Home Teste Test comparativ: Nissan Qashqai vs Toyota Corolla Cross – Mișcare alternativă

Test comparativ: Nissan Qashqai vs Toyota Corolla Cross – Mișcare alternativă

de Dan Damian
Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross

Nissan a poziționat un inteligent sistem de propulsie alternativă, cu numele e-Power, între cel electric și cel clasic, cu motor termic. Cum se descurcă acesta sub capota lui Qashqai în comparație cu tehnologia hibridă clasică a modelului Toyota Corolla Cross? Vă explicăm asta și multe altele.

Exagerând un pic, ați putea spune: „Înainte nu aveam nimic“. Pentru că, în ceea ce privește varietatea sistemelor de propulsie, „nimic“ înseamnă motoare cu combustie alimentate cu motorină, benzină sau aproape la fel de discreditatul gaz. Asta se întâmpla nu cu mult timp în urmă, chiar și adolescenții amintindu-și de acea perioadă.

În doar câțiva ani s-a dezvoltat o varietate de opțiuni care îi poate neliniști și pe cei interesați atunci când cumpără o mașină. Propulsia electrică este pe buzele tuturor, bineînțeles. E o chestiune preferată de politicieni, care declară că mașinile electrice sunt vehicule cu emisii zero și cu o povară fiscală redusă corespunzător. În plus, la achiziție există bonusuri mari, care îi mulțumesc atât pe cumpărători, cât și pe furnizorii de mașini electrice. În România se păstrează la aproape cel mai mare nivel din Europa, dar în Germania s-au redus considerabil în acest an. Rezultatul? Cererea s-a prăbușit imediat. Sunt oamenii mai interesați de bani decât de șansa de a salva planeta?

Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross

Odată cu hidrogenul, încet-încet apare o altă alternativă la motorul cu combustie internă, a cărui cea mai economică versiune, dieselul, care în această perioadă de glorie a eficienței și a emisiilor poluante scăzute, joacă doar un rol minor. Motorul pe benzină, care este din ce în ce mai mult disponibil doar ca mild hybrid cu un generator de pornire sau ca full hybrid paralel cu și fără priză, se bucură (încă) de ceva mai multă simpatie.

Acest lucru ne aduce la noua Corolla Cross, de la pionierul hibrizilor, Toyota. Cea de-a cincea etapă evolutivă a acestui concept de propulsie, cu o baterie mai ușoară și mai mică și o eficiență sporită, se află în acest SUV cu design clasic, de patru metri și jumătate, la un preț de puțin peste 36.000 de euro. 152 CP pe benzină și 83 kW electrici însumează o putere a sistemului de 197 CP, care antrenează roțile din față prin intermediul unei transmisii cu variație continuă. Și se pare că face acest lucru cu o anumită eficiență, consumul de 6,6 litri din test fiind remarcabil de scăzut, având în vedere dimensiunile vehiculului. Iar performanțele – 7,8 secunde pentru sprintul până la 100 km/h și o viteză maximă de 180 km/h – ar trebui să fie absolut suficiente pentru cumpărătorul tipic al unei astfel de mașini.

 Un litru în plus pentru confort

Dar acesta ar putea fi interesat și de Nissan Qashqai, care este disponibil cu un motor mild hybrid pe benzină sau cu noul sistem de propulsie e-Power. „e-Power“ înseamnă „hibrid în serie“ și, la fel ca un EV, Qashqai antrenează roțile din față exclusiv electric, prin intermediul unui motor electric de 140 kW și 330 Nm. În loc de electricitate, se alimentează cu benzină, din care un motor de 1,5 litri, cu trei cilindri, care produce 158 CP și 250 Nm, generează electricitate pentru tracțiunea propriu-zisă.

Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross

Sună a complicație inutilă? Dacă ne uităm la consumul de combustibil, se cam confirmă. La 7,8 litri, consumul din test al lui Nissan Qashqai e-Power este cu 1,2 litri (aproximativ 8 lei) la 100 km mai mare decât al Corollei Cross. Există o anumită asemănare în proba eco, axată pe eficiență, cu 5,8, respectiv 5,6 l/100 km. Asta înseamnă că hibridul Toyota este superior conceptului de propulsie Nissan în lumea valorilor măsurate.

Marele „dar“ vine însă odată cu experiența zilnică a conducerii. Și aici strălucește conceptul e-Power, pe care Nissan l-a dezvoltat ca tehnologie de legătură până când cei care nu au un wallbox în garajul de lângă casă, așa cum vedem în clipurile de promovare ale mașinilor electrice, ci, ca majoritatea oamenilor, sunt chiriași la etajul trei și parchează pe stradă, vor putea încărca și acasă.

Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross

Micul motor pe benzină joacă un rol important în conducerea lui Nissan Qashqai e-Power. Cu un efort tehnic deosebit, care include chiar și raport variabil de compresie, cu acest 1,5 litri Nissan a creat ceea ce este probabil cel mai rafinat motor cu trei cilindri din zilele noastre. Fie că intră în funcțiune la puțin peste 1000 rpm în timpul condusului normal, fie că face o pauză, nu se aude aproape deloc și, datorită unei incredibile lipse de vibrații, nu se simte aproape deloc.

Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross

La Corolla Cross este cu totul altceva. Turațiile motorului său cu patru cilindri variază în sus și-n jos, în funcție de creșterea și reducerea vitezei, de o sarcină mai mare sau mai mică, și rămân la un nivel ridicat la rularea în rampă sau în timpul unei accelerări prelungite – proverbialul efect de elastic. Faptul că motorul de 2 litri cu patru cilindri nu este un model de funcționare lină și că sună destul de aspru la turație mare nu face ca lucrurile să fie mai bune, dar Toyota a reușit cel puțin să ducă la un nivel foarte bun colaborarea dintre motorul pe benzină și motorul electric. Șocuri la trecerea de un mod de propulsie la altul? Deloc.

În ceea ce privește consumul de combustibil și performanțele (viteză maximă cu 10 km/h mai mică și accelerații mai slabe în toate intervalele de viteză), poate că Nissan Qashqai e-Power nu este la înălțimea Toyotei. Cu toate acestea, cu o autonomie mai mare cu 50 km datorită rezervorului de combustibil mai voluminos și mai ales din punctul de vedere al confortului, propulsia lui Qashqai face treabă mai bună.

Normalitate calmă

Au fost destul de multe paragrafe despre sistemele de propulsie, da. Dar, în acest caz, ele diferă mai mult decât se întâmplă în general în majoritatea testelor noastre comparative. Și mai sunt lucruri de spus despre punctele forte și cele slabe ale ambelor mașini.

Ar trebui spus aici că, în afară de câteva aspecte, nu există diferențe uriașe. Să mai rămânem puțin la condusul propriu-zis. Ambele stăpânesc virajele cu mare încredere, până la limită, unde ESP-ul Nissanului strânge mai rigid frâiele. Totuși, Toyota este mai rapidă în viraje decât Nissan Qashqai e-Power, care inițial descarcă mai multă masă pe puntea din față și are o direcție mai armonioasă, mai puțin agitată. Corolla Cross are și avantajul unei suspensii confortabile, dar nu este deloc cazul să considerăm Qashqaiul un model extrem de rigid, care se pretinde sportiv, ignorându-și scopul. Însă Qashqai vizibil mai ferm pe denivelările mici decât Corolla Cross, care are în mod clar mai multă suplețe în arcuri și amortizoare. Deci este totul în regulă? Nu, nu e deloc așa. La fel ca alte câteva modele Toyota recente, Corolla Cross are deficiențe considerabile când vine vorba de frânare. Când frânele sunt reci, mașina se oprește de la 100 km/h după 38,4 metri, cu aproape 4 metri mai mult decât Nissan. Iar în timp ce Nissan menține acest nivel bun chiar și cu frânele calde, Toyota are nevoie de aproape 40 de metri – un rezultat inacceptabil.

Fără experimente, vă rog

Nissan are un avantaj și în ceea ce privește spațiul: deși este puțin zgârcit în spate în ceea ce privește înălțimea interioară, în rest oferă acei centimetri în plus de spațiu în aproape toate direcțiile care sunt percepuți ca un plus de confort. De asemenea, portbagajul poate găzdui mai multe obiecte, care pot fi fixate prin intermediul unei podele de încărcare din două segmente. Atunci când spătarele sunt rabatate, există un prag înalt în portbagajul modelului Toyota, iar suprafața mare de plastic sensibil la zgârieturi arată că această zonă a mașinii a fost mai degrabă neglijată de proiectanți. Acest lucru este valabil și pentru scaunul pasagerului din față, căruia îi lipsește reglarea înălțimii în echiparea de bază, Active, dar dotările și comenzile sunt bune, ceea ce este valabil și pentru Nissan.

Pe lângă numeroasele sisteme de asistență (dintre care recunoașterea semnelor de circulație de la Toyota se dovedește a fi în mare parte oarbă, cu o tendință fatală de a face afirmații neadevărate), la bord se regăsesc soluții bune de conectivitate, faruri cu LED, navigație și altele. Și, foarte important, ambii producători renunță la experimente inutile și nu se dezmint, în loc de suprafețe tactile ieftine, așa cum vedem chiar și la producătorii premium germani, existând butoane reale pe volane, iar temperatura putând fi reglată tot cu ajutorul unor butoane. Nimănui nu-i lipsește dialogul cu un asistent vocal, care întrerupe podcastul sau programul radio, doar pentru că îi este un pic prea frig.

Așadar, ambele mașini ar trece cu bine testul mașinii închiriate (preluarea unei mașini necunoscute, într-o parcare întunecată, fără a studia manualul de utilizare). Dar acest test? Fiind o alternativă mai accesibilă, Toyota trebuie să se recunoască învinsă de Nissan, care punctează cu mai mult spațiu, funcționalitate, siguranță și confort la condus.

Text: Michael Harnischfeger/Traducere și adaptare: Dan Damian

Foto: Achim Hartmann

Clasament final

  1. Nissan Qashqai 549 puncte

Interior mai bun calitativ și mai spațios la pachet cu un motor incomparabil mai plăcut, chiar dacă este mai gurmand.

     2. Toyota Corolla Cross 520 puncte

Suspensia sa se descurcă mai bine pe drumuri denivelate, mașina este mai rapidă, dar și mai agilă. Motorul vocalizează mai mult la schimbările de turație.

Model
Nissan Qashqai 1.5 e-Power N-ConnectaToyota Corolla Cross 2.0 Hybrid
Propulsie
Tip motor/nr.cilindriL/3L/4
Antrenare vilbrochen/supraalimentareLanț/TurboLanț/–
Amplasare motorFață-transversalFață-transversal
Cilindree cm314971987
Alezaj × cursă mm84,0 × 90,180,5 × 97,6
Putere maximă kW(CP)/rpm116 (158)/4600112 (152)/6000
Cuplu maxim Nm/rpm250/2400190/4400
Putere specifică kW/l (CP/l)77,5 (105,5)56,4 (76,5)
Presiune supraalimentare bari1.5
Capacitate baie ulei l44.59
Putere motor electric kW14083
Cuplu motor electric Nm330206
Putere sistem kW (CP)140 (190)145 (197) 
Tracțiunefațăfață
Cutie de vitezeCu raport fixcu variație continuă (CVT)
Tren de rulare
Suspensie fațăMacPhersonMacPherson
spateParalelogram deformabilParalelogram deformabil
Frâne față Discuri ventilateDiscuri ventilate
  spate DiscuriDiscuri
Pneuri în test  235/55 R 18 V225/50 R 18 V
Tip pneuriGoodyear Dunlop SP 
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5Dunlop Sport Maxx 050
Caroserie
Lungime × lățime mm (cu oglinzi) × înălțime4425 × 1835 (2084) × 16254460 × 1825 (n.a) × 1620
Ampatament mm26652640
Nr. locuri55
Sarcină plafon/cârlig remorcare kg75/10075/75
Masă remorcabilă/cu frâne kg750/750750/750
Volum portbagaj l479–1415425–nc.
Masă totală kg21801970
Volum rezervor l5543
CONSUM/CO2
Consum mediu WLTP l/100 km5.35.09
Emisii CO2 WLTP g/km120114
performanțe
0–100 km/h s7.97.7
Viteză maximă km/h170180
Prețuri
Preț de bază euro41,94038,620
MĂSURĂTORI
Caroserie
Lățime interioară față/spate mm1490/14501455/1430
Înălțime interioară față/spate mm1020/9301060/980
Lungime șezut față/spate mm500/490490/490
Spațiu standard pentru picioare mm715695
Înălțime șezut față de carosabil mm610590
Înălțime prag de încărcare mm755710
Dimensiuni portbagaj       mic mm250 × 870 × 695460 × 820 × 760
(L × l × h)                        mare1200 × 870 × 6951310 × 820 × 760
Masă proprie/sarcină utilă kg1647/5331451/519
Distribuție mase față/spate %62,7/37,359,6/40,4
Diametru de bracaj stânga/dreapta m11,5/11,711,3/11,1
consum/autonomie/CO2
Consum în test  l/100 km7.86.6
ams – eco/cotidian/sportiv (15/70/15%) 5,8/7,4/11,55,6/6,1/9,8
Emisii CO2 în test g/km181153
Emisii CO2 în proba eco g/km135131
Autonomie km705651
Performanțe
Accelerații s
0–  30 km/h21.6
0–  50 km/h3.52.8
0–  80 km/h 65.4
0–100 km/h 8.197.8
0–120 km/h11.310.8
0–130 km/h13.212.6
0–140 km/h15.614.6
0–160 km/h2220
0–400 m 16.215.7
Reprize s
60–100 km/h 3.94.2
80–120 km/h 5.35.4
RezistențĂ la înaintare
Putere consumată la 130 km/h kW (CP)35 (48)38 (52)
Distanță de frânare
100–0 km/h, rece/cald m34,6/34,638,4/39,6
Zgomot interior
La   80 km/h dB(A)6366
La 100 km/h dB(A)6667
La 130 km/h dB(A)7070
La 160 km/h dB(A)7373
Teste dinamice   
Slalom 18 m km/h62.765.2
Dublă schimbare de bandă km/h 129133.8

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.