Home Teste Test Drive: Jeep Wrangler 4xe Rubicon – Compunere perfectibilă

Test Drive: Jeep Wrangler 4xe Rubicon – Compunere perfectibilă

de Dan Damian
Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Vremurile nu sunt prietenoase cu astfel de mașini. Așa că ele trebuie să se adapteze în timp ce-și păstrează aura care le-a consacrat. Prin urmare, Jeep a adaptat din mers o propulsie PHEV pentru Wrangler, singura care mai este disponibilă în Europa.

Este aproape imposibil să nu-ți placă Jeep Wrangler. Mașina asta a depășit de multă vreme stadiul de off-roader, fiind deja un fel de „fashion icon“, ceva ce recunoști imediat și îți trezește admirație. Și impune respect. E la fel de adevărat că evoluția acestui model a fost controlată excelent, cu compromisuri, desigur, dar încă vezi în el seria CJ, care a dat acces civililor la un model militar.

Wrangler este foarte cunoscut și în Europa, trecând cu bine Oceanul și adaptându-se de minune pe Bătrânul Continent. O face în continuare, însă într-un mod pe care nimeni nu-l anticipa în urmă cu 10 ani. Cine s-ar fi gândit atunci că, în 2023, Jeep Wrangler va fi disponibil în Europa doar în versiune PHEV? Nimeni, nici măcar Jeep. Dar s-a întâmplat, așa că am testat nu un 4×4, ci un Jeep Wrangler 4xe.

Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Ideea a fost ca Wrangler să reziste presiunilor din Europa legate de emisii, dar și să suplimenteze capacitățile în off-road cu ajutorul unui motor electric. De fapt, Jeep Wrangler 4xe are două motoare electrice. Unul cu rol de generator, de 63 CP și 53 Nm, integrat în ansamblul motorului termic, și altul cu rol de propulsor, mai consistent, de 145 CP și 245 Nm, integrat în carcasa cutiei de viteze automate cu opt trepte. Propulsorul termic, de 2 litri cu patru cilindri, produce 272 CP și 400 Nm. Ajutorul electric duce însă resursele ansamblului la 381 CP și 637 Nm. Nu-i rău pentru aproape 2,4 tone. Auziți des că o mașină care poate ajunge la 100 km/h în 6,5 secunde se plafonează la un maxim de 156 km/h? Sună foarte american.

Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Bateria are o capacitate brută de 17,3 kWh și, teoretic, poate asigura o autonomie electrică de 45 km. Cam așa și afișează mașina, doar că mai mult de 30 km, cu grijă, nu știu cum ai putea obține. Cu bateria mai este o problemă, și anume că spațiul în care stă coboară sub nivelul podelei, și o vezi în stânga diferențialului din spate, fără a fi totuși sub nivelul acestuia. Totuși, e posibil să o lovești în teren greu. Wrangler a evoluat și în privința ținutei de drum, dar limitele tehnice (aerodinamică de elefant, masă uriașă, punți rigide) îți impun să nu exagerezi pe asfalt. Oricum, nu-ți vine să treci de 120 km/h, pentru că la această viteză sunetul pneurilor 255/75 M+S, care încalță jante de 17 inchi (la versiunea Rubicon), și zgomotul vântului intră din plin prin izolarea relativă oferită de hardtop. Dar acesta este farmecul lui Wrangler.

Adaptat, nu construit

Actuala generație Wrangler nu a fost concepută pentru un sistem de propulsie PHEV. A fost adaptată, și se simte. În primul rând, tabloul de bord. Două ceasuri analogice, turometru și indicator de putere, cu un display între ele. Pe acest display este o aglomerație… perfectă. Autonomia electrică e afișată deasupra indicatorului nivelului de benzină, nivel de benzină arătat (tot digital) și exact alături, în circumferința indicatorului de putere, parcurs (în kilometri) electric și termic, simbolul bateriei arătat și în partea opusă și tot felul de alte numere… până nu le înțelegi oarecum logica absolut relativă, n-ai cum să nu fii dezorientat. Te mai înviorezi când te joci cu displayul central. Este mic, de doar 7 inchi, dar răspunde surprinzător de bine la atingere și, cel puțin ca grafică pentru sistemul 4×4, este foarte bun. Apoi, cobori privirea și vezi esența lui Wrangler: pe fond roșu, buton pentru blocarea fie doar a diferențialului din spate, fie și a celui față. Alături e butonul pentru decuplarea barei stabilizatoare din față, iar mai jos, dur, schimbătorul analogic pentru 4×4 și reductor.

Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Nimic nu i-a afectat performanțele legendare în off-road. Puntea din spate nu este acționată doar electric, ca la Renegade 4xe, ci prin clasicul ax cardanic venit din cutia de viteze. Cu toate sistemele cuplate, Wrangler e tanc. Trage, se înclină, îl simți cum încearcă să agațe orice trece pe sub roți în sunetul furios al motorului de doar 2 litri. Limita este dată abilitățile șoferului, pneuri și ampatamentul de 3 metri. Te încântă pur și simplu.

Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Asta, până ajungi pe autostradă și constați surprins că, la 120 km/h, transmisia stă în treapta a șaptea. Pui selectorul în manual și cuplezi a opta. Merge. Duci schimbătorul înapoi în automat și retrogradează în treapta a șaptea! Încerci și la 140 km/h, aceeași poveste. Poate este o problemă de soft a exemplarului testat de noi, care totuși avea doar 150 km parcurși când l-am preluat.

Una peste alta, Wrangler rămâne aceeași mașină pe care ți-o dorești. Nu tot timpul, dar vrei să îl ai, să te joci cu el pe unde-i și unde-ți place. O joacă scumpă, pentru că Rubicon costă de la 83.500 de euro.

Date tehnice

Caroserie: Off-roader cu 5 locuri. L × l × h: 4882 × 1894 × 1901 mm. Ampatament: 3008 mm. Portbagaj: 533 l. Rezervor: 65 litri.

Tren de rulare: Suspensie față/spate cu punți rigide și arcuri elicoidale. Frâne cu discuri ventilate față/spate. Direcție servoasistată electrohidraulic. Pneuri: 255/75 R17

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte.

Propulsie: Motor termic benzină, L4, 1.995 cm3, putere maximă 200 kW (272 CP)/5250 rpm, cuplu maxim 400 Nm/3000–4500 rpm. Motor electric 1, cu funcție de generator, putere maximă 46 kW (639 CP), cuplu maxim 53 Nm. Motor electric 2, cu funcție propulsor/generator, putere maximă 107 kW (145 CP), cuplu maxim 245 Nm. Putere maximă totală: 280 kW (381 CP). Cuplu maxim total: 637 Nm. Capacitate brută baterie: 17,3 kWh.

Performanțe: 0–100 km/h 6,5 s, Viteză maximă 156 km/h, Consum mediu, 4,1 l/100 km, Autonomie electrică   45 km

Preț de bază: Jeep Wrangler 4xe Rubicon    83.500 euro.

Foto: Bogdan Paraschiv

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.