Electric, PHEV, benzină hibridizată ușor, dar și diesel. Unul care arată de ce este greu să te desparți de astfel de motorizări atunci când simți cuplul și vezi autonomia afișată pe bord.
Anul acesta se împlinesc 52 de ani de la debutul Seriei 5, desenată de francezul Paul Bracq (găsiți mai multe despre el și activitatea lui în cadrul BMW în numărul lunii noiembrie 2023 al revistei). Așa că, astăzi, suntem la a opta generație Seria 5, prima care vine și în versiune strict electrică. Am testat-o, dar acum am vrut altceva. Cum se simte versiunea de bază? Mai mult, versiunea de bază diesel, dacă tot acest gen de combustibil este marginalizat și, ireversibil, împins spre extincție, cel puțin la nivelul autoturismelor.
Berlina de clasă mare a constructorului german este o apariție sobră, dură, tehnologizată, mai mult decât generația anterioară. O știm deja, cu grila sa mare, dar în limitele clasicului comparativ cu Seria 4 sau, mai nou, Seria 7. Apropo de grilă, mă uitam la ea într-o zi friguroasă, după vreo două ore de mers. Este complet închisă, atât în partea superioară, cât și în cea inferioară. Ambele zone pot fi deschise când este nevoie de ventilare, pentru că dispun de flapsuri mobile, acționate automat. Dar faptul că pot fi închise a generat obținerea unui coeficient aerodinamic de 0,22, cu avantaje la nivelul consumului și performanțelor. Puternică vizual este și zona grilei inferioare trapezoidale, subliniată de conturul negru. Ce strică puțin ansamblul este vizualizarea din profil. Noua Serie 5 este sensibil mai mare decât generația anterioară, postul de conducere este împins în spate, așa că ai multă mașină de la volan la extremitatea capotei, dar zona portbagajului este prea plonjată, prea mică în raport cu dimensiunile generale. Vizual poate fi o problemă, dar la nivelul volumului portbagajului ai 520 litri, cu… 10 litri mai puțin decât în cazul generației anterioare.
Interiorul noului BMW 520d este o poveste despre tehnologie. Deja cunoscutul display curbat, cu atât de multe funcții, încât ai nevoie de ceva timp ca să le descoperi pe toate. Este ca atunci când treci de la un telefon simplu, la unul mult mai complicat. Este o plăcere să-l butonezi și să-i descoperi toate funcțiile. Ei bine, în Seria 5 ai… multe funcții, foarte multe. De la camera care-ți poate face poze la interior, la aplicația care îți poate replica automat anumite funcții atunci când ajungi într-o anumită zonă. Știți modelele unor producători de volum cu ambiții premium (în special pe electrice)? Da, au progresat, dar nu se pot compara încă cu ceea ce oferă BMW OS 9. Gândiți-vă că, atunci când stați blocați ore în șir pe Valea Prahovei, puteți apela la AirConsole, unde fie vă întreceți cu pasagerul din dreapta pe anumite circuite (au un Audi în joc), fie vă puteți testa cunoștințele din diferite domenii. Totul cu ajutorul telefoanelor mobile, folosite pe post de controllere cu conexiune rapidă. În rest, confort, susținere laterală corectă (nu ca în BMW iX), spațiu mai bun și o atmosferă premium cu aproape orice funcție de control digitalizată.
Fascinația economiei
Modelul testat de noi (BMW 520d) este singurul cu sub 200 CP din gama Seriei 5. Bine, nu cu mult, are 197 CP din propulsorul de 2 litri diesel. Unul foarte discret acustic, îl simți doar la turații mari, în rest habitaclul este foarte bine izolat fonic. Este și hibridizat, are un motor electric de 11 CP (25 Nm) integrat în cutia de viteze automată cu 8 trepte. Suficient pentru dinamică bună, mai ales că are și ajutoare în acest sens. Pe padela din partea stângă vezi scris cu roșu Boost. Ce faci cu el? Simplu, atunci când vrei să depășești strângi această padelă pentru mai mult de 2 secunde și totul trece în modul sport. Sport la accelerație, cutie, ai zece secunde în care sistemul îți dă tot ce poate. Se simte, plusul de putere este evident și te ajută să scoți tot ce se poate din motorul de 2 litri. În rest, ai dinamică, dar poți avea și economie. Am testat îndelung performanțele motorului în acest sens. De exemplu, în oraș (București, weekend) consumul mediu este de 6,5 l/100 km. Pe autostradă, cu tempomatul setat la 140 km/h și turația motorului la 2.000 rpm, consumul mediu este de 6,1 l/100 km. Reduci la 130 km/h, turația scade la 1.900 rpm, iar consumul scade la 5,7 l/100 km. Nu de mirare că un plin al rezervorului de 60 litri ajunge să arate autonomie de 1.100 km. Te face să te gândești serios dacă merită versiunea electrică, strict din punct de vedere al eficienței și – în funcție de condiții – al costurilor.
Nu este vreo surpriză faptul că stabilitatea este la cote înalte, te poți juca cu mașina în viraje și rămâi surprins de cum se ține pe drum forțată fiind, cu o direcție incisivă și ieșire rapidă din viraje. Nu o confundați însă cu o sportivă dedicată, reprizele se termină repede, când ajungi la 4.000 rpm, și plafonarea intervine repede. Dar nu despre asta este BMW 520d, ci despre abilitățile de cruiser de autostradă, unde rulează magistral, la turații mici, cu consumuri indecent de mici.
Nu este chiar un chilipir, acest model costă de la 63.844 euro, cu tracțiune integrală xDrive (minus 2.559 euro dacă nu vrei xDrive). Dar vrei, pentru că mașina asta nu este despre sport pur, ci despre dinamică de bază și eficiență. Și… ne-a ajutat să ieșim din parcarea înzăpezită.
Test: Dan Damian/Foto: Bogdan Paraschiv
Verdict: 4,5 stele
BMW 520d este alegerea ideală dacă vrei dinamică nu neapărat de motor, ci mai ales de platformă. Plus consum foarte redus, dar și rafinament. Asta ca să nu ai spun de complexitatea sistemului multimedia, cu care poți să faci cam ce vrei, de la poze de interior, la jocuri, automatisme legate de o anumită locație sau jocuri complexe și interesante, numai bune pentru aglomerații.
DATE TEHNICE ȘI MĂSURĂTORI
Caroserie: Berlină cu 5 locuri. L × l × h: 5060 × 1900 × 1515 mm. Ampatament: 2995 mm. Portbagaj: 520 l. Masă proprie: 1905 kg
Tren de rulare: Suspensie față/spate tip paralelogram deformabil/arcuri elicoidale, frâne cu discuri ventilate față/spate, pneurifață/spate 225/55 R18
Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte
Motor: Turbodiesel cu patru cilindri în linie, cilindree 1995 cm³, putere maximă 145 kW (197 CP)/4000 rpm, cuplu maxim 400 Nm/1500-2750 rpm, starter-generator 48 V, putere maximă 8 kW (11 CP), cuplu maxim 25 Nm
Performanțe
Accelerații
0– 50 km/h 2,4 s
0–100 km/h 7,6 s
0–130 km/h 13 s
0–180 km/h 29,5 s
Reprize
60–100 km/h 4,3 s
80–120 km/h 5,9 s
Frânare
de la 100 km/h 31,7 m
Zgomot interior
la 80 km/h 62 dBA
la 100 km/h 65 dBA
la 130 km/h 68 dBA
Consum
În proba eco 5 l/100 km
În test 6,9 l/100 km
Viteză maximă 228 km/h
Preț de bază
BMW 520d xDrive 63.844 euro
Foto: Bogdan Paraschiv