Home Teste Test comparativ Hyundai Tucson, Renault Austral, Seat Ateca: Aplauze pentru toți trei

Test comparativ Hyundai Tucson, Renault Austral, Seat Ateca: Aplauze pentru toți trei

de Răzvan Măgureanu
test comparativ Hyundai Tucson, Renault Austral, Seat Ateca

Rețeta de succes pentru un SUV compact? Spațiu din belșug combinat cu o poziție înaltă a scaunelor și tehnologie (de propulsie) modernă. Dar ceea ce contează mai presus de toate este un aspect aparte. Acestea sunt ingredientele pe care Renault le folosește pentru a prepara noul Renault Austral. Singura întrebare este dacă Hyundai Tucson și SEAT Ateca au ceva mai bun de oferit.

Haideți să renunțăm la o introducere lungă! Consacratul Hyundai Tucson și familiarul SEAT Ateca se confruntă astăzi cu noul Renault Austral. Iar acesta este în prim-plan. Cu Renault Austral, francezii au reinventat complet modelul Kadjar și folosesc acum platforma CMD CD, la fel ca actualul Nissan Qashqai.

În comparație cu predecesorul său, dimensiunile lui Austral nu au crescut aproape deloc. La 4,51 m, este doar puțin mai înalt decât Hyundai Tucson, dar clar mai înalt decât SEAT Ateca, cu 13 cm. Asta nu îl face mai bun, mai ales că suprafața vitrată îngustă a geamurilor afectează vizibilitatea în toate direcțiile. Ne instalăm în mașină, pe scaunele cu suport lateral relativ slab și reglaj electric opțional și cu tetierele care ies mult în față. Prima impresie e că-i foarte șic. Plasticele moi îmbunătățesc vizibil interiorul cu aspect futurist, iar Alcantara se regăsește chiar și pe ușile din spate – aici nu prea merge comparația cu SEAT Ateca, care arată ieftin.

Acest lucru este valabil și la nivelul operării. De fapt, e mai ușor să te orientezi în Renault Austral dacă ai stat anterior în noul Megane E-tech electric. Și asta are părțile sale bune, pentru că Google oferă acum divertisment. Sistemul de infotainment învață din ce în ce mai mult și poate nu numai să navigheze online și să raporteze starea vremii, ci și să controleze funcțiile vehiculului prin comandă vocală.

Sprijinit de cotiera glisantă, șoferului îi place, de asemenea, să se plimbe cu degetul pe displayul vertical. Acesta este plăcut cu viteza sa de reacție și rezoluția ridicată, cel puțin atât timp cât displayurile nu au reflexii, ceea ce se întâmplă în lumina puternică a soarelui. Există însă mai puțină claritate la volan.

În partea dreaptă, Renault Austral insistă asupra satelitului pentru comanda radio, tipic mărcii. Acest lucru nu ar fi atât de rău dacă comenzilor ștergătoarelor de parbriz nu li s-ar alătura un selector automat de viteze în stil Mercedes. Te-ai putea dezorienta aproape la fel de repede ca în i-Cockpitul Peugeot. Cel puțin Renault păstrează oarecum normalitatea cu butoanele mari pe volan.

Renault Austral: Ciudat, dar bine
Un lucru practic ar fi că oglinda convexă din spațiul pentru ochelari din plafonieră îți permite să-i vezi mereu pe cei mici aflați pe banchetă. Adulții stau acolo mai confortabil decât în Ateca, dar mai puțin lejer decât în Tucson. Opțional, doar la Austral poți culisa bancheta, cu 16 cm. Cu toate acestea, obiectele mai mici tind să dispară (fără a le mai găsi vreodată) în spațiul care se formează după culisare. Spătarul banchetei, fracționabil 60:40, se rabatează de la distanță, dar creează o nouă treaptă în portbagaj, care îngreunează încărcarea.

test comparativ Renault Austral

De îndată ce totul este depozitat în siguranță, suntem gata de plecare. Spre deosebire de concurența sa, Renault Austral cuplează motorul cu patru cilindri, de 158 CP nu la o transmisie cu ambreiaj dublu, ci la o cutie CVT. Dar, dacă te aștepți să plece rapid cu ajutorul cuplului de 270 Nm, vei fi dezamăgit. Acestui mild hybrid îi lipsesc nu doar rafinamentul, ci și spontaneitatea și forța de tracțiune.

Modelul de 1,6 tone ezită la plecarea de pe loc și are nevoie de peste 10 secunde pentru a accelera până la 100 km/h. Cea mai mare parte a timpului este pierdută din cauza cutiei de viteze CVT. Pe autostradă, trenul de rulare tresare constant, ca și cum schimbările de treaptă ar avea loc tot timpul, deși avem o transmisie cu variație continuă. Agitația dispare abia când șoferul slăbește accelerația. Apoi, în proba eco, consumul de 6,4 l/100 km se apropie de al modelului Ateca (6,1; Hyundai 6,0).

De asemenea, SUV-ul francez trebuie să fie condus cu grijă pe drumurile secundare. Volanul aplatizat răspunde implicit la întrebarea legată de viraje – direcția îi oferă puțin feedback șoferului, iar virajele rapide se termină de obicei în subvirare. Pe circuitul de testare, Austral a trebuit condus cu atenție printre jaloane, dar a beneficiat de aderența bună a pneurilor Michelin Pilot Sport 4 S.

test comparativ Renault Australtest comparativ Renault Australtest comparativ Renault Australtest comparativ Renault Australtest comparativ Renault Austral

Cu toate acestea, nu există niciun semn al spiritului Alpine sugerat de generoasa linie de echipare Techno. Însă cel puțin frânele sunt la fel de bune ca ale lui Tucson, cu valori de sub 35 m de la 100 km/h. Astfel, cele două modele frânează de la 100 km/h cu peste un metru mai scurt decât Ateca. Însă trebuie să te obișnuiești cu senzația de moale la acționarea pedalei, în condițiile utilizării normale. Și apropo de moale, la început ai impresia că Austral are o configurație foarte confortabilă. Dar, cu cât forțezi puțin nota, cu atât suspensia și amortizoarele devin mai puțin receptive.

Hyundai Tucson: Normalitate calmă
Da, Tucson e cel mai bun la amortizare dintre cele trei modele, deși există multă mișcare în suspensia sa. Mai ales când drumul devine sinuos, contracarează încrederea excesivă a șoferului cu o subvirare sigură. După cum se poate vedea, coreeanul nu este prietenul virajelor rapide.

În condusul de zi cu zi, motorul său turbo pe benzină, de 1,6 litri pare mai puțin încordat, dar nu se simte atât de puternic pe cât sugerează cei 150 CP și 250 Nm, mai ales în timpul reprizelor. Cel puțin, cutia cu două ambreiaje și șapte trepte schimbă discret, iar tehnologia de 48 V ajută la pornirea rapidă a motorului în traficul urban, dar fără ca SUV-ul să fie deosebit de economic. În România, versiunea de 150 CP nu are mild hybrid, ci doar cea de 180 CP, care vine standard cu o cutie DCT cu șapte trepte și tracțiune integrală.

test comparativ Hyundai Tucson

Pe de altă parte, Hyundai e foarte atent, Tucson închizând automat geamurile în cazul în care trecerea printr-un tunel ar putea afecta serios calitatea aerului din habitaclu. În interiorul arătos, șoferul ajunge intuitiv la butoanele și padelele de pe volan, precum și la câmpurile tactile separate ale sistemului automat de climatizare.

Și te poți relaxa pe scaunele poziționate sus, care îți încălzesc spatele în timp ce selectezi pe ecranul sistemului de infotainment sunete din natură care să te relaxeze. Pentru a avea și mai mult spațiu la picioare, cei din spate pot muta scaunul pasagerului din față cu ajutorul butoanelor de pe spătarul scaunului din față și își pot regla spătarul. În privința bagajelor, Tucson dispune de cel mai mare portbagaj, de 577 până la 1759 litri (Renault: 500–1525 l; SEAT: 510–1604 l), chiar dacă bateria sistemului mild hybrid de 48 V e plasată în podeaua acestuia.

Deci este totul perfect? Ei bine, din când în când, coreenii exagerează cu notificările. De exemplu, există în mod constant avertizări și mesaje, fie că este vorba de urcarea și coborârea din mașină, deschiderea hayonului sau sistemele de asistență la conducere. Controlul adaptiv al vitezei de croazieră (doar la echiparea de top, Luxury) ajustează bine distanțele și menține cu fidelitate banda de rulare. Cu toate acestea, recunoașterea semnelor de circulație interpretează limitele de viteză la fel vag ca și concurența, ceea ce le costă puncte pe toate trei. Pe de altă parte, la schimbarea benzii de circulație se poate supraveghea nu numai unghiul mort, ci și mașina din el (vizual), datorită afișajului video de pe displayul tabloului de bord.

test comparativ Hyundai Tucsontest comparativ Hyundai Tucsontest comparativ Hyundai Tucsontest comparativ Hyundai Tucsontest comparativ Hyundai Tucson

Seat Ateca: Oldie but Goldie
Da, încă nu trebuie renunțat la acest model care are deja o carieră de 8 ani, chiar dacă retragerea mărcii SEAT pare inevitabilă, iar viitorul se numește Cupra. Așadar, nu trebuie să ne așteptăm la alte revoluții, nici în design, nici ca feeling. Tot plasticul de aici pare aproape ieftin, dar asamblarea este solidă. În echiparea FR, Ateca are un preț decent, dar totuși e mai scumpă decât Tucson, este echipată mai degrabă funcțional și nu bate vreun record la nivelul sistemelor de asistență.

Dar cât de familiară e planșa de bord! Abia dacă trebuie să te gândești cum vei acționa comenzile. Există manete evidente pentru sistemele de asistare, butoane și role pe volan. Și comenzi rotative pentru computerul de bord, pentru climatizarea automată și pentru lumini. Doar meniul de infotainment este la fel de mic ca la Hyundai, iar controlul vocal ajută doar la navigație sau la apelarea unui contact telefonic.

test comparativ Seat Ateca

Deși SEAT-ul testat este echipat cu amortizoarele adaptive (opționale), setarea lor e mai degrabă sportivă și tensionată. Pe de altă parte, Ateca impresionează prin precizia direcției, agilitatea în viraje, fără intervenția permanentă a ESP-ului, și scaunele robuste cu reglaj lombar electric. În ceea ce privește spațiul și utilizarea acestuia, SEAT se situează între rivalii săi la nivelul portbagajului.

Opțional, hayonul poate fi operat electric, înălțimea podelei de încărcare este ajustabilă, iar spătarul banchetei cu spațiu de încărcare pentru schiuri poate fi rabatat într-un raport de 40:60. Cu 150 CP și 250 Nm măsurați, motorul respectă valorile producătorului, și la condus se simte chiar mai puternic. Propulsorul turbo funcționează bine chiar și la demaraj în combinație cu transmisia cu două ambreiaje și șapte trepte, care schimbă rapid și precis. În plus, motorul cu tehnologie de dezactivare a cilindrilor este cel mai economic din test, cu o medie de 7,7 l/100 km (Hyundai Tucson: 8,9; Renault Austral: 8,6). Și astfel, Ateca învinge la capitolul ecologie. Și merită să subliniem asta.

test comparativ Seat Atecatest comparativ Seat Atecatest comparativ Seat Atecatest comparativ Seat Atecatest comparativ Seat Ateca

Clasament final
1. Seat Ateca 1.5 TSI ACT  562 puncte 
Este cea mai plăcută la condus atât pe drumuri virajate cât și pe autostradă, are un motor puternic care îi conferă o dinamică excelentă și are cea mai bună ergonomie. Deși este singura fără sistem mild hybrid, consumă cel mai puțin datorită masei reduse.
2. Hyundai Tucson 1.6 T-GDO MHEV   553 puncte 
Coreeanul oferă cel mai bun confort la rulare, are cea mai mare sarcină utilă și cel mai mare portbagaj. Are de departe cel mai bun preț și cele mai bune condiții de garanție.
3. Renault Austral Mild Hybrid 160   508 puncte 
Oferă o ergonomie foarte bună și sistemul multiemdia cu Google este cel mai rapid și precis. Este cel mai rapid la probele dinamice în ciuda direcției amorțite și are faruri moderne. În schimb, e cel mai scump.

ModelHyundai TucsonRenault AustralSEAT Ateca
1.6 T-GDI MHEVMild Hybrid 1601.5 TSI ACT
Style+*Techno Esprit AlpineFR
PROPULSIE
Tip motor/nr.cilindriL/4L/4L/4
Antrenare vilbrochen/supraalimentarelanț/turbolanț/turbocurea/turbo
Amplasare motortransversaltransversaltransversal
Cilindree cmc3159813321498
Alezaj × cursă mm75,6 × 89,072,2 × 81,474,5 × 85,9
Putere maximă
kW(CP)/rpm
110 (150)/5500116 (158)/5250110 (150)/5000
Cuplu maxim Nm/rpm250/1500270/1800250/1500
Putere specifică
kW/l (CP/l)
68,8 (93,9)87,1 (118,6)73,4 (100,1)
Presiune supraalimentare barinc.1,21,4
Capacitate baie ulei l4,85,54,5
TracțiuneFațăFațăFață
Cutie de vitezeautomată, 7 trepte, DCTAutomată, CVTautomată, 7 trepte DSG
TREN DE RULARE
Suspensie fațăMacPhersonMacPhersonMacPherson
spateparalelogram deformabilparalelogram deformabiltip braț tras
Frâne fațădiscuri ventilatediscuri ventilatediscuri ventilate
spate discuridiscuridiscuri
Pneuri în test235/50 R 19235/45 R 20 Y235/40 R 19 Y
Tip pneuriContinentalMichelinBridgestone
PremiumContact 6Pilot Sport 4SPotenza S001
CAROSERIE
Lungime × lățime (cu oglinzi) x înălțime mm4500 × 1865 (2130) × 16504510 × 1825 (2083) × 16184381 × 1841 (2078) × 1615
Ampatament mm268026672638
Nr. locuri555
Sarcină plafon/cârlig remorcare kg100/10075/8575/88
Masă remorcabilă/cu frâne kg750/1650750/1800700/1600
Volum portbagaj l577–1759500–1525510–1604
Masă totală kg210020032150
Volum rezervor l545550
CONSUM/CO2
Consum mediu WLTP
l/100 km
6,36,06,7
Emisii CO2 WLTPg/km148141153
PERFORMANȚE
0–100 km/h s9,69,79,0
Viteză maximă km/h189174202
PREȚ
Preț de bază euro25.59734.00029.364
CAROSERIE
Lățime interioară față/spate mm1500/14651490/14801450/1445
Înălțime interioară față/spate mm1035/9701045/9701070/1010
Lungime șezut față/spate mm480/480520/505520/470
Spațiu standard pentru picioare mm770735740
Înălțime șezut față de carosabil mm660630590
Înălțime prag de încărcare mm730770680
Dimensiuni portbagaj mic (L x l x h) mm510 × 910 × 710410 × 865 × 710400 × 925 × 750
Dimensiuni portbagaj mare (L × l × h) mm1415 × 910 × 7101330 × 865 × 7101315 × 925 × 750
Masă proprie/sarcină utilă kg1563/5371610/3931438/502
Distribuție mase față/spate %58,5/41,556,8/43,258,5/41,5
Diametru de bracaj stânga/dreapta m11,4/11,411,6/11,610,9/10,9
CONSUM/AUTONOMIE/CO2
Consum în test l/100 km8,98,67,7
ams – eco/cotidian/sportiv (15/70/15%)6,5/8,9/11,46,4/8,5/11,26,1/7,5/10,1
Emisii CO2 după consumul în testg/km207200179
Emisii CO2 după consumul eco1)g/km152149142
Autonomie după consumul în test km606639649
PERFORMANȚE
Accelerații s
0– 50 km/h3,03,33,2
0– 80 km/h6,26,86,4
0–100 km/h9,110,19,2
0–120 km/h13,214,813,0
0–130 km/h15,619,015,6
0–140 km/h18,523,618,4
0–160 km/h26,933,926,1
0–400 m16,617,216,7
Reprize s
60–100 km/h5,35,85,1
80–120 km/h7,08,06,6
REZISTENȚĂ LA ÎNAINTARE
Putere consumată la 130 km/h kW (CP)35 (48)33 (45)31 (42)
DISTANȚĂ DE FRÂNARE
100–0 km/h, rece m34,734,936,4
100–0 km/h, cald m34,834,737,2
ZGOMOT INTERIOR
La 80 km/h dB(A)666766
La 100 km/h dB(A)676958
la 130 km/h dB(A)707270
TESTE DINAMICE
Slalom 18 m km/h 62,964,563,8
Dublă schimbare de bandă km/h 131,1136,1132,9

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.