Noul SL vrea să fie mai dinamic decât toți predecesorii săi la un loc și, în același timp, să fie cât se poate de practic. Tocmai din acest motiv, Mercedes-AMG l-a transformat într-un model cu 2+2 locuri și l-a echipat cu un pachet tehnologic foarte generos la nivelul trenul de rulare. Așadar, să pornim motorul V8 și să începem testul.
Ce-i… asta? „Observați ceva la grafică? Astăzi este o zi specială!“ Mercedes-AMG SL 63 te întâmpină cu acest mesaj pe displayul central stil tabletă. Se pare că Mercedes a făcut multe pentru a atrage atenția. Și nu-i chiar necesar acum, aici, pe drumul său favorit. Oricum, accentul este pe condus, și SL se pricepe de minune la asta. Mai agil, sălbatic uneori, foarte puternic, rapid.
Așadar, atenție, pentru că, în privința legalității, granița dintre rapid și prea rapid nu este foarte evidentă, ca urmare a nivelului extrem de ridicat de siguranță la rulare și a manevrabilității precise, în cel mai bun caz fiind precum cea dintre Germania și Austria. Faptul că infotainmentul anunță un nou fus orar la traversarea acesteia conferă călătoriei un caracter oarecum cosmopolit.
Adânc integrat în acest model cabrio, perfect poziționat, susținut de scaune extraordinar de confortabile, dar și cu mult sprijin lateral, te arunci din viraj în viraj, așteptându-l cu nerăbdare pe fiecare dintre ele. De ce? Pentru că acest Mercedes-AMG SL 63 virează cu o lipsă de griji aproape copilărească, comunicând prin intermediul direcției cu sobrietatea clară a unui reprezentant al fiscului, încurajându-te să calci accelerația ceva mai devreme. Poate, chiar puțin prea devreme, deoarece motorul cu codul intern M177 nu răspunde prea spontan.
De fapt, valoarea cuplului maxim de 800 Nm la 2500 rpm și lipsa oricărei forme de electrificare sugerează că unitatea biturbo nu se năpustește atât de frenetic de parcă ar vrea să obțină unui loc direct în fața scenei la un concert pe stadion. Cel puțin în modul Comfort, în care transmisia automată caută cea mai mare dintre cele nouă trepte cât mai repede posibil, acest lucru poate fi iritant. Dar de ce totuși Mercedes-AMG SL 63 livrează performanță pe circuitul de testare? De exemplu, conform fișei tehnice, accelerație 0–100 km/h în 3,6 secunde și 200 km/h după 12 secunde? Ei bine, tehnologia ajută. Cuvântul-cheie: Race Start. Cu turația reglată la nivelul corespunzător, motorul de 4 litri „explodează“ imediat și nu prea renunță la vehemență până la 315 km/h.
Eleronul din spate a trecut de la -11 grade (poziția standard) la +6, +11 și +17 grade. Poziția extremă, la +22 grade, este folosită doar pe circuit, pentru o accelerație laterală maximă. Vehemența nu lipsește nici la frânare, sistemul cu discuri de frână ceramice (opțional) oferind valori de aproximativ 11,5 m/s², care pot fi măsurate cu precizie în orice moment, și transmite o senzație clară în pedală.
Bunăstare și aviditate de turații
Așadar este nevoie de ceva turații pentru a lipi SL-ul direct de talpa piciorului drept al șoferului. Chiar și trecerea în modul Sport (mai sus sunt Sport Plus și Race) ajută puțin, dar fără să simți nervozitatea sau rigiditatea exagerată a suspensiei tipice unei mașini sport. Oricum, își permite o anumită rigiditate de bază a trenului de rulare, deoarece aici nu este vorba doar de moștenirea predecesorului său, ci noul AMG SL trebuie să suplinească și dispariția Clasei S Cabrio, dar și a lui Mercedes-AMG GTC. Deci, doar un confort relativ al suspensiei? Nu, cabrioletul cu 2+2 locuri se descurcă foarte bine cu denivelările, doar că amortizarea e puțin cam rigidă și o idee prea lentă pe denivelări scurte și repetate. Tot în acest scenariu este și mai pronunțat cu pneurile calde (din cauza presiunii interne mai mari).
Așadar, cum poate fi obținută această agilitate furtunoasă? Nu doar din punct de vedere subiectiv, noul SL descompune fiecare drum virajat în secțiuni de dimensiuni milimetrice, care pot fi apoi reasamblate rapid și precis prin intermediul direcției și tracțiunii, după bunul plac. Cu ocazia măsurătorilor efectuate la probele dinamice, adică la slalomul printre jaloane plasate la 18 metri unul de altul și la dubla schimbare de bandă, se ajunge la viteze care fac jaloanele să vibreze la același nivel înalt ca în cazul lui GT Roadster, care este cu 200 kg mai ușor, cu 16 cm mai scurt și cu 2 cm mai lat.
OK, deci inginerii au trebuit să caute în toată panoplia de tehnologii disponibile și să pună totul în noul SL: tracțiune integrală variabilă, roți spate directoare (2,5 grade în direcție opusă, 0,7 grade în aceeași direcție), plus bare stabilizatoare active prin sistemul Active Ride Control. Acesta conectează amortizoarele adaptive atât la compresie, cât și la decompresie, prin intermediul a două circuite hidraulice.
Ei bine, și departamentul responsabil de confort și divertisment a vrut să țină pasul, în cazul mașinii testate chiar cu un sistem audio elaborat (la care notele înalte încep să vibreze surprinzător de devreme), un display central a cărui înclinare poate fi reglată în funcție de poziția soarelui și cu acele fantastice scaune cu masaj, încălzire și ventilație.
Și mai sunt și scaunele din spate, al căror spătar este atât de abrupt, încât doar copiii mici pot rezista acolo pe distanțe scurte. De altfel, cele din față pot fi împinse atât de mult înapoi, încât comprimă suprafața scaunelor spate – ceea ce spune totul despre importanța lor. Un pic de spațiu suplimentar pentru bagaje nu strică și, la urma urmei, face parte din esența unui SL să fie foarte bun și la acest capitol, pe lângă talentele dinamice la drum lung.
Conduceți, dar din inimă!
Sau poate într-o călătorie reprezentativă pe drumurile de pe coasta sudică a Californiei, așa cum a făcut Jennifer Hart (interpretată de Stefanie Powers) cu SL R107, în clasicul serial Hart to Hart.
Cu plafonul coborât, te distrezi mult chiar și fără deflectorul (instalat manual) de vânt, datorită poziției la volan. Sub soarele Californiei, mulți și-ar dori, poate, o intensitate mai mare a ventilației în scaune. Totuși, ce și-ar dori toți proprietarii unei mașini sport care ajunge la peste 200.000 de euro cu câteva opționale este o selecție mai bună a materialelor folosite și o asamblare mai meticuloasă. Căptușeala cadrului parbrizului este realizată dintr-un material similar cu Alcantara, dar se lasă puțin pe partea șoferului. Scârțâituri discrete se aud din spate. Arsenalul camerelor de luat vederi dispuse în jurul oglinzii retrovizoare interioare este încadrat într-un plastic ales cu atenție la costuri, iar baza acestei oglinzi nu are o ramă (ca la alte modele Mercedes).
Nu-i suficient? Ei bine, trageți plafonul noului Mercedes-AMG SL 63. Acesta poate fi acționat printr-un slider virtual de pe display, ceea ce poate duce la situația de a conduce parțial decapotat, pentru că degetul arătător a alunecat o jumătate de milimetru de pe traiectoria corectă. Un alt aspect este că displayul se poate înfierbânta foarte tare. Bine că există o alternativă, un buton aflat sub display. Dar principalul aspect de criticat în ceea ce privește plafonul e zgomotul la rulare, de pe la 100 km/h, în zona superioară a geamurilor din partea șoferului. Cu mașina complet acoperită.
Apropo de asta, materialele folosite pentru fețele de uși par a fi de foarte bună calitate. Criticăm doar plasticul mânerelor portierelor, pe care-l găsim și pe consola centrală și care este ca un magnet pentru amprente – chiar mai rău decât displayul cu a sa structură a meniului nu foarte intuitivă, dar ușor de învățat. Acesta conține aproape toate funcțiile lui SL, fie că vorbim despre climatizare, arsenalul de sisteme de asistare sau diferitele moduri de condus, care influențează răspunsul motorului, caracteristicile transmisiei, tăria amortizării, plus sistemul de control al dinamicii rulării. Modul său de operare nu prea poate fi observat la condusul normal, pentru că aderența mecanică este prea mare.
Chiar și pe circuit este nevoie de forță brută asupra volanului sau de viteze absurd de mari, uneori ambele, pentru a simți intervențiile foarte precise ale sistemului ESP. Dacă tot suntem la capitolul răutăți, de ce să nu încercăm modul Drift, cunoscut de la E 63? Din păcate, nu putem, deoarece nu este disponibil. Nu a fost implementat pe noul Mercedes-AMG SL 63, pentru că nu se potrivește cu profilul mașinii, conform celor de la Mercedes-AMG. Dar atunci de ce există într-un submeniu un mod Race, care anulează sistemele de asistență bazate pe camere? Nu știm. Oricum, la fel ca mesajul de întâmpinare, nu prea ne dăm clar seama ce vrea să fie noul SL. Mașină sport? O confortabilă decapotabilă high-tech? Puțin din amândouă?
Furtună și sunet
Tragi adânc aer în piept, că oricum este excelent dozat în habitaclu. Motorul V8 produce putere fără efort, are un sunet superb, foarte dens și gros, care, în modul Sport al sistemului de evacuare, are un bas ceva mai intens. Propulsorul e foarte autentic, foarte prezent și mai puțin complicat decât se știa anterior de la AMG. De asemenea, este familiar un tremur ușor al grupului propulsor când se conduce încet, de exemplu în traficul urban, fenomen care apare mai degrabă la modelele care au cutie cu ambreiaj dublu. Asta se întâmplă la mașina de test, cu transmisie automată cu nouă trepte, al cărei convertizor de cuplu înlocuiește ambreiajul multidisc.
Dar, pe de altă parte, cutia automata clasică ajută modelul Mercedes-AMG SL 63 să consume mai puțin de 10 l/100 km atunci când se conduce economic, dar nici valoarea de 13,5 l/100 km obținută în test nu e rea. Știm cum sună, dar nu aruncați cu roșii, este chiar o valoare bună având în vedere dimensiunile și masa acestui Mercedes. Dar unde să mergi liniștit? Plimbarea domoală nu e chiar pe placul acestui pachet tehnic, care uneori smucește, alteori ezită, iar senzația de slăbiciune la plecare nu poate fi explicată, ci doar înlăturată. Așa că îl duci pe viraje, în modul Sport sau cu parametrii setați individual, cum ar fi amortizoarele în modul Comfort și Sport Plus pentru motor și cutie, asta ca să te poți distra cu schimbările manuale, de la padelele de pe volan, foarte prompte. În acest fel, te poți bucura de motorul biturbo foarte alert în reacții, plus promptitudinea punții din față în viraje, stabilitatea spatelui, senzația direcției la fel de clară ca un lac de munte. Demultiplicarea, forța din volan, feedbackul – totul este exact cum trebuie. Chiar nu era nevoie de un volan atât de gros, în stilul celui de la BMW M.
Pe de altă parte, mașina în sine are urgent nevoie de o „șlefuire“ generală, șmirghel cu granulație de cel puțin 100, pentru a elimina acele neajunsuri care stau în calea propriilor pretenții ale lui Mercedes-AMG. Dacă se face asta, atunci poziționarea neclară a conceptului noului SL nu mai deranjează.
Text: Jens Dralle/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Rossen Gargolov
MOTOR |
---|
V8 (injecție directă de benzină), plasat |
longitudinal în față, turbocompresor și intercooler, vilbrochen cu 5 paliere, două axe cu came pe fiecare rând de cilindri (acționare cu lanț), 4 supape pe cilindru acționate prin culbutori cu compensare hidraulică a jocului, filtru de particule |
Putere 430 kW (585 CP)/ 5500 rpm |
Cilindree 3982 cm3 |
Alezaj × cursă 83,0 × 92,0 mm |
Putere litrică 108,0 kW/l (146,9 CP/l) |
Raport de compresie 8,6:1 |
Presiune maximă turbo 1,60 bari |
Cuplu maxim 800 Nm/2500 rpm |
Viteză medie a pistonului la turația de cuplu maxim 16,9 m/s |
Capacitate baie de ulei 9,0 l |
Capacitate circuit de răcire 19,6 l |
TRANSMISIE |
Tracțiune integrală, cutie automată, cu 9 trepte. |
PERFORMANȚE |
Accelerații |
0– 40 km/h 1,2 0– 80 km/h 2,6 |
0–100 km/h 3,6 |
0–130 km/h 5,3 |
0–160 km/h 7,7 |
0–180 km/h 9,6 |
0–200 km/h 12,0 |
0–220 km/h 14,8 |
0–240 km/h 18,4 |
0–260 km/h 23,1 |
0–280 km/h 30,2 |
400 m 11,6 (197 km/h) |
Viteză maximă 315 km/h |
Reprize |
60–100 km/h 1,7 |
80–120 km/h 2,1 |
Nivel de zgomot interior dB(A) |
Treaptă de viteză D |
la 80/100 km/h 68/70 |
la 130/160 km/h 74/76 |
la 180 km/h 78 |
Ralanti, pe loc 57 |
Maxim, la kickdown 82 |
Eroare vitezometru km/h |
80/100 77/97 |
130/160 127/156 |
Distanță de frânare m |
de la 100 km/h 33,8 |
de la 130 km/h, rece 56,8 |
de la 130 km/h, cald 56,1 |
PROBE DINAMICE km/h |
Slalom 18 m |
cu TC/ESP 68,3 |
Dublă schimbare de bandă |
cu TC/ESP 140,4 |
Consum WLTP |
mediu 12,5 l/100 km |
Emisii |
Normă de poluare Euro 6d |
Emisii CO2 (WLTP) 282 g/km |
Zgomot la ralanti/la rulare 87/71 dB(A) |
Preț de bază: Mercedes-AMG SL 63 4Matic+: 205.460 euro |