fel ca și ușor accesibilul portbagaj de 338 de litri (Renault Clio E-Tech, 254 l). Totuși, când bancheta fracționabilă% 40:60 este rabatată se formează o suprafață denivelată, iar pragului de încărcare îi lipsește o protecție pentru vopseaua spoilerului. Și am mai observat o problemă în ansamblul altfel decent la nivel calitativ. Inginerii au rezolvat neglijent plasarea cablurilor de pe montantul central, așa că portiera le agață când se mișcă, ceea ce nu face decât să le afecteze inutil durabilitatea.

Renault Clio E-Tech vs Renault ZoeÎn spate, persoanele cu înălțimea de 1,8 metri sau peste stau cam incomod pe bancheta slab profilată, din cauză că spațiul pentru picioare de sub scaunele din față, precum și cel pentru cap sunt mult prea reduse. Capul atinge plafonul, astfel încât tetiera nu poate fi folosită când stai drept pe banchetă. Pe de altă parte, tunelul central este destul de jos, iar spațiul pentru picioare este în regulă.

Renault Clio E-Tech oferă 3 cm în plus și, cu toate că spațiul disponibil nu este peste media clasei, problemele lui Zoe nu există aici. În plus, mânerele exterioare ale portierelor din spate (la ambele mașini, la nivelul montantului) sunt mai dificil de acționat, dar lipsește spațiul de sub planșeul portbagajului.

Renault Clio E-Tech vs Renault ZoeÎn față, scaunele lui Renault Clio E-Tech nu sunt doar mai bine profilate, ci și mai bine poziționate decât ale lui Zoe, care sunt montate prea sus. Astfel, unele semafoare nu pot fi observate nici de pe banchetă, dacă nu te apleci. Pe de altă parte, suportul lombar ajustabil este doar opțional la Zoe și poate fi comandat doar cu scaunele din piele, pentru 1000 de euro. Mai trebuie spus și că doar Clio are cotieră, deși este atât de scurtă, încât nu o poți folosi când ții ambele mâini pe volan, iar în cazul ambelor mașini, cotierele de pe portiere au un capitonaj prea subțire.

 Mai multe opțiuni pentru Clio

Pe lângă sistemul de cruise control adaptiv, doar la Clio avem și o cameră cu vedere la 360 de grade, care ajută la manevrarea în spații mici, în ciuda rezoluției slabe. Tot numai la Clio există în dreapta oglindă retrovizoare cu secțiune asferică, care împiedică celelalte vehicule de pe drum să dispară în unchiul mort. Detectoarele de unghi mort costă 200 de euro la Clio, dar, la fel ca display-ul de 10 inchi al tabloului de bord și sistemul de navigație, sunt în echiparea de serie la Zoe Intens, care costă de la 33.620 euro.

Renault Zoe 50Display-ul central vertical de 9,3 inchi costă în plus la ambele mașini, însă are o rezoluție mai bună decât cel standard, de 7 inchi, și ajută la vizualizarea mai bună a hărților navigației. Atât la Clio, cât și la Zoe, operarea se bazează pe câteva butoane, sistemul de climatizare eficient are trei comutatoare rotative, iar sistemul multimedia cu suprafață tactilă este bine structurat, dar uneori reacționează cu întârziere.

Oricât de atractive par mașinile electrice, Zoe nu a reușit să se impună în acest test, în ciuda deficiențelor sistemului de propulsie al lui Clio E-Tech. Nu a fost suficient pentru Zoe nici chiar faptul că am luat în calcul cât de generos este statul (plătitorii de taxe) cu mașinile electrice în acest moment.

 Text: Thomas Hellmanzik/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Achim Hartmann

RenaultClio E-Tech 140 Intens
Zoe R135 50 Intens
Propulsie
Tip motor/nr. cilindriL/4Motor electric sincron/–
Antrenare vilbrochen/supraalim.lanț/––/–
Cilindree cm31598
Putere maximă kW (CP)/rpm67 (91)/5600
Cuplu maxim Nm/rpm144/3200– 
Putere motor electric kW (CP)51 (69)1)100 (135)
Putere sistem kW (CP)103 (140)
Cuplu maxim Nm205245
TransmisieTracțiune față,Tracțiune față,
cutie multimodalăcutie cu
raport fix
Pneuri în test față205/45 R 17 H215/45 R 17 V
spate205/45 R 17 H205/45 R 17 V
Michelin Primacy 4Michelin Primacy 4
Mase și dimensiuni
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locuri kg1297/461/51550/438/5
Sarcină remorcabilă/cu frâne kg655/900–/–
Lungime × lățime mm4050 × 17984087 × 1787 
(cu oglinzi) × înălțime(1988) × 1440(1945) × 1562
Ampatament mm25832588
Diametru de bracaj st./dr. m10,8/10,710,5/10,9
Volum portbagaj l/VDA254/1096338/1225
Înălțime margine de încărcare mm755705
Lățime interioară față/spate mm1370/13601385/1385
Înălțime interioară față/spate mm1010/9301010/920
Spațiu de ședere standard mm680650
Înălțime poziție de condus mm480600
Consum/autonomie/CO2
Consum în test   la 100 km6,1 l20,8 kWh
ams – eco/cotidian/sportiv4,9/5,9/8,2 l16,2/21,1/24,0 kWh
Emisii CO2 în test2) g/km14283
Consum WLTP total l/100 kmSuperEnergie
4,5 l17,7 kWh
Normă de poluareEuro 6d
Emisii CO2 (WLTP) g/km990
Capacitate rezervor/baterie 39 l/1,2 kWh (brută)–/52 kWh (netă)
Autonomie eco/în test km796/639357/278
Accelerații/viteză maximă
Accelerații s
0–   80 km/h7.46.7
0– 100 km/h10.29.7
0– 120 km/h13.813.8
0– 130 km/h17.516.3
0– 140 km/h20.319.7
0– 400 m17.417.1
Reprize s5,4/6,45,3/7,1
60–100/80–120 km/h
Viteză maximă km/h180140
Distanță de frânare
de la 100 km/h cald/rece3) m34,9/35,636,2/36,8
Zgomot interior
la   80 km/h ultima treaptă6866
la 100 km/h dB(A)7068
la 130 km/h7373
Teste dinamice
Slalom 18 m TC/ESP on/off62,3/61,3/
Dublă schimbare de bandă km/h128,2/124,5/
Preț
Preț de bază                            euro 2048033620
Preț de bază cu Rabla Plus5)     euro 1957124511

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.