Honda ZR-V este o apariție surpriză în gama Honda, dar perfect logică, în condițiile în care se plasează între celelalte două SUV-uri: HR-V și CR-V.
Dacă am avea curiozitatea să studiem gama non-europeană a producătorului japonez, am observa că Honda ZR-V nu este neapărat un model nou. Peste Ocean se vinde deja sub numele HR-V, care, la noi, în Europa, este al unui model complet diferit. Ei bine, în Europa, ZR-V este nou și are un loc bine definit. În timp ce la baza gamei de SUV-uri Honda stă modelul HR-V, urmează imediat noul ZR-V, care are spațiu să se desfășoare în voie, pentru că noul CR-V este împins mai sus decât până acum. Este și o strategie de a acoperi mai bine gama de SUV-uri, care vine la pachet cu atragerea de noi clienți.
La nivel vizual, Honda ZR-V își stabilește clar teritoriul. Este mai impunătoare decât HR-V și nu doar datorită dimensiunilor mai mari. Elementele care îi conferă personalitate sunt farurile destul de lungi, cu LED-urile de zi stil bumerang, în partea inferioară și grila mare, formată din linii fie verticale, fie stil fagure, în funcție de nivelul de echipare. În spate vedem stopuri mari, împărțite pe caroserie și hayon, cu semnătura luminoasă în același stil ca cea a farurilor, în partea inferioară. Ce am remarcat imediat sunt cele două țevi de eșapament, de o parte și de alta. Ai putea pune pariu că sunt doar de decor, pentru că vorbim despre un model cu propulsie hibridă, dar sunt cât se poate de reale. Un prim indiciu despre cum vrea Honda să poziționeze cel mai nou SUV din gamă: cu accent pe sportivitate.
Simplitate atrăgătoare
Dacă exteriorul este cu totul diferit pentru modelul japonez, la interior regăsim atmosfera și planșa de bord a lui Civic. Adică tablou de bord digital de 10,2 inchi pentru versiunea Sport sau parțial digital, de 7 inchi, pentru echiparea Advance. Evident că gruparea (aerisită) a informațiilor este mult mai plăcută pe display-ul mai mare. În ceea ce privește ecranul central, acesta este exact cel de la Civic, cu diagonală de 9 inchi și butoane fizice, pentru comenzi rapide, în partea stângă. Acestea nu dau foarte bine și lasă impresia unui sistem mai vechi, asta deși meniul și rapiditatea la comenzile touch sunt din zilele noastre. Am remarcat și gurile de aerisire ascunse sub modelul tip plasă, tot ca la Civic, doar că acționarea capetelor diferă puțin. Este clar că Honda nu vrea să exagereze cu digitalizarea, așa că a păstrat comenzile climatizării cu butoane fizice, foarte simplu de comod de acționat. Ce diferă față de Civic? Consola dintre scaune, cu suficient spațiu dedesubt pentru telefon sau chiar tabletă, iar deasupra sunt comenzile transmisiei, sub forma unor taste și selectorul modurilor de condus, pe lângă acționarea electrică a frânei de parcare. Ideea este că această consolă, care se unește elegant cu cotiera centrală este nu doar plăcută la vedere, ci și îmbrăcată în materiale moi, pe toate părțile. Pe laterale te ajută mult pentru că poți sprijini confortabil genunchiul.
În privința spațiului, aproape nimic de reproșat. În spate este mai mult decât ai senzația la prima vedere, o reușită impresionantă. Volumul portbagajului este departe de vreun record la nivelul clasei compacte: 390 litri, cu 55 litri peste HR-V, dar cu 20 litri sub ceea ce oferă Civic. Se putea mai bine la spațiile de depozitare din portierei față, unde sunt profilate doar forme pentru depozitarea sticlelor și nimic altceva.
Dinamic, dar economic
Vă imaginați deja că ZR-V utilizează atât platforma tehnică, cu suspensii MacPherson pe puntea față și paralelogram deformabil pe spate, cât și sistemul de propulsie e:HEV de pe Civic. Honda mizează aproape integral pe acest sistem, cu derivațiile de rigoare și are toate motivele să o facă, pentru că are o eficiență remarcabilă. Vorbim despre un motor termic de 2 litri, care funcționează în regim Atkinson și care produce 143 CP și 186 Nm, dar nu acesta dă valorile finale, ci motorul electric, care afișează 184 CP și 315 Nm. Întreg sistemul este conceput astfel încât motorul termic să fie cât mai mult suport pentru motorul electric, dar poate antrena direct roțile. Cert este că uneori rămâi surprins de cât de mult poți rula în regim strict electric. Pe hârtie, Honda ZR-V reușește să ofere aceleași valori ca Civic în ceea ce privește accelerația 0 – 100 km/h (7,9 secunde), doar viteza maximă este mai mică cu 7 km/h, asta în condițiile în care, la 1.604 kg, ZR-V este cu doar 70 kg peste Civic.
SUV-ul japonez accelerează susținut pentru că se bazează pe promptitudinea în reacții a motorului electric, chiar dacă și motorul termic participă la acest efort. Honda are o oarecare fobie de ideea de CVT, deși chiar ei au spus că Civic folosește un e-CVT. Însă, sistemul e puțin diferit: de fapt, ai un singur raport, ca la modelele pur electrice. Inflexiunile pe care le simți în accelerare (atât sonore, cât și ca întrerupere în fluxul de putere) sunt simulate, tocmai pentru a-ți da o senzație mai pregnantă de sportivitate. Suspensiile sunt setate tot această idee, bine echilibrate, anunță progresiv limita de aderență și îți permit să te bucuri de rularea dinamică pe drumurile virajate, totul este să adopți un regim fluent, fără a brusca comenzile. Cum am mai spus, singurele momente în care ți-ai dori ceva mai multă hotărâre ar fi la ieșirile din viraje, unde reacția la accelerare nu este atât de rapidă.
Și în tot acest regim dinamic pe care l-am abordat pe drumurile din jurul Barcelonei, am remarcat poziția joasă la volan (pentru un SUV), dar cu vizibilitate excelentă, pentru că și linia bordului e joasă, astfel că poți vedea capota și nervurile ei deasupra asfaltului.
Am lăsat pentru final aspectul consumului. Este excelent. Oricum ai rula cu mașina asta, la final vei observa o medie undeva pe la 5,4 l/100 km. În oraș pentru că motorul electric participă mult la propulsie, iar în afară pentru că, chiar dacă îl dublezi în regim sportiv, imediat cum te-ai liniștit propulsorul electric are grijă să reducă progresiv valoarea. Practic, la nivelul consumului mediu, diferența în plus pentru ZR-V față de Civic este sub un litru/100 km, asta în timp ce diferența dintre capacitatea rezervorului de + 17 litri în favoarea lui ZR-V (57 litri).
Noul SUV Honda este oferit, în România, în două versiuni de echipare. Versiunea Sport, cea de bază, costă 42.190 euro, iar Advance costă 45.440 euro. Cu aproximativ 7.000 euro mai mult decât HR-V.
DATE TEHNICE
Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4568 × 1840 × 1620 mm. Ampatament: 2657 mm. Portbagaj: 380 l. Rezervor: 57 l.
Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate paralelogram deformabil. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 225/55 R18.
Transmisie: Tracțiune față, cutie cu un singur raport.
Motor termic: Benzină, L4, 1993 cm3. Putere maximă: 105 kW (143 CP)/6000. Cuplu maxim: 186 Nm/4500 rpm.
Motor electric: Funcție de propulsie/generator. Putere maximă 135 kW (184 CP). Cuplu maxim 315 Nm.
Caracteristici de ansamblu: Putere maximă 135 kW (184 CP). Cuplu maxim: 315 Nm. Capacitate baterie nc.
Performanțe: 0–100 km/h 8 s, Viteză maximă 173 km/h, Consum mediu 5,8 l/100 km.
Preț de bază: Honda ZR-V e:HEV Sport 42.190 euro