Am testat noua Dacia Jogger Hybrid 140 și vă spunem doar atât: este cel mai plăcut de condus model Dacia.
Cam toate testele cu noua versiune Jogger vor începe cam așa: primul model Dacia cu propulsie hibridă. Și așa și este. Dacia a venit mai întâi cu un model electric, Spring, și abia apoi cu un hibrid (conceput de la zero ca model Dacia). Și este un adevărat hibrid: nu mild-hybrid, ci un full-hybrid.
La exterior, vă va fi foarte greu să identificați hibridul în fața versiunilor cu benzină/benzină + GPL. Pentru că nimic nu arată despre ce motorizare este vorba, cu excepția unui sticker (care nu se desprinde prea greu), plasat sub stickerul Jogger de pe hayon. Știți deja, Dacia vrea să elimine inscripțiile cromate, din rațiuni de ecologie și singura soluție o constituie stickerul.
La interior, același lucru, dar cu două mari excepții. Dacă tot am început cu capitolul “prima Dacia cu propulsie hibridă”, să spunem că este și prima Dacia cu tablou de bord digital. Da, știm că Spring l-a avut primul, dar într-o formă mai primitivă, de fapt, o simulare a afișării digitale. La Jogger avem un display veritabil, cu două gradații sub forma unui arc de cerc pe laterale: în stânga nivelul de încărcare a bateriei, în dreapta nivelul benzinei din rezervorul de 50 de litri. În centru, totul digital și, în premieră pentru Dacia, finețuri de genul silueta mașinii, din spate, care îți arată pe ce parte semnalizezi și când ușile sunt deschise, cu o grafică modernă. Oficialii Dacia spun că acest display este configurabil, doar că configurarea lui este foarte simplă. În colțul din stânga-sus, poți afișa, cu ajutorul unei taste de pe volan, diverse informații: de la consumul mediu/instantaneu, până la modul de lucru al sistemului hibrid, presiunea din pneuri. etc. Tabloul de bord este plăcut, dar, cu mici excepții, același de pe Clio. În rest, ambele versiuni de echipare ale noii Dacia Jogger Hybrid 140 pot fi comandate cu 5 sau 7 locuri.
Motorizare excelentă
Evident, ansamblul hibrid nu este nou, l-am testat deja pe modelul Captur, dar și pe Arkana. Vorbim despre un motor de 1,6 litri, cu injecție indirectă, care produce 91 CP. Este asistat mereu de către două motoare electrice, unul de 20 CP (50 Nm), cu rol de generator și unul de 49 CP (205 Nm), cu rol de propulsie și generator. Transmisia este asigurată de cutia de viteze multimodală, complicată, care are 4 trepte pentru motorul termic și două pentru cel electric.
Plecarea de pe loc este – întotdeauna – în modul electric și, în funcție de nivelul de încărcare a bateriei, poți ajunge la 60 – 70 km/h fără care motorul termic să intervină. În mers, mai ales în oraș, motoarele funcționează într-un regim care să favorizeze propulsia electrică, astfel că se poate ajunge ca, urban, Dacia Jogger Hybrid 140 să ruleze până 80% din timp doar în modul electric. Oricum, electronica permite ansamblului motoare-transmisie nu mai puțin de 15 combinații de rulare, pe care nu le poți controla în nici un fel.
Prin comparație cu motorizarea TCe 110, plecarea de pe loc este mult mai consistentă, mai viguroasă, datorită cuplului foarte bun al motorului electric de tracțiune. Apoi urmează, de obicei, intervenția motorului termic, care trage bine, dar nu vă imaginați că Jogger Hybrid se simte ca o mașină sport. De fapt, cei 140 CP nu se simt ca livrați doar de un motor normal aspirat, așa că nu trebuie să așteptați cine știe ce cifre de accelerație, chiar dacă vorbim despre cel mai rapid (la accelerație) Jogger de până acum. În versiunea cu 5 locuri, Dacia Jogger Hybrid 140 accelerează până la 100 km/h în 9,8 secunde (10 secunde pentru cea cu 7 locuri), față de 10,5 secunde pentru TCe 110. Diferența nu este mare, hibridul o obține mult mai confortabil, fără aceleași nivel de efort din partea motoarelor.
În ceea de privește viteza maximă, diferența este și mai mare, dar nu în favoarea hibridului. În timp ce TCe-ul de 110 CP ajunge la 183 km/h, Jogger Hybrid 140 rulează cu maxim 167 km/h. Oricum, suficient pentru majoritatea situațiilor.
Consum constant
Ce înseamnă asta? Că nu prea poți scoate Jogger-ul hibrid din zona de 5 l/100 km. Am testat mașina în Portugalia, unde am avut partea de autostradă (limita de viteză este de 120 km/h), mediu urban și drumuri superbe pe coasta Atlanticului, unde am mai și abuzat de accelerație. În aceste condiții am obținut 4,8 litri/100 km, exact consumul mediu comunicat de producător. Este foarte ușor să obții astfel de valori cu Jogger Hybrid 140. În cifre absolute, diferența de consum mediu oficial față de versiunea cu motor pe benzină, cu 110 CP, este de doar 0,8 l/100 km în favoarea hibridului. Însă, în realitate, este mai mare. Asta pentru că, dacă forțezi benzina, consumul crește mult mai mult, în timp ce hibridul este mult mai constant: consumul urcă spre 6,5 l/100 km dacă abuzezi de accelerație, dar la prima decelerare scade considerabil, mai ales că încarcă și bateria, iar următoarele plecări nu vor mai solicita motorul termic.
Apropo, cutia de viteze are și mod de regenerare, B, astfel că poți încărca mai rapid bateria. Dacia spune că permite și condusul cu o singură pedală, în oraș, dar nu prea este așa în realitate. Decelerația nu este atât de puternică pentru a putea rula cu o singură pedală.
Ținuta de drum este mai așezată, mai plăcută decât la versiunile pe benzină. Totul vine din masa mai mare, în condițiile în care hibridul este cu 181 kg mai greu decât TCE-ul de 110 CP și ajunge la 1.432 kg. Chiar și așa, Dacia ne-a provocat să găsim un hibrid din aceeași clasă cu o masă mai mică.
Oficialii prezenți la evenimentul din Lisabona ne-au spus că suspensiile au fost adaptate plusului de masă, dar confortul a rămas același și testele ne-au conformat acest lucru
Cum a afectat ansamblul hibrid capacitatea de transport de până acum? În nici un fel. Dacia Jogger a fost concepută de la bun început și pentru propulsie hibridă, așa că bateria de 1,2 kWh (0,85 kWh, net) a fost plasată în spațiul roții de rezervă, acolo unde, la versiunile Eco-G, găsim rezervorul de GPL.
Ajungem și la preț: 23.750 euro pentru versiunea de echipare Expression, cu 5 locuri. Cu 4.800 euro mai mult decât modelul TCe 110, cu același nivel de echipare. Destul de mare diferența, dar Dacia spune că, pentru cei aproape 5.000 euro în plus oferă nu doar un sistem de propulsie hibrid, care va permite accesul în centrele orașelor (acolo unde acesta este condiționat de sistemul de propulsie al mașinii), ci și cutia de viteze automată. Pentru că nu o poți avea pe alte motorizări.