Este la prima incursiune în Europa și diferă mult, la nivel de concepție, de modelele germane. Dar Lexus ES nici nu vrea să lupte cu nemții în mod direct, ci apelează la o altă categorie de clienți.
Dacă nu ați auzit de Lexus ES, trebuie să știți că, până anul trecut, poziția lui din clasa mare din Europa a fost ocupată de modelul GS. ES l-a înlocuit, dar nu este un model nou apărut, ci din contra. Prima generație ES a fost lansată în 1989, alături de LS, primul model creat sub marca Lexus.
Între timp, Lexus ES a ajuns la a șaptea generație și propune un altfel de pachet premium, unul în care șoferul este în centrul întregului ansamblu, uneori chiar fără ca acesta să-și dea seama. Grila uriașă a fost destul de controversată la apariția și apoi generalizarea în cadrul gamei, dar acum a devenit un element definitoriu Lexus, cu accente emoționale și nu arată deloc rău „pe viu”.
La aproape 5 metri, Lexus ES este impunător într-o manieră discretă, dar sigură. Vine într-o singură versiune de motorizare, ES 300h, adică ceea ce știe să facă Lexus mai bine: sisteme hibrid. Motorul pe benzină este unul cu 4 cilindri, de 2,5 litri, care funcționează relaxat în ciclul Atkinson și produce 178 CP și 221 Nm. Este cuplat cu unul electric, integrat în transmisia CVT, care vine cu 120 CP și 202 Nm. Modelul japonez este la a patra generație Self-Charging Hybrid și după ce îl conduci înțelegi de ce au amânat japonezii introducerea unui model PHEV sau electric.
Eficiență
ES 300h are cam 1,6 tone, o putere maximă de 218 CP și un motor pe benzină destul de mare. Totuși, este surprinzător de eficient la nivelul consumului. Pleacă întotdeauna electric de pe loc și am ajuns până pe la 70 km/h fără ca motorul termic să intervină. Pentru asta, accelerația trebuie însă mângâiată. Chiar dacă apeși butonul EV, care favorizează rularea electrică, mașina nu rezistă doar pe electric când pleci în ritmul traficului, dar face cumva să compenseze, astfel încât am obținut, în regim normal, urban, un consum de 5,8 litri/100 km, chiar mai puțin după câteva resetări.
În afara orașului, după o rulare mai sportivă, consumul a ajuns pe la 8 litri/100 km, dar după intrarea în oraș a scăzut în jurul a 6 litri/100 km. Cifre excelente pentru acest nivel de putere și dimensiunile de clasă mare.
În ceea ce privește dinamica, nu trebuie să ai așteptări prea mari. ES 300h este o mașină rapidă, dar nu are explozie la accelerații, în parte și din cauza cutiei CVT, ci un mod liniar de a ajunge la viteze mari. Nu oferă senzații sportive, ci a fost concepută pentru economie și confort. De fapt, un nivel surprinzător de confort. O senzație foarte plăcută și relaxantă că plutești cam pe orice fel de suprafețe. Degeaba cuplezi modul Sport, rămâne la fel de confortabilă, doar că ține puțin mai în priză motorul termic.
Old School
Interiorul este spațios și nu prea are legătură cu digitalizarea intensivă. Sunt butoane fizice peste tot, iar partea multimedia revine unui display de 8 inch, elegant integrat în bord, dar cu zone „moarte” de o parte și alta. Pe una dintre aceste zone, Lexus a preferat amplasarea unui mic ceas clasic, cu afișaj analog.
Display-ul nu are touch și funcțiile acestuia sunt accesate printr-un touchpad, cu feeback haptic, de pe consolă, o soluție deloc practică, care necesită acomodare și îți ia atenția de la drum. Acest aspect se va schimba însă destul de curând.
Nu mi-a plăcut, vizual, plasarea de o parte și de alta a panoului ceasurilor de bord, a butonului pentru modurile de rulare și a celui pentru dezactivarea ESP-ului. Este o chestie subiectivă, dar cred că puteau găsi o alternativă mai elegantă pentru acest design adoptat de mai multe modele din gamă.
Stare de bine
Scaunele sunt foarte confortabile, iar interiorul, per ansamblu, este foarte primitor și… cald, cu materiale premium, finisare bună și o atmosferă elegantă. Mașina ascunde niște soluții pe care nu le vezi, dar ajută mult la starea de bine. De exemplu, Lexus Climate Concierge cu nanoe, care presupune prezenta unor senzori de măsurare a temperaturii corpului și a unora care măsoară radiațiile din anumite puncte. Aceștia lucrează cu toate funcțiile sistemului de climatizare pentru a seta temperatura în așa fel încât doar pasagerul care este încălzit, de exemplu, să beneficieze de răcire, fără a-i afecta pe ceilalți. Tehnologia nanoe presupune injectarea unor particule ionice negative în fluxul de aer, care să fixeze particulele de praf, polen etc., la nivelul podelei.
Pe scurt, Lexus ES 300h este un model care îmbină conceptul „old-school” cu un sistem de propulsie impresionant și cu lungă listă de sisteme menite doar să te facă să te simți bine, aproape fără să-ți dai seama cum se întâmplă.
Foto: Ramona Copil
DATE TEHNICE
Caroserie
Berlină cu 5 locuri. L x l x h: 4975 x 1865 x 1445.
Ampatament: 2870 mm.
Portbagaj: 454 l. Rezervor: 50 l
Tren de rulare
Față: McPherson. Spate: Paralelogram deformabil.
Frâne: discuri ventilate față, discuri spate.
Direcție servoasistată electric.
Pneuri: 235/45 R18
Transmisie
Tracțiune față, cutie cu variație continuă
Motor
Benzină, L4, 2487 cmc. Putere max.: 131 kW (178 CP)/5.700 rpm.
Cuplu maxim 221 Nm/3600–5200 rpm, un motor electric 88 kW (120 CP)
Putere totală 160 kW (218 CP)
Performanțe
0–100 km/h: 8,9 s
Viteză maximă: 180 km/h
Consum mediu: 5,5 l/100 km
Preț de bază Lexus ES 300h Executive: 57.984 euro
EVALUARE:
+ Design cu personalitate, confort excelent la rulare, sistem hibrid foarte economic.
– Dinamică bună, dar fără note sportive, display fără touchscreen