Masiv, atipic, scump. Dar acum are și o versiune de peste 600 CP. BMW iX M60 poate să-ți placă sau nu, dar nu are cum să nu te impresioneze.
Dincolo de faptul că deja a stârnit controverse legate de design, BMW iX fascinează. Prin faptul că este altfel. Mai ales noua (și cea mai puternică) versiune, M60. Poate că pare pretențios spus, dar mașina asta îți dă senzații extreme, care te fac dependent de ele, indiferent cât de „petrolhead“ ai fi. Să pornim de la premiere! BMW iX M60 e primul model electric al departamentului M, urmat îndeaproape de i4 M50. Este și cel mai puternic, dar și cel mai rapid model electric al BMW Group, atât la nivelul accelerației (3,8 secunde), cât și în ceea ce privește viteza maximă (250 km/h).
La primul contact cu mașina, nu ai cum să nu remarci o diferență între ce este un M cu motor termic și ce este unul strict electric în comparație cu modelele corespondente non-M. Mai clar, priviți un BMW 430i Coupé și un M4 Competition aflate unul lângă altul. Apoi, uitați-vă la un iX M60 alături de un iX xDrive50. Exact, e o diferență foarte mare între cele două modele echipate cu motoare termice, dar abia remarci diferențele dintre cele două versiuni electrice. Ele există, dar sunt greu de perceput. Sigle M, inserții din bronz, jante dedicate (22 de inchi, opțional), logoul M pe displayurile de la bord. Nimic foarte diferit, dacă nu ai un ochi avizat este posibil să le ratezi. Inginerii au lucrat însă mult pe dedesubt. Suspensia pneumatică este altfel reglată, modul în care e distribuită tracțiunea poartă semnătura M, direcția este adaptată caracterului (super)sportiv al mașinii. Toate astea se simt.
Furtuna perfectă
Cele două motoare electrice furnizează un total de 619 CP și 1015 Nm, dar cuplul ajunge la un maxim de 1100 Nm când folosești funcția Launch Control. Încă o premieră e că-i singurul BMW de serie cu peste 1000 Nm. Accelerația este… fulminantă. Te lipește de scaun și te surprinde de fiecare dată, chiar dacă înveți repede să te fixezi bine și mai ales să-ți lipești capul de tetieră înainte de kickdown. Reprizele sunt de vis, o dependență în sine. Pare cumva ireal să trăiești asemenea senzații cu o mașină atât de masivă (are aproape 5 metri). Virajele largi le iei cu încredere și cu bucuria ieșirii din ele cu pedala la podea. Cele strânse, mai cu grijă, că mașina asta se apropie de 2,7 tone și, orice ar fi făcut inginerii de la M la suspensii, nu poți înfrânge complet inerția și transferul de mase. Valabil și la frânare, este excelentă treaba celor de la departamentul M, dar trebuie să ții cont de masă, mai ales că BMW iX M60 ajunge la viteze foarte mari aproape fără să realizezi. Revin la ceea ce spuneam mai sus, adaptarea limitată. Pe scurt, scaunele lui iX M60 sunt aceleași de la toată gama. Fotolii excelente la nivel de confort, dar nepotrivite atunci când începi să legi virajele, pentru că oferă suport lateral redus și aproape deloc la nivelul coapselor. În spate… e mai bine să nu ai pasageri când mergi tare.
Și cât te poți bucura de toată dinamica asta? Surprinzător de mult. iX M60 are baterie de 105,2 kWh (capacitate netă), aceeași de la iX xDrive50. Teoretic, merge 564 km, dar să ne legăm de realitate. Am făcut traseul Sibiu – Brașov – București (prin Cheia) cu un consum de 21 kWh/100 km (aproximativ valoarea consumului mediu oficial), dar în condiții deloc eco. Nu este vorba doar de faptul că am condus în permanență cu A/C, dar n-am ratat nicio ocazie de a accelera la limitele mașinii, când s-a putut. Mai mult, la intrarea în București aveam o rezervă de 150 km autonomie. O surpriză plăcută, în condițiile în care temperatura (parțial caniculă) a fost peste cea ideală pentru o electrică.
Ajungem și la preț. 127.687 de euro, la bază. Puțin peste 2000 de euro diferență față de un X5 M (600 CP), ca să mai agităm puțin discuția (benefică, de altfel) electric versus termic.
Text: Dan Damian/Foto: Bogdan Paraschiv
Pozele pe care le vedeți în acest articol au fost făcute în cadrul evenimentului (anual) BMW Photo Camp. Adică, întâlnirea a șase dintre cei mai buni fotografi auto din România, plus o serie de jurnaliști, cu mai multe modele din gama BMW. Ședințele foto au depins de imaginația fotografilor și s-au desfășurat în Sibiu și în apropiere (Păltiniș, Sibiel și Transfăgărășan). Cele mai bune poze de la acest eveniment le veți putea vedea în cadrul unei expoziții organizate de BMW.
Verdict: 4 stele
Senzații din plin și accelerație impresionantă, totul ambalat într-un pachet estetic care garantează centrul atenției, indiferent de companie. În privința câtorva aspecte, mașina în sine pare să nu fi ținut pasul cu creșterea de putere. Compensează prin autonomia surprinzător de bună (chiar dacă este mai mică decât cea oficială). Prețul e mare și o pune pe aceeași linie cu modelele M tradiționale.
DATE TEHNICE
Caroserie: SUV cu 5 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 4953 × 1967 × 1695 mm. Ampatament: 3000 mm. Masă proprie: 2659 kg
Tren de rulare: Suspensie față/spate tip paralelogram deformabil, amortizare pneumatică, frâne cu discuri ventilate față/spate, pneuri față/spate 255/50 R 21
Transmisie: Tracțiune integrală, cutie cu raport fix
Propulsie: Motor electric față putere 190 kW (258 CP), motor electric spate putere 360 kW (489 CP). Putere sistem: 455 kW (619 CP). Cuplu sistem: 1015 Nm. Capacitate brută baterie: 111,5 kWh (netă, 105,2 kWh). Încărcare maximă: 11 kW (AC), 195 kW (DC)
Performanțe: 0–100 km/h 3,8 s, Viteză maximă 250 km/h, Consum mixt (WLTP) 21,8 kWh/100 km
Preț de bază: BMW iX M60 132.388 euro/122.022 euro cu Rabla Plus